Kultura a umění Domov,Kultura,Osobnosti

Neznámá kresba Františka Víznera

František Vízner: Prašná brána v Praze, kresba tužkou, 1949, polygrafická reprodukce pro novoroční přání Richard Ardagh, New North Press, fotoreprodukce Jan Dočekal.

Pravděpodobně v menším počtu než v předešlém roce jsme odeslali a také dostali novoroční přání. Hezká tradice projevu přízně k blízkým a přátelům s přáním zdraví, štěstí a radosti v posledních letech zeslábla. Příčiny jsou, jak víme, zejména ekonomické. Ale stále není málo těch, kteří onu tradici drží a naplňují. Jsou to především výtvarníci se svými rodinami. Tvoří vlastní novoroční přání - originální „péefka“.

Největší potěšení mívám každým rokem z novoročenek, jejichž původnost je obsahem a výtvarnou kvalitou výjimečná. Takových je ale málo, jedna, dvě. Mezi došlými letošními novoročenkami mám jednu vpravdě jedinečnou. Je nepochybně sympatická svou existencí, ale především přitažlivá grafickou částí. Odesílatelkami jsou Jarmila Víznerová a Ida Víznerová, manželka a dcera akademického sochaře, slavného sklářského výtvarníka Františka Víznera (9. března 1936 v Praze - 1. července 2011 v Brně), který působil ve Žďáře nad Sázavou a byl zde v posledních dvou letech života předsedou Klubu výtvarných umělců Horácka.

Na lícní straně přání formátu 208 x 146 mm je reprodukce tužkové kresby s motivem Prašné brány v Praze. Vpravo dole signování a datum vzniku kresby – Vízner 22/8 49. Jedná se tedy o kresbu třináctiletého (!) autora, dosud neviděnou ani v okruhu znalců Víznerovy tvorby. Zájem dovědět se víc o původu té kresby, mne přiměla k žádosti v tom smyslu, adresované paní Idě Víznerové, žijící ve Velké Británii. Zde podstatná část jejího zajímavého sdělení:

"Je to tatínkova kresba, kterou jsem našla v jeho archívu. Podobných kreseb existují desítky, tatínek je ale nikdy oficiálně nezveřejnil. Jsou většinou malého formátu, některé jsou dokonce jen na ústřižcích papíru. Jedná se o takové "momentky" z jeho života. Od útlého věku kreslil a maloval. V kapse měl vždy notýsek s tužkou. V tomto případě se jedná o motiv Prašné brány v Praze. Originál je nakreslený černou tužkou v rozměru 210 x 297 mm. Kresbu jsem nechala otisknout na starém tiskařském stroji. Celkem tak vznikla edice 100 kusů, kterou jsem použila jako P. F. pro rok 2013. Byl to nápad mé maminky a můj. Každý rok takto použijeme nějakou z tatínkových kreseb."