Čtrnáctideník Kulturní noviny

41. číslo pondělí 7. 10. 2013

Téma Osobnosti

Klavíristka života (na paměť Pavly Kováčové)

Pavla Kováčová. Foto www.vitalplus.cz

Začátkem září zesnula žena, jejíž život byl jako celé 20. století - dramatický, hrůzný, ale také paradoxní, plný zvratů a šťastných chvil. Necelé dva měsíce po svých stých narozeninách nás opustila Pavla Kováčová, nezdolná životní optimistka.

Pavla Kováčová (15. července 1913 - 4. září 2013) byla neobyčejnou osobností. Drobná žena se narodila v Krakově rok před první světovou válkou. S rodiči přišla do Prahy, kde studovala, pracovala, vdala se, za druhé světové války se ukrývala před ... více »

Společnost a politika

Musíte mít svou palici

Pavla Kováčová s autorem rozhovoru. Foto Jiří Plocek

Přinášíme rozhovor s Pavlou Kováčovou, který vznikl v dubnu roku 2008, nedlouho před jejími devadesátými pátými narozeninami. Jeho mírně zkrácená verze vyšla tehdy v Literárních novinách (19/2008).

S Pavlou Kováčovou jsme si povídali v jejím bytečku v pražské ubytovně pro seniory v Holešovicích, kterou spravuje židovská obec. Zde malovala své obrazy, vyráběla ručně psané lístky se žalmy a každý týden i několikrát vyrážela hrávat na klavír ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Obraz karpatské komunity

Na rumunském venkově se snoubí kultura tradiční i moderní. Foto autor

V červnu se v rumunské vesnici Corbi ležící v jihokarpatském údolí řeky Arges uskutečnila akce zorganizovaná v rámci vzdělávacího programu EU Grundtvig. Workshopu nazvaného Obraz komunity se zúčastnila skupina převážně mladých lidí z různých evropských zemí. Úkolem setkání bylo sledování problémů vybrané karpatské vesnice a diskuse o nich.

Akci zorganizovala nezisková organizace Universitur z Bukurešti a vybrala na ni deset zahraničních účastníků. Měl jsem tu možnost být jedním ze dvou zástupců České republiky. Do vesnice Corbi, vzdálené od hlavního města Rumunska 170 km, jsme dora ... více »

Kultura a umění

Originální výtvarná fotografie má na trhu těžkou pozici

Ivo Holan: Isle of Man. Barevná fotografie, 2013

Rozhovor s fotografem Ivo Holánem o historii fotografie, o sdružování umělců i o práci fotografa před listopadem 1989 a po něm.

Příběh fotografie má pozoruhodný začátek. 9. ledna 1839 Francouzská akademie věd patentovala malíři Louisi Jacquesovi Mandé Daguerrovi vynález dageurrotypie, prvního prakticky použitelného fotografického procesu. Daguerre a Isidore Niépce, syn zemře ... více »

Fejeton

Velký a malý svět

KUC Zlín. Foto www.mmcite.cz

Malý svět inspiroval Vlastu Buriana, Bohumila Hrabala, Jana Nerudu i Karla Čapka. Vznikly z něj seriály Bylo nás pět, Četnické humoresky, Hříšní lidé města pražského.

Žijeme ve dvou světech. Ve velkém světě malých lidí a malém světě velkých lidí. I ve velkém světě malých lidí se občas vyskytne poctivec. A i v malém světě potkáváme různé hogo fogo frajery i pěkné podagry. To už tak je. Proč, ví jenom Pán Bůh… ... více »

Fejeton

Ztráta originálu

Foto autor

Ke svému rozhodnutí jsem se připravoval zvolna a dlouho. Moc se mi nechtělo. Stále jsem si namlouval, že ještě nedozrál čas. Najednou se ve mně něco zlomilo. "Dost! Do klasické fotokomory provoněné aromatickou vývojkou a ustalovačem již nevstoupím. Je načase dát sbohem stařičkému zvětšovacímu přístroji."

První kinofilm jsem si dokázal sám vyvolat v druhém ročníku vysoké školy. V profesionálních fotoslužbách mi zkazili docela důležitý film. Poslední kapka vývojky, která rozhodla, že si je budu zpracovávat sám. Následně jsem si pořídil vyvolávací ... více »