Čtrnáctideník Kulturní noviny

13. číslo pondělí 31. 3. 2014

Téma Vzdělávání

Šetření PISA: Co vypovídá o našem školství?

Nikolaj Bogdanov-Bělskij: Počítání zpaměti. 1895, olej na plátně, 107x79 cm. Repro www.eldibujante.com

Nezávislý portál o vzdělávání Eduin.cz přinesl sérii článků věnovaných výsledkům mezinárodního šetření úrovně vzdělávání u patnáctiletých žáků. Česká republika si oproti minulému testování polepšila. Otázkou však zůstává, jaký má toto šetření smysl a co z něj lze vůbec vyčíst.

Česká republika se v roce 2012 už po páté zapojila do mezinárodního šetření PISA. Celkem se jej zúčastnilo šedesát pět zemí z celého světa. V testech jsou sledovány dovednosti patnáctiletých žáků v matematické, čtenářské a přírodovědné funkční gr ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Francie už není

Demonstrace příznivců Národní fronty. Foto Gauthier Bouchet

Nedávné komunální volby ve Francii něco naznačily: Duch země, která je jedním z pilířů Evropy, se proměňuje. Co to znamená?

Během čtyř let gymnaziální francouzštiny jsem byl asi jen třikrát přezkoušen. Známky na vysvědčení se tak podobaly spíše hrubým odhadům mých hrozivě rychle upadajících znalostí ze základní školy. Neměl jsem motivaci učit se, v závěru jsem už z fr ... více »

Kultura a umění

Návrat zapomenutého krajináře Petra Hany

Petr Hana: Bez názvu (krajinný motiv), kombinovaná technika na lepence, 20 x 28 cm, 80. léta 20. století, neznačeno.   Foto: Jan Dočekal

Třebíčská galerie Chodba připomíná osobnost pozoruhodného solitéra s pohnutými životními osudy.

Petr Hana (4. června 1945 v Kolíně - 25. prosince 1991 v Praze), absolvent pražské Akademie výtvarných umění, jemuž osud dopřál jen čtyřicet šest let života, uskutečnil ve druhé polovině 80. let minulého století čtyři autorské výstavy ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Voucher

Tank VT-55. Foto Východočeský klub přátel vojenské techniky

Minutová rozhlasová hra Venduly Borůvkové.

Zvuk klapání na počítači. Smrknutí. Ozve se zvuk ze Skype: připojení uživatele ze seznamu přátel. Klapání do klávesnice neustává. Najednou se ozve zvuk vyzvánění na Skype. Někdo volá. Klapání se zastaví. Přijetí hovoru.) Mladý muž: Čau ség ... více »

Fejeton Zahraničí

Rus

Obrázek nebo fotografie#10832

Legenda o zemi, která se stala popravištěm bohů.

Slovanský bůh Svantovít měl čtyři hlavy: bílou, černou, červenou a zelenou. Bílá hlava hleděla na sever, černá na jih, červená na západ a zelená na východ. Čtyřhlavý bůh byl zlým bohem války i dobrým bohem úrody. Podle barvy jeho hlav se severní čás ... více »