Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo neděle 16. 6. 2013

Téma Domov,Ekonomika

Kořeny selhávání českých ekonomů

Tomáš Sedláček, populární lidový vypravěč pozdního kapitalismu. Foto www.sokolska33.cz

Proč máme mnoho mýlících se ekonomických poradců a žádného skutečného národohospodáře?

Proč se čeští ekonomové tak často mýlí a jak to, že jim to prochází stejně jako politikům? Bez trestu. Podívejme se na několik důležitých důvodů, ale jistě by se dala najít i spousta dalších. Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické ovládá ... více »

Komentář Domov

Umřít pro krásu?

Bývalý premiér Petr Nečas, praktikující katolík. Foto cs.electionsmeter.com

Jakkoli v aféře Nečasovy sekretářky zatím převažují spekulace nad fakty, dá se předpokládat, že nešlo o náhodné selhání lidského faktoru.

Předseda vlády, kterému z kanceláře odvedou "kukláči" v poutech nejbližší spolupracovnici a nastávající choť, patří do komedie o velkém blondýnovi s černou botou a ne do reálného života. S několikadenním odstupem (během něhož pozoruhodně ztrapni ... více »

Společnost a politika Domov

Místo restituce exekuce

Svatba Idy a Philippa Schoellerových, Rájec 1944. Foto soudnikauza.estranky.cz

Zdá se, že k definitivnímu konci dospěly po dvou dekádách spory, jež vedly dcery knížete Huga Salma z rájeckého a blanenského panství, aby docílily navrácení obrovského majetku.

Zdá se, že k definitivnímu konci dospěly po dvou dekádách spory, jež vedly dcery knížete Huga Salma z rájeckého a blanenského panství, aby docílily navrácení obrovského majetku - nemovitostí a pozemků - a změny statusu svého otce z kolaborujícího šl ... více »

Dokument Kultura

Nové sakrální umění?

Z Háblovy výstavy. Foto autor

Malíř a grafik Patrik Hábl neotřelým způsobem dodává abstraktnímu výtvarnému umění duchovní rozměr.

Na jaře loňského roku uspořádalo Centrum současného umění DOX na dnešní poměry ojedinělou akci, totiž otevřený salon malby, do kterého se k vystavování mohl přihlásit kdokoli. Celkem využilo tuto možnost 535 účastníků a vystaveno bylo 1132 děl. Záro ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Naslouchání mlčícímu

Václav Hollar: Svatý František. Repro www.nobility.org

12. června uplynulo devadesát let od narození křesťanského básníka Jiřího Jana Víchy. 

12. června by básník, kněz a kapucín Jiří Jan Vícha oslavil 90. narozeniny. Narodil se ve Skřipově u Opavy. V roce 1940 vstoupil do řádu menších bratří kapucínů, přijal zde řádové jméno Jan a po pěti letech složil věčné sliby. Dalším mezníkem je ... více »

Poezie Kultura

Jiří Jan Vícha

Jiří Jan Vícha (1923-1997) byl kněz a básník, vězeň komunistického režimu.

padá list padá list padá slza padá stín na cesty ubolené vzýval jsem něhu jeřabin a rty mám zkrvavené Kam vztahuje paže čisté jak plamínky sněhu? K studánce se zlatou sítnicí která milostně hovoří s králem sluncem uvězněným v krůpěji rosy křišťálo ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Sezona surrealistů opět udeřila v Čertově ocase

Jan Wolf: Z cyklu Midasovy touhy, olej na sololitu, 1985. Foto: Jan Dočekal

Příbuzné vidění světa dokáže spojovat výtvarné umělce napříč generacemi.

V pořadí osmou sezonu otevřela Galerie Čertův ocas v Mohelnském mlýně v údolí řeky Jihlavy pod obcí Mohelno. Zjara 2006 ji zřídil Lubomír Kerndl pro uvádění tvorby členů české surrealistické skupiny Stir up a jejích domácích a zahraničních hostů. Z ... více »