Čtrnáctideník Kulturní noviny

19. číslo pondělí 6. 5. 2013

Téma

Špidla: Učíme se stavět dům pro všechny

Vladimír Špidla na výstavě Země živitelka 2010. Foto www.vladimirspidla.cz

Knižní rozhovor Marka Hrubce s Vladimírem Špidlou Na cestě k evropské sociální unii zeširoka otevírá pohled na problematiku evropských integračních snah. Činí tak zcela věcně a střízlivě.

Vladimír Špidla má za sebou zkušenost jako málokdo z českých politiků: úředník státní správy (ředitel Úřadu práce v Jindřichově Hradci), český ministr, premiér, poté evropský komisař. Musel přistupovat k řešení sociálních a politických problémů n ... více »

Společnost a politika

Využívání přírodních zdrojů a inspirace Islandem

Islandská polární liška. Foto Wikimedia Commons

Jak se člověk staví k přírodním zdrojům? Reflektuje dostatečně možné důsledky svého chování? Je možné se inspirovat islandským "ostrovním" životním stylem?

Několik posledních let se nacházíme v období ekonomické recese. Za nejvíce postiženou složku společnosti jsou považováni nezaměstnaní (i ti více zatížení zaměstnaní) jedinci, podniky, zájmové skupiny, státy i celé integrace. Malé lokální provozov ... více »

Společnost a politika

Nesmyslné důvody pro odklad volby papeže

Bílý kouř nad Sixtinskou kaplí zvěstuje zvolení nového papeže. Foto www.foxcrawl.com

Polemická reakce na článek Petra Žaloudka Osm důvodů pro odklad volby nového papeže.

Osm důvodů…" je demagogický článek, který vychází z výkřiků teologa, který se pohybuje mimo oblast katolického pravověří, a komentářů autora článku. Oběma je společné, že operují s polopravdami nebo vyloženě lžou. V podstatě jde o stále stejnou ... více »

Kultura a umění

Alfons Mucha znovu v Obecním domě

Alfons Mucha: Reklama na sušenky Lefévre-Utile, 1896, litografie, 62 × 43.5 cm. Repro www.masterpieceart.net

Tři roky po velké putovní výstavě Alfonse Muchy se českému publiku představují Muchovy plakáty a další tisky ze sbírky Ivana Lendla.

Obecní dům v Praze - perla české secese - je nepochybně ideálním prostředím pro výstavu tisků Alfonse Muchy ve stylu art-nouveau. Obecní dům byl otevřen v roce 1912, což zde bylo vloni na podzim připomenuto výstavou, která se k tomuto stoletému v ... více »

Literární ukázka

Pro pořádek

Půlmilionová demonstrace proti korupci a omezování sociálních práv v Madridu 15. října 2011. Foto Rafael Tovar

Text francouzského spisovatele a publicisty z roku 1997 vyznívá, jako by byl napsán dnes.

V rozporu s tím, co se nám vykládá… Bezdomovce nezabíjí zima, nýbrž bída. Znečišťování ovzduší nezpůsobuje anticyklon, nýbrž automobily. Větší čistotu vzduchu nezajistí poplachový systém, nýbrž zákon. Francouzi nejsou sužováni záchvaty bezdův ... více »

Fejeton

Naši Lapuťané

J. J. Grandville: Ilustrace ke Gulliverovým cestám, 1856. Repro The Seachers of the Best

Současná Česká republika jako by připomínala Balnibarbi, ovládané podivnou kastou lidí, kteří mají přístup do médií.

Gulliverovy cesty patří k těm knihám, které doplatily na svůj status povinné četby. Málokdo je skutečně četl, bylo jednodušší spolehnout se na školní výcucy nebo filmová zpracování, většinou nepříliš povedená. Ale ani ti, kteří je opravdu přečetl ... více »