Čtrnáctideník Kulturní noviny

44. číslo pondělí 3. 11. 2014

Téma Domov

Kulturní noviny pětileté (1. část)

Obálka prvního čísla tištěných Kulturních novin.

V říjnu 2009 proběhla zakládající schůze vydavatelského družstva Kulturní noviny a v listopadu téhož roku vyšlo takzvané nulté číslo, které bylo prvním zhmotněním družstevní ideje. Od té doby se toho událo tolik, že stojí za to se ohlédnout.

Je to k nevíře, ale od založení družstva uplynulo už pět let, a přestože člověk má pocit, že k tomu došlo včera, odehrálo se mezitím tolik věcí, že stojí za to se aspoň za některými ohlédnout. Dobrým důvodem pro reflexi je i víceméně experimentální ... více »

Kultura a umění Kultura

Próza o italském prokletém básníkovi

Dino Campana

Na italského básníka jménem Dino Campana mne před pár lety upozornil básník Jakub Řehák. Letos vyšel český překlad životopisné prózy Noc komety o tomto velkém osamělci poezie, jejímž autorem je Sebastiano Vassalli.

Rozsáhlý výbor z díla Dina Campany (1885–1932), autora, který za svého života vydal jedinou sbírku Orfické zpěvy , jež shrnuje většinu jeho tvorby, vyšel v překladu Jana Vladislava v roce 1968 pod názvem Šílený Orfeus . Širší ohlas tato knížka nem ... více »

Kultura a umění Kultura

Obrazy Karla Rossí v Galerii Aviatik

Karel Rossí: Švestkový talíř, olej na plátně, rozměry neuvedeny, rok vzniku neuveden. Foto: Jan Dočekal

(Nikoliv recenze, pouze přípisek.)

Výstavní program galerie Aviatik v Pršticích (okres Brno-venkov) je založen cele na spojení kladů a záporů široké druhové a formové pestrosti představovaných děl volného i užitého výtvarného umění. Je takříkajíc pro všechny. Ne ovšem šmahem, a nikol ... více »

Poezie Osobnosti

Jan Skácel

Jan Skácel

Před čtvrt stoletím, 7. listopadu 1989, zemřel básník Jan Skácel.

Rozchod Jsme sami, jako by nám někdo ublížil. Marně po kapsách hledám, co bych ti mohl dát. Ale to není bolest podle mojí chutě a v hájích při Moravě jinačí konce bere láska. Pod lesem pádil listopad jak jelen bez hlavy. Tělo měl hu ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Výbor pro potírání násilí

Obrázek nebo fotografie#12537

Sloupek Arta Buchwalda o tom, že řešení závažných problémů je třeba svěřit odborníkům.

„Podvýbor pro potírání násilí zahajuje jednání. Naším úkolem je projednat problém násilí. Pane senátore, odložil byste laskavě ten časopis? Schůze je připravena k zahájení. Pane senátore…“ „Co? Aha, – promiňte. Koukněte se na to. Tadyhle někdo prodá ... více »