Téma

20 let Galénu: Zdravotnická literatura jinak

Křest knihy Indikace k ústavnímu léčení. Foto Jiří Plocek Vladimír Merta. Foto Jiří Plocek Editor Jan Šulc a vydavatel Lubomír Houdek. Foto Jiří Plocek

V pražském Paláci Akropolis pokřtili 18. prosince profesor Vladimír Mišík, doktor věd, s docentem Janem Hrubým, kandidátem věd, a odborným asistentem doktorem Jaroslavem "Olinem" Nejezchlebou knihu Indikace k ústavnímu léčení lékaře MUDr. Jaroslava Pichlíka. A děly se i jiné věci.

Byl to večer plný oslav a slavit bylo vskutku co. Před dvaceti lety vzniklo nakladatelství Galén, jehož páteří je katalog medicínské literatury. Několik stovek odborných titulů vysoké redakční a polygrafické úrovně a ediční partnerství s Karlovou univerzitou jsou vizitkou, kterou není třeba komentovat. Před pěti lety založil majitel vydavatelství Galén Lubomír Houdek edici Olivovníky, v níž se zaměřuje na tituly, jež také svým způsobem léčí - slovem a hudbou. Vydavatel, známý svou celoživotní láskou k folku, zde uskutečňuje něco, co nemá v českém prostředí obdoby: Mapuje historii i současnost folkové hudby v Čechách, včetně jejích nejrůznějších přesahů. Stačí jen nahlédnout na stránky http://www.olivovniky.cz/, a člověku je jasné, jak velkorysý je to projekt. Slovo velkorysý jsem nepoužil náhodou - na rozdíl od užitkové (a užitečné) zdravotnické literatury není tato edice zdrojem zisku, nýbrž vyžaduje investici, finanční i lidskou.

Na slavnostním večeru v zaplněném Paláci Akropolis se Houdkovy investice přinejmenším částečně zhodnotily. Jeho práce sjednotila komunitu tvůrčích lidí, kteří se sice vzájemně většinou znají, ale ne nutně se už musejí scházet a v něčem si notovat. Rozdílní lidé často rozdílných názorů a osudů se sjednotili v jednom: Galén odvádí excelentní práci a Houdek by měl mít svatozář. Dotlačit k vydání například tisícistránkový almanach textů Vladimíra Merty Mimo čas znamená půldruhého roku trpělivé komunikace s tvůrcem, který nemá za definitivu ani to, co bylo před pěti minutami. Vedle Houdka v tomto případě nemůžu nezmínit olbřímí editorskou práci Jana Šulce, dalšího ctitele českého folku.

Co se tedy všechno slavilo a uvádělo v život? Kromě výročí Galénu ještě 65. narozeniny Jana Hrubého a jeho kniha Housle tečka Hrubý (rozhovor s Milanem Tesařem), nové CD Vladimíra Merty Domilováno a jeho bilanční sbírka textů Mimo čas, povídková kniha Jaroslava Pichlíka Indikace k ústavnímu léčení. Na pódiu se odehrála ve zkratce česká folková a folkrocková historie od jejích počátků až po mladou současnost: Vladimír Merta sám i s kapelou, resuscitovaní Marsyas se Zuzanou Michnovou i Oskar Petr samostatně, Vlasta Třešňák s kapelou Alter Ego, Vladimír Mišík, Olin Nejezchleba, Michal Prokop s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým, posledně jmenovaný též s Kukulínem. Úvod koncertu obstarala písničkářka žhavé současnosti Jana Šteflíčková. Nechyběli ani Jiří Dědeček a Jan Burian. A improvizovaný "horňácký" vstup Vladimíra Merty a Olina Nejezchleby. Nemám rád nadsazené titulky, ale tomuto večeru přísluší bezesporu označení "historická událost".

Jan Burian připomněl ve svém vstupu jeden z podstatných rysů Houdkovy osobnosti: "Před Listopadem roznášel Luboš samizdaty. Jeho komunistický nadřízený mu pak během revoluce řekl: Vy nemáte trikolóru, vy nejste s námi! - No, a podívejte, Luboš tu trikolóru nenosí ani dneska." Lubomír Houdek je neokázalý a neúnavný dělník na poli kultury, zdroj energie a naděje, který vyvažuje skepsi dnešní doby. U něj neplatí to, o čem píše v jednom z textů Vladimír Merta:

Bůh je v pomlčce

a ďábel v detailu:

Píseň je tyranie soukromých katastrof

ze kterých není na světě úniku

Kolik je ještě nenapsaných strof?

Zestárlých beatniků?

Nápověd v pozadí?

Dychtivých vdov?

Jaký překlep nás prozradí?

Lavina slov

Koncert k narozeninám - Jan Hrubý (65) & Galén (20). Palác Akropolis, Praha, 18. prosince 2013.