Čtrnáctideník Kulturní noviny

52. číslo pondělí 23. 12. 2013

Téma

20 let Galénu: Zdravotnická literatura jinak

Křest knihy Indikace k ústavnímu léčení. Foto Jiří Plocek

V pražském Paláci Akropolis pokřtili 18. prosince profesor Vladimír Mišík, doktor věd, s docentem Janem Hrubým, kandidátem věd, a odborným asistentem doktorem Jaroslavem "Olinem" Nejezchlebou knihu Indikace k ústavnímu léčení lékaře MUDr. Jaroslava Pichlíka. A děly se i jiné věci.

Byl to večer plný oslav a slavit bylo vskutku co. Před dvaceti lety vzniklo nakladatelství Galén, jehož páteří je katalog medicínské literatury. Několik stovek odborných titulů vysoké redakční a polygrafické úrovně a ediční partnerství s Karlovou ... více »

Dokument

Anketa Kulturních novin - 3. část

Nákladové nádraží Žižkov - občanská aktivita nemusí být předem odsouzena k neúspěchu. Foto www.bozo.cz

Dokončení ankety o kulturních i jiných událostech uplynulého roku.

Jiří Guth, ekolog 1. Bylo pro mě docela těžké vybrat jen jednu knížku. To budiž chápáno i jako dobrá zpráva v jinak nelehkých časech. Nakonec doporučuji Pozor, Toxo! od Jaroslava Flegra. Myslím, že čtenářům se sklonem ke společenským vědá ... více »

Společnost a politika

Od mléka v pytlíku po voňavky z Kremlu

Není nad čerstvou konzervu. Foto Marie Šechtlová

Pohled do obchodů v dobách centrálního plánování.

Minulost je jako cizí země. Všechno tam dělají jinak."  Leslie Poles Hartley: Poslíček Někdejší redaktor České televize a tvůrce pořadu Retro Michal Petrov (*1965) vydává obsáhlý katalog spotřebních výrobků populárních v dobách minulého re ... více »

Kultura a umění

Česká literatura 2013: první bilance

Josef Chuchma. Foto www.mediar.cz

Na konci listopadu se na půdě Ústavu pro českou literaturu Akademie věd konala debata, která měla za cíl podat první bilanci české literatury v tomto roce. Rozhlasová stanice Vltava tuto debatu zaznamenala a 16. prosince odvysílala. Přinášíme její stručné shrnutí a komentář.

Říci, že se jedná o první bilanci, je důležité, protože dle moderátora diskuze Pavla Janáčka bylo smyslem setkání především "vymezit půdu pro společnou bezpředsudečnou debatu". To znamená pokusit se nastínit, odkud a kam se česká literatura ubírá ... více »

Kultura a umění

Osamělý impresionista, který miloval lidové písně

Ludvík Kuba: Mezi růžemi. Repro Národní galerie

V Národní galerii je v Salmovském paláci na pražských Hradčanech k vidění výstava Poslední impresionista mapující malířské dílo Ludvíka Kuby. Připomíná, že v roce 2013 uplynulo 150 let od narození této neobyčejné osobnosti - malíře, hudebníka, folkloristy a propagátora slovanské kultury.

Jako chlapec kreslil vše, co mu padlo do očí. Maminka se jeho vášně obávala. Vedle toho navštěvoval učitele hudby a na několika nástrojích projevoval nadprůměrnou přirozenou muzikalitu. Tatínek by jej rád měl malířem, ale ukázalo se, že odborné v ... více »

Kultura a umění

Vánoční počteníčko: Balkánská hudební vášeň

Kresba Thierry Vernet.

V netradičně pojatém cestopisném románu Návod k použití světa vypráví Nicolas Bouvier o svém putování z Balkánu do Indie. 

Tady, stejně jako v Srbsku, je hudba vášeň. A pro cizince také zázračné "Sezame…"; najde-li v ní zálibu, najde i přátele. Když se pustíte do nahrávání, všichni - včetně policie - vám snaživě začnou dohazovat muzikanty. Tak se pár dní před naš ... více »

Poezie

Kdyby se Ježíš narodil roku 1932

Údajné místo Ježíšova narození. Foto De.Molai

Vánoční rozhlásek Karla Čapka.

Karel Čapek (24. 12. 1932) Praha, Brno, Ostrava, Bratislava, haló! Do města i dědiny neseme vám noviny, co se právě stalo. Do té chvíle došly nás zatím tyto zprávy: že se právě v Betlémě na slámě a na seně narodil synek zdravý. Na místo se nej ... více »

Fejeton

Světlo

Žárovka může vydržet až sto let. Foto Wikimedia Commons

Tento fejeton byl napsán na den zimního slunovratu, přirozeného astronomického podkladu Vánoc.

Včera jsem se stěhoval. Měl jsem málo času na balení, a přiznám se, že se mi taky příliš nechtělo. Doposud jsem bydlel v jednom z nejvyšších bodů našeho nížinného města, v bytě, ve dvanáctém patře sídliště v samém středu Salonu republiky, z jehož ... více »

Fejeton

Vůně života

Betlém. Foto autor

Vůně jsou naším životním a spolehlivým průvodcem. Rozkrývají nám to, co je příjemné, zdravé a nadějné. Neopomenou zmínit, co a jak se v životě snadno mění, záhy kazí a neodvolatelně ničí. - Jaká je vůně Vánoc?

Mám rád vůně. Přírodní a přirozené. Nikoliv uměle spoutané ve spreji a podivných flakonech. Odmalička jsem trávil dlouhé dny v prosluněných polích. Na březích chladivých potoků. V rozkvetlých loukách a na lesních paloucích. Sbírali jsme praváky. Bor ... více »