Čtrnáctideník Kulturní noviny

5. číslo pondělí 3. 2. 2014

Téma Ekonomika

Bilance státního rozpočtu 2013: Ještě nesvítá

Ministerstvo financí ČR. Foto Wikimedia Commons

Ministerstvo financí vydalo dokument, v němž vyzdvihuje výsledky hospodaření za loňský rok. Schodek rozpočtu byl o 18,7 miliard nižší, než se plánovalo. Podrobnější rozbor hospodaření však nevede k přílišnému optimismu do budoucna.

Výsledek hospodaření státního rozpočtu nejlepší od roku 2008. Tak zní titulek zprávy Ministerstva financí z 2. ledna 2014 ( http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2014/vysledek-hosp-statniho-rozpoctu-od-r2008-16289 ). Uvádí se v něm, že "v ro ... více »

Společnost a politika Domov

Kurz občanské politiky aneb Škola Zemanem (2. část)

Karel Schwarzenberg. Foto www.muzivcesku.cz

Česká politika přechází z jedné důležité etapy do druhé. Obnovuje svůj obsah a charakter a v tomto procesu hraje Zeman důležitou roli. Nezáleží však jen na něm.

Zeman vstoupil na politickou scénu jako mocné agens, jako výrazný činitel, který je přese všechny výhrady politikem demokratickým - jenom zrcadlí nezralou a hrubozrnnou fázi, v níž se naše pořád ještě demokracie nachází. To je to, co irituje jeho od ... více »

Dokument Kultura

Výtěr: Výtvarník a teoretik vytřou světu zrak!

Návštěvníci galerie OFF/Format. Foto Tomáš Tůma

Otevřená výzva směřující k tvůrčímu setkávání výtvarných umělců a teoretiků, které bude zahájeno 11. března výstavou v Archivu Masarykovy univerzity v Brně.

Akce Výtěr je aktivním komentářem k současné situaci na umělecké scéně, kdy řada zajímavých výtvarných umělců zůstává bez valných výstavních možností, bez kurátorského vedení a zájmu teoretiků a stejně tak vysoké školy produkují ročně stovky adeptů ... více »

Kultura a umění Média

ONLINE ART - nový časopis o výtvarném umění

Ukázka z tvorby loňského jubilanta Aloise Mikulky. Foto www.sypka.cz

Koncem roku 2013 spatřilo světlo světa první číslo ambiciózního internetového časopisu o výtvarném umění. Jmenuje se ONLINE ART a je koncipován jako občasník s předpokládanou periodicitou vydání čtyřikrát do roka.

Jako výkonná redaktorka se nového periodika ujala Jana Mlatečková, historička umění, kurátorka výstav a publicistka. S ní jsme se jako s autorkou setkávali již dříve na stránkách Literárních novin a Kulturních novin. Projekt zaštiťuje Lukáš Paulas, ... více »

Poezie Kultura

Arthur Rimbaud

Obrázek nebo fotografie#10355

Zimní báseň francouzského božského rošťáka.

Plán na zimu (Jí) ARTHUR RIMBAUD Na zimu pojedem v růžovém malém kupé s polštáři jako mech. Budeme se tam mít! Tam v každém koutku chrupe v svém hnízdě polibek. Zamhouříš očička, aby tě nestrašily za oknem bledé příšery, oškliví démoni a vlci a zlé ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Poslední prostředek

S přírodou toho obvykle moc nezmůžeme. Foto atrakce-nezbeda.webnode.cz

Zimní fejeton Karla Čapka z roku 1931.

Ne, už nepomůže chmuřit se, naříkat na počasí a tvrdit, že za Rakouska se začínalo jaro někdy už v únoru. Povětrnost si z toho nic nedělá a východní vítr si vane dál, jako by se nechumelilo. Nuže, v takovém zoufalém případě povětrnostním už nepo ... více »