Čtrnáctideník Kulturní noviny

29. číslo pondělí 20. 7. 2015

Téma Zahraničí

Paříž letmo

Vinice na Montmartru.

Pár neuspořádaných dojmů a nápadů z výletu. Město světového formátu nabízí dostatek podnětů nejen pro prvoplánovou turistiku, ale i pro kritické přemýšlení o věcech, které se netýkají jen Paříže, ale i nás.

I člověk, který si na turistiku nepotrpí, by měl jednou za život navštívit Paříž. Tři dny samozřejmě není dost na skutečné poznání, ale i takový flirt má svoji cenu – tím spíš, že podle mnoha očitých svědků se „město světel“ dokáže časem docela omrz ... více »

Komentář Zahraničí

Nač dojel španělský poštovský panáček?

Obrázek nebo fotografie#14665

Reflexe hospodářské soutěže mezi dvěma evropskými podniky, která se dotýká nejen turistů na dovolených.

Ne modře, ale žlutě kvete poštovní schránka na rohu španělské ulice. Nadto někdy udiví nápisem „Swiss Post“, česky: Švýcarská pošta! V turisticky frekventovaných oblastech Španělska dnes v oblasti mezinárodní poštovní přepravy vzájemně hospodářsky n ... více »

Kultura a umění Kultura

Městečko pod lesy a další knihy Petra Motýla

Městečko pod lesy na staré pohlednici. Repro www.t-antik.com

Představení několika novějších publikačních počinů básníka, prozaika, uměleckého kritika a pravidelného přispěvatele Kulturních novin Petra Motýla.

Petr Motýl je autorem, který volí nesnadnou vlastní cestu.  Český literární svět, co vlastně připomíná? Být kdesi jinde, hovořili bychom o džungli, u nás se však nabízí představa jakési nedbale rekultivované haldy. Duchovní obsahy jako by byly v min ... více »

Kultura a umění Kultura

Výtvarné umění jinak (3. část): Co je to disability art?

Autor: Marc Quinn, Dílo: Alison Lapper Pregnant, 2005, Trafalgar Square, London Foto© Pavel Sochor

Etablování pojmu disability art je spojené se změnami vnímání postižení ve společnosti, s vlastní aktivizací handicapovaných v sociokulturním prostředí, ale také s obecnou diskusí o normalitě a jinakosti a o nebezpečí sociálního vyloučení těch, kteří jsou „jiní“.

Dominantní otázkou disability art jsou možnosti tvorby nového jazyka, obrazových prostředků a definice estetiky ve vztahu k postižení (psychickému i fyzickému). Cílem je formulovat a reprezentovat jinakost v uměleckém prostředí takovým způsobem, kte ... více »

Dokument Věda

Otázky bez odpovědi (15. část): Dvojí absurdita

V roce 1966, v době myšlenkového i tvůrčího kvasu v české společnosti, sepsal mladý student fyziky filosofické pojednání o devatenácti kapitolách, v němž si kladl mnohé – pro něj tehdy důležité – otázky. Ani po bezmála padesáti letech nemůžeme říci, že by zcela pozbyly své důležitosti či inspirativnosti. Přinášíme další část tohoto dříve nepublikovaného textu.

Motto: Stačí jim být a to je nevýslovné. (Holan)  V dětství se nám svět, který vnímáme, zdá totožný se skutečným světem. Milujeme jej a nevěříme, že by nás mohl klamat. I později ve chvílích, kdy svět pouze vnímáme, cítíme se být jeho částí a nepoc ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Pan Vávra se rozhodl

Obrázek nebo fotografie#14648

Povídka Jiřího Suchého odehrávající se v čase dovolených.

– Blbče, pravila paní Vávrová svému muži. – Koukej se trochu kolem sebe! Jinak jsme mohli zůstat doma. Pan Vávra pozvedl hlavu dosud svěšenou a pomyslel si: Má pravdu, Božka. Koukám do země, a ta je stejná jako u nás. A kupole mi unikají. Například ... více »

Fejeton Domov

Trať

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o tom, co bylo vsekáno do skály.

Jedeme s mým klientem z Hradce Králové do Sloupu v Čechách převzít dědictví po jeho zemřelém otci a jako feldkurát Katz přestupujeme v Nymburce. Vlak, který přijíždí, je navenek úplně stejný jako odborářský vlak, který před třiceti lety jezdíval naš ... více »