Čtrnáctideník Kulturní noviny

29. číslo pondělí 21. 7. 2014

Téma Zahraničí

Měsíc autorského čtení, nezávislost Skotska a naděje

Pochod za nezávislost Skotska, Edinburgh 21. září 2013. Foto Andy Buchanan

Letošní Měsíc autorského čtení je zajímavou sondou do vztahů Skotska a Velké Británie. Poslední dějství jejich příběhu není pro českého diváka zdaleka tak vzdáleným a neuchopitelným, jak se může na první pohled zdát.

Debaty o politice nejsou úplně nejobvyklejší součástí literárních večerů, nicméně během Měsíce autorského čtení v Brně v Divadle Husa na provázku tomu bývá už tradičně jinak. Dotazy Roberta Keprta, který se z publika už čtrnáctým rokem večer co v ... více »

Poezie

Issa Kobajaši

Shuki Kato: Brouci (origami).

Setkání s bezobratlými živočichy v díle jednoho z mistrů japonského haiku.

Slimák jde spát a vstává tak jak je --- V očích vážky se zrcadlí vzdálené hory --- Vyplácáni odevšad slétli se komáři ke mně --- Uprostřed oltáře v místě nejsvětějším zpívá cikáda --- Půjčil jsem si chýši od blech a komárů a spím jak zabitý --- Mus ... více »

Literární ukázka

Návrat

Kočka bez domova. Foto Stavrolo

Povídka Jana Novotného z knihy Jednou za život, jíž je také věnován Tip tohoto týdne.

Po nevinném škádlení a hlazení nad ním náhle zaklaplo víko bedničky. Měl to zprvu za špatný žert. Až ho zase vypustí, potrestá je tím, že se uraženě vzdálí. Ale vězení se neotvíralo a navíc se dalo do pohybu, pak bylo uloženo na jakousi podivně se c ... více »

Fejeton Osobnosti

Hotel Kopřiva

Joseph Roth. Foto Austria-Forum

Do češtiny dosud nepřeložený fejeton připomíná publikační působení Josepha Rotha v letech 1917-1937 v legendárním deníku pražských liberálně demokratických Němců Prager Tagblatt.

Úvodní poznámka Rothův fejeton z roku 1923 představuje humorně hravý protějšek k tehdy právě se rodícímu autorovu románu Hotel Savoy (1924). Kosmopolitní velkohotel Savoy se záhadným majitelem, jehož nikdo nikdy nespatřil (stejně jako majitel ... více »

Fejeton

Církev

Obrázek nebo fotografie#11712

Krátký fejeton v dialozích podle skutečné události.

„Každému, kdo má, bude dáno; kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má.“ Lukášovo evangelium První patro On: Klep klep. Dobrý den. Můžu? Ona 1: Dobrý den, co si přejete? On: Víte, já pracuji v jedné pobočce téhle dobročinné organizace, kde se stará ... více »