Čtrnáctideník Kulturní noviny

43. číslo pondělí 27. 10. 2014

Téma Ekonomika

Paradox úroků: žijeme ve společnosti zdánlivé hojnosti, ale jen díky tomu, že vytváříme permanentní dluh

Tiskárna bankovek v ruském městě Perm. Foto RIA Novosti

Kniha Paradox úroků s podtitulem Dějiny konceptu bezúročné měny nezvykle radikálním způsobem problematizuje současné pojetí peněz. Jsou peníze tak, jak je využíváme v současném ekonomickém systému, skutečně nejvhodnějším a čistě neutrálním prostředkem směny? A nechápeme způsoby jejich vzniku jako jistou formu přírodní danosti? Adam Votruba se ve svém textu zabývá dějinami konceptu bezúročné měny, popisuje principy tzv. doplňkových měn a analyzuje příklady z praxe. Paradox úroků v jeho pojetí pak lze definovat jako situaci, kdy se peníze dostávají do oběhu jen díky exponenciálně rostoucímu zadlužování. Předpokladem vzniku peněz je tedy paradoxně dluh.

Současný systém tvorby peněz vede ke stále větší expanzi peněžní zásoby a ke stále hlubšímu zadlužování společnosti. Je pyramidovou hrou, z níž profitují ti, kdo půjčují, a na niž doplácejí ti, kdo se zadlužili, uvádí v předmluvě knihy ekoložka a e ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Zásadní přešlap ministra školství

Obrázek nebo fotografie#12465

Česká sociální demokracie by měla vážně uvažovat o tom, zda chce být spojena s kroky, které předvádí současný ministr školství. Zamýšlené personální obsazení nově zřizované Národní rady pro vzdělávání a diskuse kolem něho nejsou ničím jiným, než důkazem nekompetentního přístupu.

Nezávislá organizace EDUin, která se dlouhodobě zabývá problematikou vzdělávání, zveřejnila 10. října tiskovou zprávu , v níž formulovala uceleně kroky, jimiž by ministerstvo školství mohlo napomoci koncepčnímu rozvoji vzdělávací soustavy a současn ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Ji.hlava: Anima-Mundi versus Techno-Mundi v díle oceněného režiséra

Godfrey Reggio v Jihlavě. Foto www.dokument-festival.cz

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 2014 vyšperkovala meditativní tvorba legendárního amerického režiséra. Godfrey Reggio si z letošního 18. ročníku prestižnípřehlídky odváží Cenu za přínos světové kinematografii. Publikum, sledujíc jeho uměleckou retrospektivu, oslovily i jeho úvahy na inspirativní besedě s ním, a to v rámci tzv. Masterclass.

V sobotu 25. října se ponořil zcela zaplněný sál Reform jihlavského kina Dukla do myšlenkového a estetického světa legendy světového dokumentu. Americký režisér Godfrey Reggio, autor audiovizuálních esejí – proslulé qatsi trilogie, složené z působiv ... více »

Kultura a umění Kultura

Premiéra třiceti pláten malíře Petra Vlacha

Petr Vlach: Řádění, olej na plátně, mix, 2013. Foto: Jan Dočekal

K jihlavské výstavě svérázného umělce, jehož obrazy však nejsou jen lacinou kuriozitou.

V Polné na Jihlavsku působící malíř Petr Vlach (nar. 1969, vyučený truhlářem, autodidakt) nejdříve dvakrát překročil svými obrazy hranice naší země. Domácí výtvarná veřejnost se s nimi seznamuje teprve nyní.             Způsobily to šťastné okolnost ... více »

Kultura a umění Kultura

Povídky o teroristech, manželství, obchodech a Bohu

Izraelci jsou zvyklí žít v neustálém ohrožení. Foto www.a1social.com

Druhý u nás vydaný soubor povídek izraelského prozaika Etgara Kereta je překvapivě dobrý, přinejmenším vzhledem k jeho víceméně komerční první u nás vydané knížce.

První do češtiny přeložená sbírka povídek Etgara Kereta (nar. 1967) Létající Santini vyšla v roce 2005 a měla docela slušný ohlas. Letos ve spolupráci dvou nakladatelství, Baobab a GplusG, přišel na pulty knihkupectví (pokud jde o mne, tak do re ... více »

Poezie Kultura

John Updike

Thomas Hart Benton: Závod. Litografie, 1942. Repro The Public Professor

Poezie

Den před rozvodem beru své děti na tenhle výlet; jsou očarovány tou zemí divů odhozených věcí, kde každá neprozkoumatelná hvězda volá v touze být na chvíli hračkou. I na mne ta poušť věcí působí magicky. Srázné vrchy televizních obrazovek, ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Nezvoní ti v uších?

Chřapáč bělonohý. Foto Wikimedia Commons

Literární ukázka na závěr houbařské sezóny – z díla Bohumila Hrabala.

Ten čas, kdy strýc Pepin začal špatně vidět a chodit, tak aby měl pohyb, chodili jsme na houby, Francin si den předtím v trhu koupil tři hříbky, chodil do trhu proto, aby podle trhu poznal, jestli houby rostou a jak mnoho, podle toho, kolik houby st ... více »

Fejeton Zahraničí

Halloween

Foto autor

Fejeton ke svátku Všech svatých.

Tomáši, a co je to vlastně ten helovín?" zeptala se mě moje klientka Alenka, když jsme včera při vstupu do nákupního střediska uviděli dvě figurky z kukuřičného šustí a spoustu vykotlaných dýní, a po návratu do práce v chráněné dílně pro postižené, ... více »