Čtrnáctideník Kulturní noviny

1. číslo středa 2. 1. 2013

Téma Kultura

Víra hory přenáší, nevíra … PF 2013!

Šťastný nový rok

Na hraně mezi starým a novým rokem otevírají se nové začátky. Přejeme vám, ať vás neopouští víra v jejich smysluplnost.

V uplynulém roce jsme viděli a slyšeli ledacos. Zase se dějiny posunuly o kus za hranici představitelného. Dá se říct, vždyť to je v pořádku, vždyť to ani jinak být nemůže, protože v případě absolutní předvídatelnosti bychom byli na konci světa. V p ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Raději se zadlužit než pomoci s řešením

Český stát zvýšil své zadlužení a prodejem státních dluhopisů přesunul část zátěže přímo na své občany. Současně se distancuje od celoevropské snahy o systémové řešení. O čem to vypovídá?

Ve středu 12. prosince zveřejnilo Ministerstvo financí ČR Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2013. Tento dokument a jeho stručnou sumarizaci vyvěšenou na webu ministerstva lze vnímat jako zajímavou sondu do způsobu myšlení současné ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Zakletá politika: Kudy na to

Dlouholetý brněnský zastupitel za Stranu zelených, známý svými zásadovými postoji, se zamýšlí nad paradoxy současné politiky.

V Respektu č. 43 byla prezentovaná zajímavá teze, že krajské volby rozhodli ti voliči, kteří nepřišli k volbám. Redaktoři časopisu proto s pěti z nich udělali interview. Mne osobně nejvíc zaujal rozhovor s panem Ptáčkem, který byl v mnohém poučný. T ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Sonny Halas ve fotografiích přátel

Foto Jiří Horák, 1972

Svérázný všeuměl a legendární brněnský bohém je aktuální výstavou představen také jako umělecký model. 

Miloslav Sonny Halas 15x ve fotografii přátel fotografů je název výstavy, která do 12. ledna probíhá v Hospodě u 7 švábů v Brně. Mottem výstavy je výrok Stanislava Chlupa, jednoho z vystavujících fotografů: "Přetrvává ve mně pocit, že bez Sonnyho n ... více »

Kultura a umění Kultura

Možnosti básníkova slova v poezii Vladimíra Vokolka

Vladimír Vokolek. Foto Slovník českých spisovatelů

Dne 1. ledna 2013 uplynulo sto let od narození katolického básníka Vladimíra Vokolka.

Básník se totiž v určitém momentu své tvorby ocitl v situaci, kdy jeho dosavadní pojetí básnictví selhalo. Své poslání původně chápal jako službu Božímu Logos, což je velice zřetelně vyjádřeno v debutu, v Poutní písni k dobrému lotru , v němž je vz ... více »

Poezie Kultura

Vladimír Vokolek

Ukázky z poezie Vladimíra Vokolka (1913-1988).

Kolikrát vymřels v mrtvém jazyku, sbíral se v báseň v živém básníku, vyměnil jméno jménem a přece v nevzkříšeném. Kolikrát kostnatými písmeny v člověka holou větu skloubený vykřikoval jsi: Žiji, žiji! A odmlčel se v poezii. (Ve znamení ryb)   Ke kom ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Tomely v zimě

Obrázek nebo fotografie ke článku#7348

Kniha rozhovorů představuje italského filmaře Ermanna Olmiho (narozen 24. července 1931 v Bergamu) jako citlivého tvůrce i originálního myslitele, sympaticky nezávislého na intelektuální módě.

Úvodem se musím přiznat, že mně k tvorbě Ermanna Olmiho pojí jistý osobní vztah. Jeho film Ať žije paní! byl jedním z důvodů, proč jsem se vlastně rozhodl studovat filmovou vědu - instinktivně mě uchvátila jeho sugestivní atmosféra a naivně jsem s ... více »

Kultura a umění Domov,Politika

Nový rok osvobodil další autorská díla: Ježka či Vančuru

Vladislav Vančura. Foto www.cojeco.cz

Tisková zpráva od vedoucí mediálního odboru Pirátské strany upozorňuje na jednu potěšitelnou skutečnost pro příznivce a šiřitele kultury.

Novým rokem nezačíná jen nové kalendářní období, ale jde také o den volné tvorby (Public Domain Day). 1. ledna 2013 totiž zanikla majetková práva k dílům, jejichž autoři zemřeli v roce 1942. Volná tvorba je tak obohacena o stovky tisíc děl, včetně m ... více »