Čtrnáctideník Kulturní noviny

49. číslo pondělí 8. 12. 2014

Téma Domov

Závěrečné dva díly Českého století: Rozhodně rozumný rozbor rozdělení a rozkradení

Obrázek nebo fotografie#12884

Recenze dvou závěrečných dílů seriálu České století Poslední hurá (1989) a Ať si jdou (1990−1992).

Člověk, který Kosatíkovo (a Sedláčkovo) České století sleduje díl po dílu, do stylu někdejšího spisovatele literatury faktu, dnes nadějného dramatického spisovatele Pavla Kosatíka postupně vnikne. Do tohoto stylu patří propojovat jednotlivé díly d ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Alhamdulillah: Díky Bohu, žijeme

Děti v táboře Zaatari. Foto Omar C. Garcia

Pohled do života syrských uprchlíků v jordánském táboře Zaatari, který patří k největším uprchlickým táborům na světě.

Osm dní byli na cestě - Arife a Abdallah Elalu, oba staří 36 let, se svými čtyřmi dětmi. V zavazadlech všechny úspory, jídlo, dokumenty, trochu oblečení, co právě byli schopni pobrat. Jen pryč z válečné zóny. Za to zaplatili - na každém kontrolním s ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Eseje Alberta Camuse: Nezapřít vlastní světlo, ani absurditu doby

Albert Camus. Foto www.famousauthors.org

V brněnském nakladatelství Host vyšly dosud nepublikované eseje Alberta Camuse. Jsou mimořádné nenásilnou naléhavostí svého obsahu i neobyčejně poetickou formou. Mladý Albert Camus se v nich jeví jako filosof přítomnosti, krásy, ticha i absurdity.

Camus zde jako filosof a básník rozporu neustále osciluje mezi zobrazováním smrti, nehybnosti, každodenní neúprosné nudy a mezi líčením žáru alžírského slunce, živočišnosti a touhy po životě, vyvěrající z prostředí, jenž se mu dílem osudu stalo rodn ... více »

Kultura a umění Kultura

Imaginace jako černé dílo?

Obrázek nebo fotografie#12885

Žijící klasik českého filmu Jan Švankmajer vystavil na Kampě svůj kabinet kuriozit.

Jan Švankmajer nevystavuje často, jeho hlavním oborem je film. Až do 31. ledna 2015 je ale možné v Museu Kampa navštívit jeho výstavu, jejímž doplňkem je promítání filmů. Švankmajerova výstava se nachází v samostatné budově ve dvoře galerie. V tomto ... více »

Kultura a umění Kultura

Ochota k dialogu

Obrázek nebo fotografie#12881

Kateřina Vincourová (1968) vystavuje od listopadu do 4. ledna v Galerii Václava Špály v Praze. Pod názvem Zpaměti nalezneme díla, která využívají běžné materiály, hraničící až s odpadem. Přesto podněcují spontánní imaginaci návštěvníků a zprostředkovávají dialog mezi tvůrcem a divákem.

Možná je to náhoda, nebo se mi to tak jeví z mé omezené pozorovatelské pozice, ale poslední dobou jako by přišla určitá vlna návratů českých výtvarnic, které vstupovaly na scénu v průběhu 90. let. Kolektivní výstava Někdy v sukni , jež se přímo tím ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Český snář III − Invaze 2018

Obrázek nebo fotografie#12843

Dosud nezveřejněná aktovka Romana Sikory.

Muž sedí zhrouceně s hlavou v dlaních u stolu, na němž jsou přichystány tři talíře. Opodál stojí žena v kuchyňské zástěře s polévkovou mísou v ruce a ustaraně na něho hledí. Dlouho se nic neděje.) MUŽ: Jak nám to jenom mohli udělat? (Pauza.) Jak ... více »

Fejeton Domov

Dopis

Obrázek nebo fotografie#12865

Fejeton adventně-havlíčkovský.

Minulou sobotu jsem si (jak je mým špatným zvykem) těsně před koncem otevírací doby odskočil nakoupit do blízkého Alberta, a během nákupu se z proudu běžných popových splašků ozvala dětským sborem krásně nazpívaná koleda „Pásli ovce pastuškové“. Kol ... více »