Čtrnáctideník Kulturní noviny

3. číslo pondělí 20. 1. 2014

Téma Média

Regionální žurnalistika a nezávislost - jak dál?

Práce v novinách není zajištěná existence. Foto The Crawdad Hole

Ukazuje se, že u nás stále chybí hlubší diskuse o další existenci nezávislých médií. Konference Nadace Konrada Adenauera v Brně jen potvrdila plytkost pojímání této problematiky v českém prostředí.

V Brně se konala 22. listopadu 2013 konference pro regionální novináře s poměrně vzletným názvem "Obrana nezávislosti regionálního zpravodajství". Pořádala ji Nadace Konrada Adenauera v prostorách Fakulty sociálních studií v Brně. Moderátorkou byla ... více »

Společnost a politika Kultura

Zapomenutý sociální demokrat

Jaroslav Šimsa. Foto www.balustrada.cz

Vyšla kniha mapující život pozoruhodného levicového a křesťansky orientovaného intelektuála a protinacistického odbojáře Jaroslava Šimsy.

Vyšla kniha mapující život pozoruhodného levicového a křesťansky orientovaného intelektuála a protinacistického odbojáře Jaroslava Šimsy.

Na podzim 2013 spatřila světlo světa pozoruhodná kniha Svět Jaroslava Šimsy : dokumentární pásmo o jedné z čelných osobností druhého odboje a její významné organizaci Petiční výbor Věrni zůstaneme (známé i jako Odboráři či Železničáři) Jaroslavu Ši ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Rozpomínky Milana Uhdeho

Milan Uhde v šedesátých letech. Foto www.cojeco.cz

Autobiografická kniha brněnského spisovatele a dramatika je nejen cenným historickým pramenem, ale především významným dokumentem o vývoji jedné výrazné osobnosti československé kultury, jejíž kritičnost a současně sebevědomí jsou nebývalé.

Na začátek recenze se až zdánlivě lacině nabízí čerpat ze symbolikou zatížených úvodních vět knihy. Pokusím se doložit, že to přesto má smysl. Milan Uhde se narodil v noci 28. července 1936. Během této noci probíhala první celostátní zkouška zatemňo ... více »

Kultura a umění Kultura

Detail aneb Cesta tam a zase zpátky

Pohled do instalace. Foto autor

V jihlavské galerii Půda vystavuje Richard Loskot - a pracuje s prostorem galerie způsobem, jež vyvolává četné otázky a reminiscence.

Laskavě mi řeknete, kterou část těla mé dcery je nutné prohlédnout. Já jí potom poručím, aby umístila požadovanou partii proti tomu otvoru, který tam vidíte. Tímto způsobem bude možné prohlídku úspěšně uskutečnit." Vysvětluje doktorovi ote ... více »

Kultura a umění Kultura

Podivuhodný příběh finského Fausta

Fjodor Jakovlevič Alexejev: Povodeň v Petrohradu, 1824. Repro www.hist-sights.ru

Vladimir Fjodorovič Odojevskij je spisovatelem pozapomenutým, ale jeho rozsahem nevelká próza je překvapivě čtivá a má co říci i dnešnímu čtenáři.

Sto přešlo let, sto přešlo zim: v severských zemí pyšnou slávu z tmy pralesů a ze slatin pozvedlo město mladou hlavu; tam, kde dřív finský rybák stál, přírody odstrčené dítě, a s nízkých břehů házíval v černavé vody vetché sítě, nevody řídké, - nyní ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Slovácko je naším Žaponskem

Zdenka Braunerová: Pod mrakem

Z dopisů malířky Zdenky Braunerové literárnímu kritikovi F. X. Šaldovi z května a června roku 1899.

Hroznová Lhota u Strážnice, Morava, 28. máje 1899. Vážený příteli, (…) Ráda bych s Vámi pohovořila především o této krajině, o Moravě. Mohl byste se stavě na zpáteční cestě zde; já bych tu na Vás počkala. A máte-li delší dovolenou, snad byste ... více »

Fejeton Kultura

Umí mlčet a nic neprozrazovat

Obrázek nebo fotografie#10211

Není poštovní schránka jako poštovní schránka.

Kdo z nás by důvěrně neznal poštovní schránku, jak ji ve své básni vylíčil prostějovský rodák Jiří Wolker. Přestože se stala pro mnohé snadným terčem dobového zesměšnění (třeba v Olmerově Tankovém praporu). Nemyslím si, že byla ve svém poetickém obr ... více »