Čtrnáctideník Kulturní noviny

45. číslo pondělí 10. 11. 2014

Téma Osobnosti

Vítězslav Nezval a jeho rodný kraj

Obrázek nebo fotografie#12604

Půvabný kraj kolem řeky Jihlavy a poté blízká Třebíč byly svědky dospívání básníka, jehož básnický talent zůstává pro historii důležitější než jeho členství v komunistické straně. Rodný kraj byl Vítězslavu Nezvalovi celoživotní důležitou inspirací a na druhou stranu, i básník zde zanechal trvalé echo. Ne náhodou byl letos obnoven básnický festival Nezvalova Třebíč.

Vítězslav Nezval se narodil 26. května 1900 v rodině venkovského učitele v Biskoupkách nedaleko Moravského Krumlova . Od roku 1903 bydleli Nezvalovi v blízkých Šamikovicích (dnes Šemíkovice, místní část obce Rouchovany v okrese Třebíč), kde byl ... více »

Společnost a politika

Kulturní noviny pětileté (2. část)

Redakce Kulturních novin

Ohlédnutí za další kapitolou existence našeho mediálního podniku. Přechod od období tištěného vydání na internet. A jeden malý zázrak k tomu.

Postupně jsme během prvního půldruhého roku existence družstva vydali tři samostatná propagační čísla Kulturních novin (všechna lze nalézt v archivu této webové stránky) a snažili se vytvořit v rámci svých možností základní povědomí o vznikajícím ... více »

Kultura a umění Kultura

Podzimně rozkladná Expozice nové hudby přinesla exkurz do světa hudební jinakosti

Koncert v Besedním domě.

Festival Expozice nové hudby i tento rok zprostředkoval návštěvníkům intenzivní hudební zážitky a umožnil jim náhled do tvorby zásadních postav současné avantgardy. Dramaturgie byla opřena o jména těch hudebních skladatelů, jejichž repertoár nezní v tuzemských koncertních sálech často, snad pro předem předpokládanou nestravitelnost jejich díla, snad z obavy před přílišnou výlučností a nedostatečnou srozumitelností skladeb. Nestereotypnost a nebanálnost ve vnímání vážné hudby a experimentování s různými možnostmi využití zvukových i audiovizuálních materiálů tak opět byly jedněmi z hlavních průvodních rysů této výjimečné, byť v Brně již pravidelně pořádané, hudební události. 

 

Nastartovaný proces rozkladu, který se nedá zastavit, je nakažlivý. Letošní, v pořadí 27. ročník Expozice nové hudby, se zaměřil na téma rozkladu, destrukce a rekonstrukce v kompoziční hudební i audiovizuální tvorbě a šel ruku v ruce s hnilobnými pr ... více »

Kultura a umění Kultura

Melancholie kavárenského chodce

Vincent van Gogh: Terasa kavárny v noci (1888). Repro The Yorck Project

Čtvrtá vydaná knížka Josefa Straky, básnická sbírka Malé exily,  je – prozatím – nejvýraznější z knížek, které autor doposud publikoval.

Velmi často, nebo v současnosti možná většinou, tomu bývá tak, že po talentované a naděje vzbuzující básnické prvotině má mladý autor problémy s tím, jak se svému debutu vyrovnat, a často také s tím, zda vůbec chce dál psát poezii či zda vůbec chce ... více »

Kultura a umění Kultura

Protest

Poetické nebo kýčovité? Foto www.tipsforurlife.com

Dopis trojice básníků o jedné terminologické nepřesnosti.

V poslední době se v odborných i méně odborných textech o poesii lavinovitě šíří tendence užívat místo slov jako básnický nebo básnicky výrazů „poetický“ nebo „poeticky“, bezpochyby pod vlivem jiných jazyků (angličtiny, francouzštiny, němčiny). V če ... více »

Poezie Kultura

Robert Louis Stevenson: Zahrada veršů

John Singer Sargent: Portrét R. L. Stevensona, 1887. Repro www.artrenewal.org

Dětské verše R. L. Stevensona v překladu Pavla Martince.

Robert Louis Stevenson: Zahrada veršů     Z dřevěných židlí na posledním schodě s Tomem jsme stavěli kýl lodě a matrace a podušky tam dali, a potom vypluli a mračny proplouvali, přinesli pilu, staré hřebíky a vodou napuštěné kbelíky.   Tom přemýšlel ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Jak jsem učil češtině

Česká slovesa. Obrázek www.rvp.cz

O záludnostech češtiny píše její špičkový znalec Pavel Eisner.

Když jsem byl na studiích, vytloukal jsem život, jak se dalo. To po česku znamená, že jsem učiteloval po rodinách. Zejména jsem učil češtině. A neřekli byste, jak člověk nakoukne češtině do útrob, a dokonce i pod podsazení, učí-li českému promlouván ... více »

Fejeton Politika

Demokracie

Foto autor

Vzpomínka na časy, kdy jsme se ještě měli špatně.

V předmluvě své antologie "Bohumil Hrabal uvádí" popsal autor jednu příhodu z hlubokých 30. let: "Jednou přijel do Československa na oficiální návštěvu ministerský předseda Francie Herriot, který uměl česky. Když se setkal s představiteli po ... více »