Čtrnáctideník Kulturní noviny

21. číslo pondělí 26. 5. 2014

Téma Domov

Na cestě k rekonstrukci státu

Poslanec Ivan Pilný. Foto www.menstyle.cz

Iniciativa Rekonstrukce státu ohlásila významný pokrok v přijímání ozdravných zákonů. Informuje též o potížích, které provázejí přijímání návrhů těchto zákonů. Ruku v ruce s těmito snahami jde iniciativa senátora Michálka v oblasti zákona o svobodném přístupu k informacím.

Ze stránek www.rekonstrukcestatu.cz vyjímáme následující informace z druhé poloviny května. Mezititulky jsou redakční. Sto šedesát pět poslanců, kteří se před volbami zavázali k zákonům z agendy Rekonstrukce státu, dostali poprvé šanci svůj ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Věčně kontroverzní A. J. Liehm

Zleva Petr Orság, Aleksander Kaczorowski, Antonín Jaroslav Liehm a Václav Burian. Foto Tomáš Tichák, Listy

O jedné oslavě, která se - ku prospěchu věci - poněkud zvrtla.

Když je dnes člověku dvacet, chce se mu hnusem zvracet" (et cetera), zpívá se ve známé písni. Už se z ní ale nedozvíme, co dělat, když je dnes člověku devadesát. Snad se od něj očekává hlavně vděčnost, že se vůbec dožil, a pasivní přijímání hold ... více »

Kultura a umění Kultura

Deště a sklenice

Obrázek nebo fotografie#11293

Občanské sdružení Cesta domů může svým názvem leckoho snadno zmást. Cesta domů tu totiž znamená cestu ze slzavého údolí tohoto světa. Pro ty, kdo se zatím z tohoto světa ještě odejít nechystají, pořádá Cesta domů výstavu kreseb Václava Sokola ve své prodejně zbožím všemožným pár kroků od stanice metra Vltavská v Praze.

Prostředí prodejny Cesty domů je poněkud zvláštní, je to víceméně takové kramářství, kde je možné koupit knížky, hrnečky, oblečení, ručně vyráběné diáře a kdovíco ještě. Všechno je v prodejně naskládané takovým způsobem, že to vytváří ... více »

Kultura a umění

Olbram Zoubek komorně a noblesně

Olbram Zoubek: Evo, cín, rok vzniku neuveden.   Foto: Jan Dočekal

Žijící klasik českého sochařství vystavuje v Náměšti nad Oslavou. 

Galerie 12 v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku uvádí do konce června v noblesní instalaci úzký výběr z díla našeho předního sochaře, figuralisty Olbrama Zoubka, letos osmaosmdesátiletého. Zaujatému návštěvníkovi výstava dojista poskytuje stěžejní ... více »

Poezie

Antonín Sova

Jarní zpěv svůj slunce zpívá. Foto www.geography.org.uk

Antonín Sova (26. února 1864, Pacov – 16. srpna 1928, Pacov) byl symbolistický básník, signatář Manifestu České moderny a od roku 1898 první ředitel pražské Městské knihovny.

Děl dobou dnešní roztrpčený děd Děl dobou dnešní roztrpčený děd: Já velkodušně skrýval cizí viny. Já zásluhy spíš uměl vymýšlet svých krajanů a svojí domoviny. Já spíše zakryl jsem, kdo nebyl čist, bych neoslabil zvučné jméno vlasti. Však stalo se ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Na útěku

Sergej Michajlovič Prokudin-Gorskij: Vesnice na Urale. Repro www.prokudin-gorsky.ru

Obraz sovětského Ruska první poloviny 20. století z perspektivy němé dívenky. Ukázka z uhrančivého příběhu z pera ruské spisovatelky Svetlany Vasilenko (1956).

Němá, zdánlivě slabomyslná, zanedbaná dívenka Hanna je ústřední postavou novely Blběnka (Život svaté) , kterou v roce 2010 vydalo v překladu Libora Dvořáka nakladatelství Pulchra. Rodina dala Hannu do "děcáku", kde zažívá první útrapy. Ale také ... více »

Fejeton

Dvakrát o validním vozíku

Obrázek nebo fotografie#11286

Paradoxy českého zdravotnického systému jsou nevyčerpatelným zdrojem inspirace...

Starší osamělá paní volá SOS - potřebuje psychologické vyšetření, ale nemůže sama přijít do ambulance, je tělesně postižená. Domlouváme termín a jedu ji navštívit do jejího bezbariérového domova. Zprvu to vypadá, že jde o formalitu, postupně se v ... více »