Fejeton

Jinak

Foto autor

Fejeton o potopě.

Toho dne jsem se ráno probudil a všechno bylo jinak. Z kuchyňského kohoutku podivně vyprskávala voda, a pračka nechtěla prát, i přestože jsem si ověřil, že přívod vody do ní je otevřený.

První vysvětlení, které mě napadlo, bylo, že domácí, který den předtím zkoušel měřiče, zapomněl otevřít hlavní uzávěr naplno. Vydal jsem se tedy ke skříni s uzávěry, umístěné na záchodě, a pootočil jsem kohoutek s modrou značkou směrem, kde jsem tušil maximum. Šlo to ztuha. Po druhém pootočení přišel šok: Proud vody mě i s kohoutkem v ruce přirazil k protější stěně.

Havárie

V poslední chvíli jsem za sebou přirazil dveře záchodu. Šlo o sekundy, k nimž bylo třeba připočítat i čas oblékání kalhot, protože jsem byl po probuzení stále ještě nahý. Domácí naštěstí bydlí jen dvě patra pode mnou. V nouzové situaci se pozná, kdo býval vojákem. Když se před ním v šest hodin ráno po naléhavém zvonění objevil nájemník jen v kalhotách s výkřikem: "Potřebuju rychle zavřít přívod vody!" nerozmýšlel se ani vteřinu, plavmo sběhl k hlavnímu uzávěru ve sklepě a za půl minuty už byl za mnou ve čtvrtém patře a po bleskurychlém přehlédnutí situace udělil povel: "Hluboký talíře, mělký talíře, ručníky. Kýbl!"

Záchranná akce

Zlikvidování potopy nám trvalo hodinu a půl, včetně mého telefonátu do práce (chráněného bydlení pro postižené), že dnes přijdu později. Další týden zabralo mé dolní sousedce škrabání a malování na toaletě, jediné místnosti, která byla postižena (dle jejího dobrozdání to prý už stejně bylo potřeba…). Od doby havárie až dodnes pak trvá má vděčnost podlahářům za neprodyšnost parketové podlahy, která neposkytla vodě jedinou škvíru, jíž by mohla protéct.

Rekonvalescence

V práci s mým příchodem už o případu věděli i to, co nebyla pravda; od rána se jím dobře bavili. (Klient Jirka mě přivítal tím, že mi přátelsky poklepal na břicho se slovy: "Tak ti prej praskla voda…") Jenom zlatíčko Blaženka, z rodu oněch strážných andělů, z něhož na každém podobném pracovišti působí jeden člen, se mě ustaraně zeptala: "Chudáčku, a stihnul jste se vůbec nasnídat?"

"Nestihnul, Blaženko. Jen jsem se probudil a za minutu mi ten kohoutek zůstal v ruce."

"To jste se měl ještě předtím pořádně nasnídat."

Vyšetřování

Po skončení období posttraumatického šoku jsem se jal pátrat po příčinách havárie a došel jsem k následujícím zjištěním:

Voda v kuchyni prskala proto, že v kohoutku byl zanesený filtr.

Pračka nefungovala proto, že jsem při včerejší manipulaci s pojistkami zapomněl znovu nahodit jistič od zásuvky, která pračku napájí.

Všechno bylo jinak…

Psáno v den stého výročí sarajevského atentátu.

Jména klientů použitá ve fejetonu byla změněna.