Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Sonny Halas ve fotografiích přátel

Foto Jiří Horák, 1972 Foto Josef Ptáček, 2006

Miloslav Sonny Halas 15x ve fotografii přátel fotografů je název výstavy, která do 12. ledna probíhá v Hospodě u 7 švábů v Brně. Mottem výstavy je výrok Stanislava Chlupa, jednoho z vystavujících fotografů: "Přetrvává ve mně pocit, že bez Sonnyho není Brno už to, co bývalo", a plně vystihuje to, co cítí vůči tomuto svéráznému umělci s nevšední výtvarnou i životní invencí a s nevídaným citem pro přírodu mnozí.

Sonnyho znali snad všichni všude, kde se objevil. Měl v sobě charisma, které přitahovalo a oslňovalo všechny bez rozdílu věku, pohlaví, vzdělání a povolání. Přestože byl vyučený elektromontér, nic mu v umění nebylo cizí, jak ostatně trefně vyjádřil režisér Jaroslav Bařinka: "Byl i literát a vůbec zvládal všechna odvětví umění snad kromě opery a baletu, ale ani tam si nejsem úplně jistý." Ve výtvarném projevu po kubistických a surrealistických začátcích, mimochodem také docela zajímavých, si vytvořil svůj svérázný poetický styl inspirovaný žitým důvěrným vztahem k přírodě. Vytvořil tak originální dílo, že si s ním dodnes mimo pár pokusů oficiální uměnověda neví nebo nechce vědět rady, takže zůstává zatím nezařazeno a málo známé. Jen jeho podíl na akčním umění se dočkal podrobnějšího zpracování Terezou Petiškovou a Štěpánkou Bieleszovou. Jeho akce na rozdíl od akcí mnoha jiných autorů jsou nejen dodnes půvabné a vtipné, ale navíc i trvale nosné ve společenském kontextu. Tvořil tak, jak žil, lehce a přirozeně, jako když se dýchá. Byl vždy jinde a napřed, nestaral se o to, co se v tom kterém čase nosí, jaké kontakty je třeba udržovat a kde tlačit. Za svého života neměl sice málo výstav, ale v naprosté většině to bylo mimo oficiální výstavní síně a jeho dílo je rozptýleno mezi přáteli. Prodával nerad a zemřel předčasně v nouzi dne 24. listopadu 2008.

A právě ke čtvrtému výročí jeho úmrtí byla Antonínem Dufkem zahájena výše uvedená výstava, která ukazuje Sonnyho v jedné z jeho četných rolí, tedy jako uměleckého modela. Patnáct fotografů zvučných jmen k poctě Sonnyho vybralo ze svých archivů fotografie, které ho zachycují od začátku sedmdesátých let až bezmála do jeho úmrtí. Vystavené artefakty jsou excelentní ukázkou portrétní fotografie zachycující proměnu mladého muže démonického vzhledu v nevšedního zralého muže a je to zároveň pokus zachytit nezachytitelné, tedy duši člověka.

Výstavu uspořádala neformální Společnost přátel Sonnyho, která se stará, aby se na dílo a život "promovaného člověka", jak se sám někdy nazýval, nezapomnělo. Svědčí o tom také již pětice posmrtně uspořádaných výstav jeho prací, vydání sborníku o jeho životě a díle i několika DVD s filmy o Sonnym, každoroční memoriály a řada jiných akcí. Že šlo o nevšedního člověka, se můžete také sami přesvědčit na ukončení nynější výstavy, které proběhne v sobotu 12. ledna 2013 od šestnácti hodin.

Miloslav Sonny Halas 15x ve fotografii přátel fotografů, 24. listopadu 2012 − 12. ledna 2013, Hospoda u sedmi švábů, Leitnerova ulice 11, Brno.