Čtrnáctideník Kulturní noviny

46. číslo pondělí 17. 11. 2014

Téma

Převodovka strachu aneb život před zraky státní bezpečnosti

Dělníci a policista na pomníku před berlínským sídlem Stasi. Foto Wikimedia Commons

Ke čtvrtstoletí sametové revoluce přinášíme vzpomínku a reflexi předchozí doby z pera německého evangelického faráře, představitele hnutí Mehr Demokratie a za časů bývalé NDR též občanského aktivisty. Je totiž dobré si připomenout patologickou stránku života v minulém režimu, jež ve východním Německu byla rozvinuta více než u nás. A stejně tak důležité je rozpoznávat nebezpečí, která se objevují s nabytou svobodou.

Když na podzim 1989 vyšly tisíce lidí v NDR nejdříve do kostelů a odsud pak do ulic a na náměstí, demonstrovaly za denní chléb demokracie, za svobodné a tajné volby, za svobodu tisku a shromažďování. Demonstrace proti se nekonala. Zdálo se, že všich ... více »

Kultura a umění

Kulturní noviny pětileté (3. část - dokončení)

Albert Ferland: Alegorie kanadského tisku, 1904.

Závěrečná rekapitulace dosavadní historie Kulturních novin. Jejich ukotvení v současném mediálním a občanském kontextu. A malé přání k tomu.

Život a rozvoj média, které je založené na solidaritě a na svého druhu občanském aktivismu, by měly jít ruku v ruce s pořádáním akcí či aspoň s účastí na nich. To byl jeden z mých důležitých poznatků při návštěvách u družstva taz v Berlíně. Přisp ... více »

Dokument

Kulturní noviny potřebují podporu: Informace pro čtenáře

Děkujeme mnohokrát všem dosavadním přispěvatelům! - A přidáváme pár informací o naší situaci a dalších možnostech podpory.

Náš dosavadní systém komunikace se čtenáři - dárci a předplatiteli - byl velmi omezený. Omlouváme se za to, je to dáno našimi skromnými administrativními kapacitami. Ale chceme to zlepšit. Když si otevřete naše stránky, objeví se nejdříve ced ... více »

Kultura a umění Kultura

Na podzim na Malvazinkách

Malvazinky. Foto Petr Motýl

17. listopadu uplynulo dvacet pět let od počátku sametové revoluce, den poté uplyne čtyřicet let od smrti básníka Milana Kocha.

V čase na konci podzimu a začátku zimy zemřely roku 2011 dvě osobnosti, které pro určitou část společnosti byly největšími symboly odporu vůči normalizačnímu režimu. Ivan Jirous zemřel 9. listopadu a Václav Havel 18. prosince. Nevím, co by z toho vy ... více »

Kultura a umění Kultura

Nové verše Vlastimila Tomana

Vlastimil Toman: Titulní strana svazku Síla už je jako vzduch

Pod titulem Síla už je jako vzduch vychází pro potěšení autora i přátel další svazek poezie malíře Vlastimila Tomana.

Akademický malíř a grafik Vlastimil Toman, spějící k svým únorovým 85. narozeninám, píše už mnoho let básně. Kdysi k tomu řekl, že veršování je v těsném příbuzenském vztahu k malování. V každém z obou projevů jde ovšem o jiný druh vyjádření týchž zr ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Násobilka

Obrázek nebo fotografie#12642

Kniha Richarda Brautigana V melounovém cukru, i kapitola o tygrech a násobilce, kterou jsme z ní vybrali, patří k textům, které nedisponují jediným klasickým významem a výkladem. Můžeme-li ale čtenáři doporučit jeden možný směr interpretace, co třeba Trh? Koneckonců je to i citoslovce činnosti, ke které „jsou tygři nucený“, citoslovce trhání masa zabitých obětí.

Noc byla chladná a hvězdy červené. Kráčel jsem podél Melounových podniků. Tam vyrábíme melounový cukr. Vymačkáme z melounů všechnu šťávu a vaříme ji tak dlouho, až zbude jen cukr; tomu pak dáme tvar této věci, kterou máme: našich životů. Used ... více »

Fejeton Domov

Pieta

Foto Martin Karlíček

Fejeton dušičkový.

Když jsem byl malý, jezdil jsem každý víkend k babičce na pražské Vinohrady. Odtamtud jsme pak s ní a jejím bratrem jezdili každé Dušičky na hřbitov do Vysokého Mýta. Strejda Jožka (jak se říkalo babiččinu bratrovi) si nasadil kožené řidičské rukavi ... více »