Čtrnáctideník Kulturní noviny

48. číslo pondělí 1. 12. 2014

Téma Politika

Piráti po pěti letech ukazují, jak lze dělat dobrou politiku

Čeští piráti představují server PirateLeaks. Foto www.ikaros.cz

Pirátská strana zraje jako víno. Její politika je programově nejdůslednější, transparentní a důvěryhodná. A zatím se nezapletla do mocenských koalic natolik, aby ztratila vnitřní étos a zaprodala se. Doufejme, že bude inspirací i pro další strany.

Když v roce 2009 vznikla Česká pirátská strana, vypadalo to na uskupení s jistými sympatickými rysy, ale v zásadě trochu recesistické a anarchoidní. Už název byl bizarní a svoboda šíření informací (jinými vykládaná jako porušování autorských práv) j ... více »

Společnost a politika Domov

Paměť Slovácka a zrcadlo živé tradice

Obálka Malovaného kraje 5/2014. Repro www.ilovejiznimorava.cz

Spisovatel Ludvík Vaculík jednou napsal, že nezvládá číst příliš mnoho časopisů a novin, ale že rád čte Malovaný kraj. Tento časopis přesahuje svou úrovní i tradicí běžné pojetí regionálního periodika. Je nejen solidně vedenou pamětí folklorně nejvýraznějšího regionu České republiky, ale také kvalitním čtením, které může zaujmout i čtenáře z jiných oblastí. A zvláště pak takové, kteří na Slovácko jezdívají a jsou s ním v kontaktu. Je to okno do světa s jedinečnou kulturou, historií i současností. Přinášíme rozhovor našeho spolupracovníka s šéfredaktorkou Malovaného kraje PhDr. Evou Kovaříkovou.

Malovaný kraj patří mezi nejstarší regionální časopisy v České republice, vznikl v roce 1946. Jaké byly motivace jeho zakladatelů? První číslo časopisu Malovaný kraj skutečně vyšlo v Břeclavi již v srpnu roku 1946. Tehdy vycházel jako „měsíčník pro ... více »

Dokument Média

Kulturní noviny potřebují podporu: informace pro čtenáře

Děkujeme mnohokrát všem dosavadním přispěvatelům! - A přidáváme pár informací o naší situaci a dalších možnostech podpory.

Náš dosavadní systém komunikace se čtenáři - dárci a předplatiteli - byl velmi omezený. Omlouváme se za to, je to dáno našimi skromnými administrativními kapacitami. Ale chceme to zlepšit. Když si otevřete naše stránky, objeví se nejdříve cedulka s ... více »

Kultura a umění Kultura

Zpěv prašných texaských plání

Woodrow Wilson Guthrie (1912-1967). Foto Library of Congress

Pouhý rok poté, co v USA vyšla domněle ztracená próza písničkáře Woodyho Guthrieho, byl vydán i její český překlad nazvaný Dům z hlíny.

Woody Guthrie (1912–1967) byl především písničkář. Řada jeho písní v USA zlidověla a lidé si je zpívají. Anebo Guthrieho písně v dnešní čím dál víc elektroničtější době alespoň poslouchají v rádiu nebo v počítači. I když za svého života byl spíš out ... více »

Poezie Kultura

Jakub Chrobák

Alois Schneiderka: Valašská krajina, akvarel, nedatováno. Repro www.antikmasek.cz

Ukázky z básnické sbírky Jak prázdné kolo, po ráfku (viz Tip tohoto čísla). 

    Ty nevíš, Kriste, co je smutný, čtyřicetiletý chlap – umřel sis v třiatřiceti – když podzim zasekne svůj dráp a sápe se i po tvém dítěti.       Je tichá noc, je tichý den, strom trčí, cosi dvojí.   Já, v čísi srdce zapleten, tu stojím, stojím, s ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Slovo dělá muže

Obrázek nebo fotografie#12844

Jedna z příhod žáků Kopyta a Mňouka zaznamenaných Miloslavem Švandrlíkem aneb Co se také může přihodit při mikulášské nadílce.

Vše bylo dohodnuto předem. Pan učitel bude dělat Mikuláše, jeho tchán kastelán Štětka čerta a sličná učitelova manželka anděla. Pan učitel to slíbil samému řediteli školy Palcovi, který hodlal podarovat svá tři vnoučata po starodávném způsobu a nech ... více »

Fejeton Kultura

Revizor

Z proslulé inscenace Revizora v Činoherním klubu.

Černý fejeton.

Vrcholem všeho stvoření je revizor;  dokonalá bezpohlavní bytost, jejímž jediným údem je stříbrná odhovňovací trubička s platinovým uzávěrem. (Z juvenilní poezie)   Když v této zemi zuřila vrcholná devadesátá léta, bylo mi kolem patnácti a byl jse ... více »