Čtrnáctideník Kulturní noviny

33. číslo pondělí 18. 8. 2014

Téma Kultura

Vášnivá Ibérica a řád španělského krále

Jesus Carmona a Lucia Camillo_Foto Jiří Plocek

Už po jedenácté se v nádherném prostředí zámku v Boskovicích konal závěrečný galakoncert festivalu španělské kultury Ibérica. Jeho těžištěm se stalo strhující představení Ekilibrio Flamenco. Diváky i organizátory navíc potěšil fakt, že dramaturg festivalu Petr Vít obdržel letos vysoké španělské vyznamenání.

Když Petr Vít s Jiřím Pištělákem za podpory boskovického zámeckého pána, hraběte Hugo Mennsdorfa-Pouilly uspořádali před lety první pilotní flamenkový koncert, těžko tušili, že se časem nově vzniklý festival Ibérica přehoupne do druhé dekády své ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Porozumět cizí bolesti

Etgar Keret. Foto The Airship

Souběh dramatických událostí v letošním roce je neobyčejný. Gaza, Ukrajina, Sýrie, Libye, Irák a další. Vše eskaluje do velmi nebezpečných poloh. Vyostřují se názory a postoje, které ale v důsledku nemohou situaci vyřešit. Je možný jiný přístup?

Izrael v této válce zvítězí, o tom není pochyb. Skutečnou otázkou ale je, jak bude vypadat izraelská společnost, až konflikt skončí." Takto uzavřel svůj rozhovor s redaktorem deníku Bloomberg Businessweek izraelský spisovatel, autor povídek a komik ... více »

Společnost a politika

Facka

Foto archiv autora

Aktuální sociální morytát.

Být matkou, dám svým synům lepší dům, než má kdekdo z vás…" (americký tradicionál Dům u vycházejícího slunce, v českém překladu Zdeňka Borovce) U nás ve městě máme jedno velké nákupní středisko, v jehož přízemí je obchod s potrav ... více »

Kultura a umění

"Provaz cesty se prohýbá a vlní"

Obrázek nebo fotografie#11901

Básník Pavel Kolmačka je v současnosti už žijícím klasikem české poezie. Nebo je spíš žijícím klasikem už dávno a jeho nová sbírka je toho jen dalším potvrzením. Být žijícím klasikem, to vlastně přímo s kvalitou poezie nesouvisí. Ale ta Kolmačkova je opravdu hodně dobrá.

Poezie Pavla Kolmačky se během let příliš nemění, každá z jeho čtyř básnických sbírek je ale přitom trochu jiná. A každá je promyšleně a vyváženě zkomponovaná. Tak je tomu i u sbírky Wittgenstein bije žáka . Promyšlený je i titul obracející se n ... více »

Kultura a umění

Jan Svoboda (nadobro?) na cestě z bílého lesa

Jan Svoboda: Zvířata v hlubokém bílém lese. Foto Jan Dočekal

V Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě je do konce srpna otevřena výstava z tvorby Jana Svobody (1957).

Když výstavu děl výtvarného umění nedoprovází katalog, což je dnes rozšířenou praxí, je třeba informace o autorovi hledat jinde. Ve starších tiskovinách, na internetu… Jan Svoboda kdysi napsal stať s titulem Z mého malířského života : "… pat ... více »

Poezie

Ivan Petlan

V letadle je třeba být připraven na všechno. Foto www.mytamilchannel.com

Ze sbírky Čtyři lety

Start Zhruba tak kilometr nad zemí začínám urputně přemýšlet jak je vůbec fyzikálně možné že letadla létají Poněkud pozdě Zlatá střední Dáte si vodu? kávu? kolu? čaj? s citrónem? džus? pomerančový? broskvový? jablečný? -Pivo. Měli. Poprv ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Smrtonosné poslání Phinease Snodgrasse

Obrázek nebo fotografie#11898

Alternativní historie Frederika Pohla o tom, že dobré úmysly mohou mít všelijaké následky.

Toto je příběh vynálezce Phinease Snodgrasse. Postavil stroj času. Postavil stroj času a s jeho pomocí se vrátil asi o dva tisíce let zpátky, přibližně do doby Kristova narození. Představil se císaři Augustovi a jeho choti Lívii i ostatním bo ... více »