Čtrnáctideník Kulturní noviny

35. číslo pondělí 1. 9. 2014

Téma

Neumírejte zbytečně aneb pár slov o zdravotnictví (1. část)

Lékařský výzkum udělal takové pokroky, že na světě už pomalu není zdravého člověka. (Aldous Huxley) Foto Wkimedia Commons

Novinové články o zdravotnictví nepřinášejí příliš povzbudivý obraz. Nelze to svádět jen na publicistickou povrchnost či manipulaci. Je to systémový problém.

Nedávno jsem se v Kulturních novinách věnoval "převratným zjištěním" lékařů v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) o dietě diabetiků (viz zde ). Nepitval jsem hlouběji samotná vědecká data a závěry z nich učiněné v odborných publi ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Tranzitivní ekonomiky

V jaké kuchyni se vařil východoevropský kapitalismus? Foto Jase

Jan Drahokoupil a Martin Myant nabízejí ve své knize Tranzitivní ekonomiky: Politická ekonomie Ruska, východní Evropy a střední Asie mnoho nových pohledů na složitý politický a ekonomický vývoj zemí bývalého východního bloku od devadesátých let až do současnosti.

Kniha Jana Drahokoupila a Martina Myanta je jedinečným příspěvkem do debaty o české transformaci. Tato diskuse není uzavřená, protože stále ještě platí, že jen máloco umožňuje zkoumat českou politickou a ekonomickou současnost lépe než právě kvalitn ... více »

Kultura a umění Kultura

Magická Brazílie a Sherlock Holmes

Obálka Veigovy knihy. Foto www.kosmas.cz

Nečekaný literární objev: brazilský spisovatel José J. Veiga a jeho novela Kouzelné hodiny.

Novela Kouzelné hodiny se mi dostala do ruky způsobem, který mne vždy okouzloval, a který je dnes stále vzácnější. Už od dětských let mne fascinovalo bloudění mezi regály veřejných knihoven, hledání neznámých knih od neznámých autorů, odhadování obs ... více »

Dokument

C. a k. veteráni

Obrázek nebo fotografie#12002

V "malém okresním městě W. na Moravě" se odehrává skoro celý první díl Rothova Pochodu Radeckého. Právě tam okresní hejtman Trotta poslouchá v neděli z balkónu vojenskou hudbu, jak hraje pochod Johanna Strausse. Znalci se domnívají, že se jedná o město Wischau / Vyškov na Moravě. Také následující fejeton nás zavede do tohoto Vyškova, kam mladý Roth, obdobně třeba jako Kafka do Třešti, jezdíval na prázdniny.

V moravském provinčním městečku, kde jsem strávil dva roky, to žilo veterány mnohem více než městskými hasiči. Leskem, kterým dokázali obestírat své okolí, dokonce málem předčili opravdové vojsko. Díky veteránům zaujímají ty dva roky čím dál tím ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Chicago

Alfred R. Waud: Ilustrace k chicagské reportáži Josefa Štolby

Zpráva Josefa Štolby z cesty po Americe, vydaná v časopise Zlatá Praha v červnu 1887.

Všechna americká města vznikala a rostla s úžasnou rychlostí; však žádné druhé město nerozvinulo se v době tak neslýchané krátké jako Chicago. První zeměpisná zpráva o něm vyskytuje se v mapě, vydané r. 1683 v Quebeku v Kanadě; tam nalézá se ... více »

Fejeton

Ivani

Foto autor

Soukromý rozhovor k situaci na Ukrajině.

Vůbec první Ivan, kterého jsem kdy potkal, měl prostřední jméno Oleksandrovyč. Bylo to první prázdniny po maturitě, které jsem trávil u své matky v Roudnici nad Labem. Potkali jsme se v pískovcovém lomu, kam jsme se oba přišli vykoupat. Ivanovi b ... více »