Čtrnáctideník Kulturní noviny

42. číslo neděle 13. 10. 2013

Téma Politika

Hemžení spasitelů

Kam přijdou naše hlasy? Do nebíčka nebo do peklíčka? Foto www.danarionline.cz

Předčasné volby mají nakonec i svoje výhody. Kampaň je kratší a levnější než v jiných letech a soubory vyloženě patafyzické se k volbám nestačily přihlásit. Přesto je výsledek voleb nejistý. Autorita zavedených stran je totiž nejnižší od roku 1989.

K povolání politologa u nás už tradičně patří, že žádná z jeho předpovědí nevyjde. Ještě před pár lety se bralo jako nezpochybnitelná pravda, že nová strana se nemůže na politické scéně prosadit. Zapomnělo se, že k úspěchu není nutný program ani ... více »

Komentář Domov

Jejich limity

Těžký průmysl, základ prosperity? Foto de.academic.ru

Po pár měsících úřadování se ukazují omezení v koncepčních přístupech současné vládnoucí garnitury. Prezident Zeman a premiér v demisi Rusnok je svými nedávnými výroky symbolizují.

První dva říjnové dny téměř všechna média zopakovala výroky prezidenta Zemana a premiéra Rusnoka, které se týkaly stavu vzdělanosti a výzkumu. Jako vždy navenek efektní Zemanovy formulace ovšem nemohou zastřít problematické jádro uvažování jejich ... více »

Kultura a umění

Žijící klasik v plné síle poezie

Praha je matka měst, každé město s jiným má. Foto Wikimedia Commons

Nová, a velmi vydařená sbírka básníka Petra Krále Přivítat pondělí je vzhledem k autorově poetice až překvapivě realistickým obrazem naší současnosti.

Většinu básní sbírky Přivítat pondělí Petra Krále jsem znal z časopiseckého publikování či ze čtení autora na některém literárním večeru. Ve sbírce ovšem teprve jako součást jejího celku působí jako skladebné prvky obrazu, který čtenáři básník pře ... více »

Poezie

William Butler Yeats

John Everett Millais: Podzimní listí, 1956, olej na plátně, 104x74 cm. Repro The Yorck Project

William Butler Yeats (1865-1939) byl irský básník, významný představitel keltské renesance.

William Butler Yeats Jde jeseň k dlouhým listům, srostlým s námi,  i k myškám skrytým v snopech ječmene.  Žloutne nám štíhlý jasan nad hlavami,  i listí jahod, celé zmáčené.  A konec lásky nad námi se klene,  s uvadlou duší ztrmáceně jdem.  Dřív než ... více »

Fejeton

Ukázková hodina v české škole

Ve škole. Foto autor

Učitelka Nadšená opatrně vstupuje do deváté A. Šílený řev a vlezlý pískot se horečně derou do každé skulinky hučící třídy. Kamarád ji opakovaně varoval: "Dnes verbují do školství důstojníky s výcvikem pro přežití v extrémních podmínkách." Ještě nestačila usednout za katedru, už jí těsně nad hlavou přistála pořádně nacucaná špinavá houba. "Pardon, pančelko. To byl pozdrav pro debila Macka…"

Dnes budeme probírat Jiřího Wolkera a jeho balady," ani se nestačí nadechnout a… "Nezájem! Jedině whisky od Johnnie Walkera," jako lev zařve Beránek a pořádně bouchne pěstí do lavice, až se na stěně rozkmitá visící prezident Zeman. Náhle se rozl ... více »