Čtrnáctideník Kulturní noviny

6. číslo pondělí 10. 2. 2014

Téma

Konference o Utopii, která není utopií

Ekocentrum Jezírko. Foto www.ekocentra.cz

Osmý ročník semináře Otevřený prostor v Brně-Soběšicích se stal příležitostí seznámit se s několika projekty, které vynikají svou odvahou měnit veřejnou sféru. Postupně o nich budeme psát. Prvním z nich je plán participativního rozpočtování ve slovenských městech.

Od 29. ledna do 2. února se v ekocentru Jezírko v Brně-Soběšicích uskutečnil osmý ročník semináře Open Space / Otevřený prostor, tentokrát na téma komunitních modelů financování. Konkrétní program byl jako vždy dohodnut až na místě, a to na zákla ... více »

Společnost a politika Domov

Kurz občanské politiky aneb Škola Zemanem (3. část, dokončení)

Bohuslav Sobotka - politik pro osvícenější časy? Foto Wikimedia Commons

V české politice dochází ke střídání generací. Někdy to znamená i nový, resentimenty nezatížený přístup. 

Ukazuje se, že se snad pomaličku vymaňujeme (ale opravdu jen pozvolna) z historického stadia vývoje demokracie, ve kterém hrají výraznou roli charismatické osobnosti silového, machistického typu, které vyvolávají představy, že ovládají situaci a ... více »

Dokument

Prosba o podporu provozu Kulturních novin v roce 2014

Kulturní noviny působí již šestým rokem, z toho od roku 2011 jako pravidelné periodikum. Bez podpory vás, čtenářů a sympatizantů, by to nebylo možné. Nejsme dotované médium. Přispějte nám, prosím.

Vstoupili jsme do dalšího roku své činnosti, pracujeme stále v ekonomicky i funkčně velmi efektivním režimu, který je současně i značně náročný pro naši malou redakci. Rádi bychom oslovili více autorů a zaměřili se na širší spektrum témat. Ještě vša ... více »

Kultura a umění Kultura

Nové fotokoláže Antonína Kanty

Antonín Kanta: Fotokoláž VI. 30, digitální fotografie, 100 x 70 cm, 2013. Foto Antonín Kanta

Poliklinika ve Žďáru nad Sázavou poskytuje tradičně prostor k prezentaci současných výtvarných umělců. Aktuálně v jejím areálu vystavuje všestranný hledač Antonín Kanta.

Fotograf a výtvarník Antonín Kanta (nar. 1952, působí ve Žďáru nad Sázavou), člen Unie výtvarných umělců (Klub výtvarných umělců Horácka) a Sdružení Q, je přední tvůrčí osobností současné výtvarné kultury na Vysočině. Dříve se věnoval reportá ... více »

Poezie

Pavel J. Hejátko

Akt. Foto Dominique Issermannová

Milostná poezie politického aktivisty a postromantického provokatéra.

I. Zůstal sám. Bez loučení. Pohledy zuby vlčí a zapomnění, zmizení si. Mimo mísy. Zůstal sám. A nad strnulost? Není. Činitel událostí. Vypaření v klidu. Nikde nikdo. Zůstal sám. Očištěn od kamení. Od snů, jež ve světle se opožďují. A od zlé touhy. P ... více »

Literární ukázka Osobnosti

Počteníčko: Vyznání spisovatele téměř stoletého

Areál kladenských hutí. Foto www.kladnominule.cz

Před sedmnácti lety, 3. února 1997, v Praze zemřel a 28. března tomu bude sto let, kdy se v Brně narodil spisovatel Bohumil Hrabal. Přinášíme úryvek z poslední kapitoly jeho autobiografické knihy Kdo jsem, která vyšla ve druhém vydání roku 2000 v pražském nakladatelství Hynek.

A přece! A je v mém životě údobí, které kdybych mohl, chtěl bych žít ještě jednou. Chtěl bych žít ty čtyři roky u martinských pecí na Kladně, protože teprve teď, když se sám na sebe mohu podívat jako na třetí osobu, jistím, že moje pravá univerzi ... více »