Čtrnáctideník Kulturní noviny

34. číslo pondělí 25. 8. 2014

Téma Osobnosti

Zednický učeň s mezinárodním renomé

Jaromír Nečas a Ludvík Kunz - foto Jiří Plocek 2004

Muzejník, etnograf, osobnost širokého kulturního záběru a mezinárodního významu, bývalý ředitel Etnografického ústavu Moravského muzea v Brně Ludvík Kunz by se 26. srpna dožil 100 let.

Před sto lety, 26. srpna 1914, se narodil v malé obci Osíčko poblíž Bystřice pod Hostýnem chlapec, jehož vnitřní určení a neobyčejná houževnatost dovedly mezi českou muzejnickou a etnografickou elitu druhé poloviny 20. století. Po jeho smrti v ro ... více »

Společnost a politika Média

Experimenty na Facebooku − kde začíná a končí etika?

Obrázek nebo fotografie#11947

Nedávná publikace výsledků masivního experimentu mezi uživateli Facebooku v prestižním americkém vědeckém časopise PNAS vyvolala řadu otázek, které se dotýkají jak samé povahy sociálních sítí, tak především nakládání s daty v nich.

Skoro 700 tisíc uživatelů Facebooku se v lednu 2012 stalo nevědomky součástí velkého experimentu týmu psychologů z Cornell University. Ti své výsledky publikovali v prestižním odborném multidisciplinárním časopise PNAS (Proceedings of the National A ... více »

Společnost a politika

O víře, nevíře a penězích

Obálka aktuálního čísla Prostoru

Nad novým číslem Revue PROSTOR na téma "Češi a náboženství".

Revue PROSTOR, založená v samizdatové podobě již v červnu 1982, dospěla ke svému 102. číslu. Časopis si nepochybně zaslouží uznání za to, že dokázal svoji existenci udržet, aniž by podlehl pokušení slevovat ze čtenářské náročnosti. Programově se ... více »

Kultura a umění Kultura

Letem světem Dalibora Chatrného, světem narušitele hranic divácké percepce

Propagační materiál výstavy

Na Špilberku poslední srpnový den končí první ze série výstav věnovaných Daliboru Chatrnému a jeho následovníkům. Muzeum města Brna se rozhodlo vyjádřit poctu tomuto výjimečnému výtvarnému umělci a v nově zřízené Příležitostné galerii umístilo soubor interpretací fotografických scenérií Letem českým světem, které vytvářejí doplňkovou výstavu ke stálé expozici Od moderny po současnost.

Malíř, grafik, pedagog a především experimentátor s novými tvůrčími postupy, formami a materiály, neúnavný hledač nových podnětů. Tak by se možná dal charakterizovat Dalibor Chatrný, konceptuální umělec výjimečný svojí otevřeností v používání tvů ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Tak pravil Velký strážce

Pablo Picasso: Housle, 1912, koláž, 62x46 cm. Repro www.wikiart.org

Rozmanitá životní pozorování zaznamenaná Jiřím Oličem.

Dobrý vypravěč Dobrý domorodý vypravěč připomíná Hemingwaye: začíná svůj příběh ztrátou krávy a končí nalezením krávy. Gramatika Mluvíš-li o dvou antilopách, opakuj větu dvakrát. Dobrý hasič Hasič by neměl být nebezpečnější n ... více »

Fejeton

Síla lidské mysli a globální oteplování

Na havajské pláži Waikiki. Foto Charles O'Rear

Dílem lidské mysli jsou gotické katedrály i automobilismus, války i rakvičky se šlehačkou. Nebo si to alespoň lidská mysl myslí a na počátku 21. století ani nepomyslí na to, že by mohla být jen nástrojem mysli božské či pouhou hříčkou sil, o nichž nemá ani ponětí. Jednou z nejintenzivnějších myšlenek, jaká v mysli současného euro-amerického člověka přebývá, je představa, že život v teplém podnebí je ten nejlepší, jaký na tomto světě existuje.

Za socialismu, v bývalém Československu, tato idea sice také existovala, ovšem skrytě. Veřejně byly hlásány ideje jiné. A důsledkem této skrytosti a praktické nenaplněnosti bylo, že energetická rovnováha světa ještě nebyla narušena a ... více »