Čtrnáctideník Kulturní noviny

1. číslo pondělí 6. 1. 2014

Téma Politika

Rok Evropské unie

Jednací sál Evropského parlamentu. Foto http://www.europarl.europa.eu/

Rok 2014 je rokem voleb do Evropského parlamentu. Už dnes lze říct, že ještě nikdy se tyto volby nekonaly v tak napjaté atmosféře. Problémy EU nelze redukovat pouze na ekonomické potíže, dochází totiž i k posilování nebezpečného způsobu uvažování o Evropě samotné.

Od Nového roku se Řecko na šest měsíců ujalo předsednictví Evropské unie. Více než symbolicky to bude právě tato země, která povede EU v době voleb do Evropského parlamentu. Ty se uskuteční na konci května a budou, dovolím si tvrdit, doposud nejdůle ... více »

Komentář Domov,Politika

Zeman contra mundum

Prezident spokojený sám se sebou. Foto Pavel Ševela

Kolem prvního přímo zvoleného prezidenta České republiky bylo letos rušno.

Nestává se často, aby se politik, který před lety ke všeobecnému ulehčení zmizel ze scény, vrátil jako hlava státu. Miloši Zemanovi se to podařilo, částečně i proto, že česká politika jedenadvacátého století je na osobnosti natolik chudá, že mu nevy ... více »

Kultura a umění Kultura

Do Betléma? Do Třeště!

Betlém v expozici muzea v Třešti vytvořený účastníky Dřevořezání. Foto autor

V Betlémě přišel tříkrálový průvod až na Tři krále a Maria v ten den vzala Ježíška do náruče, předtím ležel v jesličkách. Taková je tradice v Třešti. A není tu jenom jeden betlém, ale je jich kolem pětadvaceti, které jsou zpřístupněny návštěvníkům na různých místech ve městě.

K třešťskému muzeu, jež sídlí v rodném domě slavného ekonoma Josefa Aloise Schumpetera, náleží betlémářská expozice. Zde jsou k vidění tři obrovské betlémy, z nichž ten největší čítá více než osm set figurek. Pak je betlém v kostele, ve vstupním pro ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Netradiční detektivka Hedy Kovályové

Heda a Rudolf Margoliovi. Foto www.czsk.net

Heda Margoliová-Kovályová (1919-2010) je známá především jako žena statečně vzdorující hrůzám dvacátého století. Vynikla ale také jako překladatelka z angličtiny a autorka pozoruhodné autobiografie Na vlastní kůži. A rok 2013 přinesl literární překvapení v podobě vydání její detektivky Nevina.

Nevina nám přibližuje atmosféru Prahy padesátých let, kterou střídavě vnímáme očima různých postav. Obzvlášť neúprosně jsme do ní vtahováni ve chvílích, kdy autorka přechází ze třetí osoby do první a své hrdince Heleně Novákové vkládá do úst vlastn ... více »

Kultura a umění Kultura

1913: Mnoho povyku - pro co vlastně?

Florian Illies. Foto www.turi2.de

Bestseller německého autora Floriana Illiese vzbudil nadšení mezi respondenty ankety Lidových novin. Otázkou je, o čem to vypovídá.

Povinná četba Středoevropanů." (básník Radek Malý) − "Kdy jindy než letos a kde jinde než tady ve střední Evropě. Už jen uvědomění si, kde a čím začal malér, který už sto let žijeme, byl letos můj tip výjimečně jasný. S tím, co specializovaným disc ... více »

Poezie

Miroslav Černý

Chaim Soutine: Domy. Olej na plátně, 1921

Miroslav Černý (* 1977) je básník, prozaik, překladatel a vysokoškolský pedagog.

Ve snech Často ve snech vídávám strom ověšený useknutými pažemi. Visí ledabyle, jako by šlo o papírové fangle. Vítr s nimi pohupuje, takže obnažené údy do sebe narážejí a občas se zaháknou ztuhlými prsty – poslední podání ruky, než se kůže a sva ... více »

Fejeton

Novoroční problémy

Tržnice v Jerevanu. Foto Wikimedia Commons

Co vše se může přihodit našinci při pobytu v Arménii.

Ta moje nepozornost! Věčně lítám někde v transcendentnu, a pak to tak dopadá. Přijdu domů z nákupu, kouknu do tašky a - chybí všechna jablka, která jsem poctivě zaplatila. "Že by začali před Novým rokem místní prodavači krást?" pomyslela jse ... více »