Komentář

Jak se dostat na odstřel

Při podepisování čehokoli si Jana Fischera asi vybavíme nejčastěji. Foto cs.electionsmeter.org

Již několikrát jsem na těchto stránkách Jana Fischera kritizoval. Jeho vzestup pokládám za výrazný znak úpadku české politiky, protože jde o člověka, jehož ambice jsou znatelně větší než schopnosti a celý život se vyhýbá jasným názorům. Nyní ale musím vyjádřit znechucení z hysterické kampaně, která je proti němu vedena. Vypovídá totiž více než o něm samotném o objektivitě českých médií.

Co tak hrozného vlastně Fischer udělal, že ho tolik nenávidí levice i pravice, jurodiví bloggerští kverulanti i se vším svolná média hlavního proudu? Že neuspěl v prezidentských volbách? Kopnout si do poraženého je v meritokratické společnosti velmi lákavé, ale přece jen už uplynula nějaká doba. Pokud jde o hajdalácké vyúčtování sponzorských darů, z toho se u nás přece nestřílí. Čeští novináři dnes už pokládají za zanedbatelnou lapálii i to, že premiér uděluje svojí milence statisícové odměny. Nelze brát vážně ani výtku, že je dotyčný kariérní komunista. Přece kariérní komunisté vždy tvořili tu schopnější část české pravice: od Dlouhého přes Tlustého až po všechny ty bystrozraké politické komentátory, vesměs kádrové rezervy, kterým bylo dovoleno vystudovat v osmdesátých letech žurnalistiku.

V dobách, kdy sloužil zájmům solárních baronů, byl Jan Fischer ikonou českých novinářů, spasitelem, který konečně naplnil sny o věcné a kompetentní politice. Ještě mám schované všechny ty servilní rozhovory, které ho líčily jako skromného, lidského a pilného profesionála. Dlužno říci, že Fischer má i některé sympatické vlastnosti, například se vždy ostře vymezoval proti rasismu. Snad i to byl důvod, proč ho v prezidentské kampani podpořili i lidé, kterým nejspíš nešlo o koryta (například Marta Kubišová nebo Jan Pirk). Jenže poté, co přijal křeslo ve vládě arcilotra Zemana (a zvlášť poté, co naznačil úmysl vystrnadit z dozorčích rad státních podniků exponenty bývalé vlády), vytahuje se na něj všemožná špína.

Například server Česká pozice, který spojuje vysoké profesionální ambice s často dosti demagogickými prostředky, uspořádal anonymní anketu o Fischerovi mezi "předními českými manažery". Text byl označen štítkem "hlas elity", ale nemám valnou důvěru v takovou elitu, která o někom užívá výrazy jako tragéd, nýmand nebo bílý kůň a nedokáže se pod to podepsat. To by také bylo docela možné, že si ty záhadné experty v redakci úplně vymysleli.

Něco podobného se ostatně stalo v průběhu prezidentské volby. Dokud byl Jan Fischer považován za nejvážnějšího soupeře Miloše Zemana, dostávalo se mu v médiích výrazně větší pozornosti než ostatním kandidátům, navíc se nikdy nezapomnělo na epiteton constans "největší favorit". Se vzestupem Karla Schwarzenberga se ale rozjela dehonestační kampaň, v níž se použily jak jeho vazby na oligarchy (který český špičkový politik je nemá?), tak i nejpokleslejší antisemitismus.

Účelovost tohoto obratu uráží zdravý rozum. Hodí se všechno, i ubrečený morální kýč, že Fischer je prý kariérista. Ano, je. Jako ostatně všichni čeští politici. Jak to, že kariérista Fischer naráz vadí, kdežto z kariéristy Tluchoře dělají novináři nevinnou oběť policejní zvůle? Právě Fischer svojí beztvarostí slouží jako příklad toho, že média dokáží vyrobit padoucha i hrdiny na objednávku prakticky kdykoliv. Koho to potká příště?