Čtrnáctideník Kulturní noviny

20. číslo pondělí 13. 5. 2013

Téma

Cirkevná reforma v duchu Františka z Assisi? (1. část)

José Benlliure y Gil: Svatý František káže ptákům. Repro www.pvojfm.es

Bilanční projev významného švýcarského teologa u příležitosti letošního udělování Ceny Nadace Herberta Haaga v Luzernu.

Hans Küng oslavil letos 19. března 85. narozeniny. Po 28 letech předsednictví Nadace Herberta Haaga "Za svobodu v církvi" se emeritní professor univerzity v Tübingenu rozhodl kvůli vysokému věku odstoupit z funkce. Taktéž opouští předsednictví v Nad ... více »

Společnost a politika

Reakce na polemiku o volbě papeže

Sundejme si klapky z očí a buďme za reformní hnutí v církvi vděční, protože jinak se nepohneme dál.

Autor článku o možných důvodech odkladu volby papeže (KN 22. dubna  http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/2013/17-2013/osm-duvodu ) reaguje na polemickou stať Petra Havlíka (KN 6. května  http://www.kult ... více »

Dokument

Šumava stále začarovaná a lákavá

Příroda je dědictví, které nepatří jen současníkům, ale i budoucím generacím. Foto www.sumavanenaprodej.cz

Tahanice kolem Národního parku Šumava ani varovné případy prosazení privátních zájmů nejsou zatím s to změnit koncepční pohled státu na funkci národních parků. Nedávno vydaná kniha o lesech Šumavy je příkladem odborně fundovaného a vyváženého pohledu, leč zatím bez většího dopadu.

Začalo jaro a se slunečným počasím a zvyšujícími se teplotami kupodivu nehrozí Národnímu parku Šumava jako obvykle ani tak kůrovec jako nový zákon, který předkládá také kupodivu Ministerstvo životního prostředí. Zákon, který po právu nadzvedává mnoh ... více »

Kultura a umění

"Šest mužů čeká ve člunu na ryby, které v moři plavou už sto dvacet miliónů let."

Þórarinn Benedikt Þorláksson: Þingvellir, 1900. Repro www.umm.is

Druhá do češtiny přeložená próza islandského prozaika Jóna Kalmana Stefánssona se odehrává v devatenáctém století na islandském venkově. Zvláště první část knihy, příběh o zápasu rybářů a moře, určitě stojí za pozornost.

Na Islandu žije o sto tisíc lidí méně než v Brně a jeho okolí a o dvě stě tisíc méně než v ostravské aglomeraci. Island je ovšem mnohem světovější a jaksi i rázovitější než Brněnsko či Ostravsko. V oblasti současného umění má třistatisícový Islan ... více »

Kultura a umění

Tvorba je vesmír, labyrint vědomí i podvědomí

Božena Rossí: Hvězda, enkaustika. Foto Jan Dočekal

Páteční rozhovor s akademickou malířkou Boženou Rossí.

Na střední uměleckou školu v Uherském Hradišti přišla v roce 1972 ze slovenské Podbrezové. O deset let později absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze. Patří k osobnostem české výtvarné kultury své generace. Jízdu automobilem na ujednaný páteč ... více »

Fejeton

Korunovační klenoty

A cože návštěvník ve Vladislavském sále Pražského Hradu vlastně uvidí? Obrázek www.vlast.cz

V pažitu rozvátém v rudé kráse žhnou máky vlčí jen jak rubíny.

Posledním korunovaným českým králem byl Ferdinand V. Dobrotivý, slavnostně korunován byl v roce 1836. Jeho nástupce Franz Josef I. byl pouze, jak říká Švejk, "korunovanej" − ovšem nikoliv jako český král. Miloš Zeman dal - a to právě nyní − alesp ... více »