Čtrnáctideník Kulturní noviny

32. číslo pondělí 11. 8. 2014

Téma Politika

Občanská neposlušnost a jiné eseje

Thoreauova socha před jeho rekonstruovanou chatou u rybníka Walden. Foto RhythmicQuietude

Svým způsobem života i uvažováním patří Henry David Thoreau ke stále živým pramenům, které promlouvají i v dnešní společnosti.

Henry David Thoreau se narodil, žil a zemřel ve městě Concord, ve státě Massachusetts. Slovo concord je odvozeno z latiny a znamená shodu, svornost, soulad nebo harmonii. Thoreauovy eseje o společnosti jsou však všechno jiné jen ne svorné nebo ha ... více »

Kultura a umění Kultura

Filmovka čtyřicetiletou dámou

Město filmovou školou žije. Foto www.lfs.cz

Ve slovácké metropoli se ve dnech 25. července až 2. srpna uskutečnil jubilejní ročník největšího nesoutěžního filmového festivalu (nejen) v naší republice. K hlavním tématům letošního setkání patřila současná španělská kinematografie, britský sociální film, porn-art a tradiční sekce Visegrádský horizont. Velmi pestrý program dotvářely večerní koncerty na hlavním náměstí a bilanční výstavy. Filmovka slavila čtyřicáté narozeniny!

O fenoménu hradišťského filmového festivalu, jenž je koncipován jako Letní filmová škola, jsem psal už vícekrát (kdo chce, nechť si přečte mé starší texty s touto tematikou, například Po roce ve Filmovém ráji , Filmovka Ištvána Szabóa nebo Fi ... více »

Kultura a umění Věda

Analýza osudu pro psychology i pro laiky

Leopold Szondi. Foto www.szondiforum.org

Jeden z důležitých směrů hlubinné psychologie 20. století, jehož zakladatelem byl maďarský psychiatr Léopold Szondi, je českému čtenáři představen stručnou a přehlednou formou v knize německého psychologa Friedjunga Jüttnera.

Než začnu psát o knize Friedjunga Jüttnera Zvol, co jsi!, rád bych předeslal pár řádek o velké osobnosti psychologie 20. století, která stojí v obecném povědomí vedle jiných velikánů zdánlivě v pozadí. Důvodů může být několik, přičemž jeden z n ... více »

Kultura a umění

Sny tovární i jiné

Kleopatra aneb Jak z ničeho udělat velkofilm.

Román amerického spisovatele Jesse Waltera vyvolává otázky, co vlastně kniha potřebuje, aby byla dnes pokládána za úspěšnou.

Nádhernými troskami z titulu knihy Jesse Waltera (narozen 1965 ve Spokane) je míněna celá naše civilizace, která si spletla šoubyznys s náboženstvím a která se urputně chce neustále bavit, ale sama nedokáže nic zábavného vytvořit. Autor klade otá ... více »

Kultura a umění

Navštivte Peru!

Halucinační malba Otto Plachta.

Navštivte Peru!, tak se jmenuje básnická sbírka Jana J. Nováka. O Peru se v ní ale nepíše. Ve Špálovce v Praze na Národní třídě zato až do konce srpna vystavuje český malíř Otto Placht, který Peru navštívil mnohokrát, a přestavuje zde obrazy, jejichž tématem je peruánský prales.

Tvorba Otty Plachta (nar. 1962) mne zaujala už na počátku devadesátých let, tehdy byly hlavním tématem jeho obrazů "fraktály". A nepochybně byl v jeho tvorbě zřetelný i vliv drog, což bylo pro svět českého umění v těch časech něco nového a báječn ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Chvála bavorského léta

Horská louka u bavorského Kiefersfeldenu. Foto Wikimedia Commons

Kam ještě na prázdniny? Někdejší redaktor mnichovské Svobodné Evropy Jan Schneider zve do bavorských Alp.

Léto až v konečcích prstů! Probubnuji se jimi k jasnozřivosti, do naha vysvleču oči a ponořím se do barev. Obzor je rozhoupaný, plný pláství houpaček, třpytících se závratí. Z hrotů hor prýští sametové zaoblení, voda líná v opálových šupinách, a kdy ... více »

Fejeton

Vzkříšení v Praze

Foto Tomáš Koloc

Až konec světa dorazí do Prahy…

Právě jsem si v sobotní Orientaci přečetl, že jen na Olšanských hřbitovech leží pohřbeny dva miliony Pražanů. To bude v Praze slušný panoptikum, až začnou na konci světa mrtví vstávat z hrobů. Potáhnou z Vinohrad dolů na Václavák, půlka z nich ne ... více »