Čtrnáctideník Kulturní noviny

50. číslo pondělí 15. 12. 2014

Téma Domov

Velký Moravan a jeho odkaz

Boleslav Bárta na mítinku HSD-SMS v Praze, 1991. Foto Wkimedia Commons

Boleslav Bárta (1929–1991) by se letos v létě dožil pětaosmdesáti let. Tomuto výročí jedné z velkých osobností československé poválečné psychologie a současně angažovanému moravskému politikovi nevěnovala média žádnou pozornost. Pokusíme se o malou nápravu a také o připomenutí toho, že věci, jež se Boleslav Bárta pokoušel řešit, žijí stále jako latentní problémy, nad nimiž pouze zavíráme oči. Řeč je o samosprávné a decentralizované demokracii a odborně kompetentním psychologickém poradenství s odpovídající mírou vlivu a odpovědnosti.

Významný politik, bojovník a psycholog Boleslav Bárta nebyl snílkem, nebyl mužem minulého večera nebo pohodlných rozhodnutí. Vždy se orientoval v aktuální společenské situaci a přicházel s reálnými návrhy. Pokusíme se alespoň stručně připomenout hod ... více »

Komentář Zahraničí

Ukrajinský rok

Nějací ozbrojenci na letišti v Simferopolu. Foto Hlas Ameriky

Před rokem lid povstal, aby se měl lépe. Výsledkem byla válka, kterou vlastně nikdo nechtěl. Těžko to pochopit, jen čeští publicisté mají jasno.

Je tomu rok, co na Ukrajině začaly protivládní protesty. Už tehdy mě mohlo varovat, s jakým nadšením je podporovala česká média, zatímco demonstrace v Bulharsku, Bosně, Španělsku, ba i samotných USA převážně ignorovala, nanejvýš utrousila něco o hrs ... více »

Kultura a umění Kultura

Poezie a její čtenář – pár laických slov

Obálka sbírky Sraženiny

Tři nedávno vydané sbírky básní ukazují na rozpětí v tvůrčích přístupech a zároveň navozují paletu zážitků, které může poezie u čtenáře vyvolat. Zvláště pak u čtenáře, který není literárním kritikem.

Tři nedávno vydané sbírky básní ukazují na rozpětí v tvůrčích přístupech a zároveň navozují paletu zážitků, které může poezie u čtenáře vyvolat. Zvláště pak u čtenáře, který není literárním kritikem. Sešly se mi na stole shodou okolností téměř souča ... více »

Kultura a umění Kultura

Na ostrovech utopie je to náramné

Obrázek nebo fotografie#12912

Útlá knížka Naram Blanky Šimoníčkové (* 1963) přesvědčuje především svou pozitivní vizí.

Žánr utopie jako popis vysněného ideálního světa je už dlouho (nejméně století) ve stínu mnohem početnějších antiutopií popisujících světy, jež ovládla negace. Próza Naram je v tomto směru výjimečná. A je příjemné číst knížku, která skálopevně věř ... více »

Kultura a umění Kultura

Posvátná opice slouží mši za Rimbauda

Obrázek nebo fotografie#12951

Michal Novotný vydal novou básnickou sbírku.

„Tak co, doktore, ještě si myslíte, že nesmrtelnost není?“ ptá se v hostinci jeden návštěvník druhého. Zdá se, že tato otázka zajímá autora básnické sbírky Z bábelu paměti Michala Novotného (* 1942) nejvíce. Ale jsou tu nemalé překážky:   Básníky ... více »

Poezie Kultura

Joachim Ringelnatz

Karikatura od Joachima Ringelnatze. Repro www.ringelnatzstiftung.de

Verše německého spisovatele, malíře a kabaretiéra.

V Bielefeldu mrzlo, jen to praštělo. Zahlédl jsem ženu – hrozně jsem se lekl  – v krátkém kombiné. To tělo trpělo! A lítost srdce svírá, že stojí a zírá, že ji mráz tak týrá...   Ach, jen figurína. Pouhý papundekl.   Já se viděl šťasten vedle živé ž ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Americký lovec

Foto Tomáš Koloc

Úryvek ze slavné knihy Johna Steinbecka Toulky s Charleym vypráví o amerických lovcích, kteří svůj pud střílet po čemkoli, co se hne, zdědili po svých pionýrských předcích, ale také o čínských kuchařích, kteří na tomto pudu občas vydělávají.

Existují zvyky, názory, mýty, tendence a změny, které jako by patřily k struktuře Ameriky. A já o nich hodlám pohovořit, jak se kde poprvé vnucovaly do mé pozornosti. Zatímco budu hovořit, musíte si mě představit, jak ujíždím po nějaké úzké cestě ne ... více »

Dokument Média

Kulturní noviny potřebují podporu

Podpořte nás, prosím. Dárcům, kteří by nám chtěli před koncem roku věnovat finanční dar, na požádání obratem vystavíme potřebné potvrzení či darovací smlouvu. Každá částka, byť malá, je pro naše fungování důležitá. Děkujeme předem!

Náš dosavadní systém komunikace se čtenáři - dárci a předplatiteli - byl velmi omezený. Omlouváme se za to, je to dáno našimi skromnými administrativními kapacitami. Ale chceme to zlepšit. Když si otevřete naše stránky, objeví se nejdříve cedulka s ... více »