Čtrnáctideník Kulturní noviny

8. číslo pondělí 24. 2. 2014

Téma

Vzestupy a pády novinářského řemesla na Moravě

Alois Moravec: Kolportér. Tuš na papíře, 1926.

Rozsáhlá publikace z edice Vlastivědy moravské mapuje vývoj moravského a slezského tisku od počátku 19. století po rok 1948.

Muzejní a vlastivědná společnost v Brně vydává velkoryse koncipovanou knihu shrnující vývoj česky psaných periodik na Moravě. Brünner Zeitung vycházel v němčině už v 18. století, byl to však spíše jen úřední věstník. Autor knihy Jaromír Kubíček podo ... více »

Komentář

Veřejnoprávní kulturní instituce? Ano, ano. Ale opatrně.

Slavnostní položení základního kamene Národního divadla.

Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová představila 13. února na tiskové konferenci ministerstva jako jednu z priorit reformu příspěvkových organizací na veřejnoprávní kulturní instituce. To by mohlo být blýskání na lepší časy pro kulturu.

V posledním roce se zejména v souvislosti s výběrem nového ředitele Národního divadla mluví o novém pojetí existence a fungování kulturních institucí, jejichž význam lze opsat adjektivy celostátní či národní. Komise expertů, která měla navrhnout ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Loterií k daňové zodpovědnosti

Obrázek nebo fotografie#10530

Na Slovensku funguje od září loňského roku "bločková loterie". O co se jedná a dočkáme se jí i v České republice?

Bohuslav Sobotka při své návštěvě Slovenska, která proběhla 13. února, prohlásil, že by se rád seznámil s tím, jak fungují tamní daňové reformy. Premiér Slovenské republiky Robert Fico v poslední době několikrát využil příležitosti prezentovat ús ... více »

Kultura a umění

Dělám dál totéž, jen to jinak vypadá (2. část)

Badatelé v Archivu výtvarného umění. Foto www.dox.cz

Dokončení rozhovoru s Jiřím Hůlou.

V minulém roce vyvolala z vašich aktivit největší ohlas, pokud si vzpomínám, výstava Revue K včera a dnes. Výstava o Revui K byla v Malé věži centra DOX. A na stejném místě bylo dalších pět výstav - Galerie Vincence Kramáře 1964-1972, Křižovn ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Daňová přiznání Karla Čapka

Socha bratří Čapků v Malých Svatoňovicích. Foto Wikimedia Commons

Zatímco dnes máme na odevzdání daňového přiznání ještě měsíc čas, Karel Čapek se s ním potýkal už v únoru. Roku 1928 toto téma pojal formou fejetonu, a protože novinový čtenář má jak známo krátkou paměť, v roce 1936 tentýž námět obratně zrecykloval jako veršovaný rozhlásek. Posuďte sami, který žánr mu sedl líp.

Karel Čapek Měsíc únor Měsíc únor je považován za dobu truchlivou a zasmušilou, ačkoli se v něm dodělává údobí masopustní a ačkoliv má v něm podle pranostiky vrzat skřivánek. Truchlivost února není v tom, že je to měsíc mokrý a studený, ... více »

Fejeton

Oldřich

Ulrich Roesch. Foto Stanislav Miler (www.k3k.cz)

Jak se dá v praxi spojit materiální a duchovní svoboda.

Kněz Oldřich o Postoloprtech lovieše. Sta sě, že skrzě jednu ves jedieše, uzře, že sedlská dievka na potoce stáše, bosa i bez rukávkov rúcho práše. Sedlka velmi krásna bieše, k tomu ovšem stydlivé nravy mějieše. Počě sě jejie krásě diviti stoje a i ... více »