Čtrnáctideník Kulturní noviny

16. číslo pondělí 21. 4. 2014

Téma Domov

Onkologové v politice aneb nad rezignací jednoho ředitele

Masarykův onkologický ústav
Politické boje ovlivňují tvář našeho zdravotnictví více, než si myslíme. Masarykův onkologický ústav je příkladem instituce, jejíž tři ředitelé jsou současně i politickými aktéry.

Počátkem dubna oznámil svou rezignaci na post ředitele Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně profesor Jiří Vorlíček. Odůvodnil to vysokým věkem. "Plánoval jsem skončit letos na konci roku, ale rozhodl jsem se svůj odchod uspíšit," řekl Mla ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Rozhořčené zástupy, mizející společnost

Václav Bělohradský. Foto www.nasepojizeri.cz

Ve středu 16. dubna vystoupil na půdě Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně se svou přednáškou Václav Bělohradský. Na pozvání Katedry environmentálních studií se zavázal hovořit na téma Rozhořčené zástupy, mizející společnost.

V úvodu svého vystoupení Bělohradský řekl, že je zaskočen určitou vážností, kterou vyvolává prostor fakultní auly, a tak musí posluchače upozornit, že jeho řeč nebude ucelenou přednáškou, ale spíše seznámením s úvahami, jimiž se v poslední době z ... více »

Kultura a umění

Písařík v Špálovke nielen vystavuje, ale aj býva

Pohled do galerie. Foto Ivica Šúrová

Petr Písařík sa prostredníctvom svojej novej výstavy "Kdo to tady myslí vážně…" presťahoval do Galerie Václava Špály aj s celým svojím ateliérom.

Človeka, ktorému Špálovka nie je cudzia, pri každodennom prechádzaní Národní třídou ihneď udrie do očí, že sa v nej niečo deje. Niečo živé, nezvyčajné, premenlivé. Za oknami druhého poschodia sa každým dňom menia rekvizity. Zámer výstavy? Nový konce ... více »

Kultura a umění

Literatura finských Švédů (aneb finskošvédská literatura) v českých zemích

Obrázek nebo fotografie#11009

Jeden ze symbolů finské kultury, oblíbené a všudypřítomné postavičky Mumínků, přivedla na svět Tove Janssonová. Málokdo u nás ale ví, že tato autorka náležela k menšině finských Švédů.

Ve Finsku existuje menšinová literární kultura psaná v jiném jazyce než v dominantní finštině, a to ve švédštině. Je otázkou, zda má být tato takzvaná finskošvédská literatura pokládána na základě jazyka, v němž je psána, za literaturu švédskou, či ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Vdov

Zeleninový knedlík. Foto Kuchařka ze Svatojánu
Pohádková povídka Přemysla Ruta o tom, jaké to je, když se dva lidé stanou jednou duší a jedním tělem.

Z dědečka hořek přijde do nebe a dolek do pekla. (pětiletý) "Až tu nebudu -" začínala babička vždycky stejně, načež následoval podrobný návod, jak žehlit košile a smažit sýr, nebo možná jak smažit košile a žehlit sýr, dědeček to neposlouc ... více »

Poezie

Jacques Prévert

Obrázek nebo fotografie#11000

Jacques Prévert (4. února 1900 – 11. dubna 1977) byl francouzský básník, dramatik, filmový scenárista a písňový textař.

Strážce majáku má ptáky příliš rád (překlad Jiří Žáček) Tisíce ptáků přilétají k světlům jako k magnetu tisíce ptáků padají tisíce se jich zřítí tisíce ptáků osleplých a omráčených za letu tisíce jich tu umírají Strážce už nemůže dál vydržet ta jatk ... více »

Fejeton

Salon s úklidovou módou

Foto Tomáš Koloc

Příběh o překvapivém osvícení jedné středostavovské ženy.

Patřím do generace, které život dopřál luxus, jenž na tomto světě nemá každý; žila jsem ve dvou politických režimech, které vyznávaly naprosto protikladné hodnoty. Alespoň navenek… Vyrůstala jsem v období normalizace na české vesnici, což mim ... více »