Fejeton

Velký a malý svět

KUC Zlín. Foto www.mmcite.cz

Žijeme ve dvou světech. Ve velkém světě malých lidí a malém světě velkých lidí. I ve velkém světě malých lidí se občas vyskytne poctivec. A i v malém světě potkáváme různé hogo fogo frajery i pěkné podagry. To už tak je. Proč, ví jenom Pán Bůh…

Velký svět nám vynalezl poštovní směrovací čísla, brázdu nižšího tlaku, televizní seriály, Okresem na severu počínaje a Dalasem konče. Velký svět stvořil supermarkety, stíhačky značky Gripen, Nejvyšší kontrolní úřad, index PX, elektrárnu Temelín, tunel Blanka, Příruční slovník naučný, KUC Zlín, Park oddechu a kultury Julia Fučíka, a ke všemu ještě večerní univerzitu marxismu-leninismu.

Vytvořil velká umělecká tělesa, kongresy a sympozia, megashow, vojenské přehlídky. Některé z těchto civilizačních výdobytků občas i ku prospěchu nás všech. Přišel také s masážními salony, globalizací, ekonomickou krizí a sníženým ratingem…

Malý svět vymyslel žvýkačky a bublifuk, oblíbené a chvalně známé kalhoty pumpky, botky zvané mentolky, pomádu pro bujný vlas a pevný knír, Člověče, nezlob se, perpetuum mobile a zcela nečekaně také Facebook. V garážích malého světa vznikly i vynálezy, které si pak často přivlastnil ten velký…

Zisky malého světa si zhusta privatizují jedinci ze světa velkého, ale jejich pochybení a ztráty jsou kolektivizovány a platíme za ně všichni z toho malého.

Malý svět inspiroval Vlastu Buriana, Bohumila Hrabala, Jana Nerudu i Karla Čapka. Vznikly z něj seriály Bylo nás pět, Četnické humoresky, Hříšní lidé města pražského. Zrodil také kapesní zlodějíčky, černé pasažéry, obchodníky s kradenými psy, potulné muzikanty a pak ještě folkaře a protestsongaře.

Velký svět vymyslel časopisy Šíp, Blesk, Aha, a v neposlední řadě ledajaké televizní megashow, Ein Kessel Buntes počínaje a Česko-Slovensko má talent konče. Z velkého světa jsou akciové společnosti s neznámými vlastníky, nájemné vraždy, bodyguardi a domovy důchodců.

Malý svět nám přinesl organizace Sokol, Junák, Orel a další vážená společenství. Objevil i zajímavé roztodivnosti. Libochutná medicinální vína, lidovou krasovědu, Osvěžovací spolek paní a dívek, Praktický kapsář zápisků rolnických a černé pálenice. Rovněž pak Spolek chovatelů činčil a také prostonárodní písně. Z malého světa se zrodily mnohé politické strany, aby se pak často zaprodaly světu velkému.

Z velkého světa do malého se ani nesnažil nahlédnout Václav Klaus. Do malého světa se rafinovaně stylizuje Miloš Zeman, ale stále pošilhává po tom velkém. Z malého světa vyšli a nikdy jej neopustili Tomáš a Jan Baťové, kteří ale dokázali, že se umějí dobře orientovat i ve velkém světě byznysu. Náš první prezident T. G. M. nikdy neopustil svůj svět, z kterého vzešel: "Ku stáru přemýšlím v dialektu své rodné obce," poznamenal v jednom rozhovoru.

Smíchává-li se malý svět se světem velkým (jak se mi zdá, že se stále více děje), vzniká jakýsi podivný polosvět, v němž se daří všelijakým podagrám a lehkoživům.

Sepsáno na základě úvahy Pavla Koňaříka z roku 1980.