Kultura a umění Kultura

Posvátná opice slouží mši za Rimbauda

Obrázek nebo fotografie#12951

 Michal Novotný vydal novou básnickou sbírku.

„Tak co, doktore, ještě si myslíte, že nesmrtelnost není?“ ptá se v hostinci jeden návštěvník druhého. Zdá se, že tato otázka zajímá autora básnické sbírky Z bábelu paměti Michala Novotného (* 1942) nejvíce. Ale jsou tu nemalé překážky:

 

Básníky nečtu

nerozumím jim

nejmíň však rozumím sobě

ale proč bych si rozuměl

když se ani sám nečtu

 

Autor (původce sedmi vydaných sbírek) by chtěl skrz poesii otázku nesmrtelnosti prozkoumat, ale poesie se mu staví na zadní nohy, vzdoruje, nechce se dát vzít pod krkem. Jediná cesta, jak porozumět imortalitě, je zavalena kameny nepochopení, změtení jazyků, nesoustředění, zmaru. Nesoustředění a zmar: jak to jde k sobě?

 

Kdy bude na světě líp?

Až zkrachovaní bankéři

v oděvech samý cár

vykrádat budou pokladničky v kostelích

to bude nejkrásnější

 

Proto taky b á b e l paměti... Změtení jazyka, které podráží nohy vůli k porozumění. Paměť – jedno z opakovaných témat básníka Michala Novotného. Přes b á b e l se nesmrtelnosti nedobéřeme – je to jasné nám všem, ale i básníkovi, který se sám nečte. Michal Novotný, bývalý ředitel Literárního fondu, člověk milovaný básníky, kterým do loňska, než odešel do penze, uděloval stipendia z moci úřední. Ve své knize s nápaditou obálkou Miloslava Žáčka pátrá v „BÁBELU PAMĚTI“ po stopách imortality. Nedaří se mu, nesmrtelnost neexistuje, tak nanejvýš Svatý Duch...

 

...ten tančí jeden velký kruh

nad zemí a nad vodami

ruku ovšem nepodává

neboť je to duhy druh...

 

Hrob Franze Kafky je mnohem přístupnější než jeho knihy, cestička hrobu je však rovná, ušlapaná, jako od podřadného pisálka, který trvá na tom, že život začíná narozením a končí smrtí.

„Co dělat?“ ptá se čtenář této básnické sbírky. Myslíme si, že se toho mnoho dělat nedá... jen sledovat, jak posvátná opice slouží mši za Rimbauda.

 

Michal Novotný: Z Bábelu paměti. Pavel Mervart, Červený Kostelec, 2014.