Čtrnáctideník Kulturní noviny

37. číslo pondělí 15. 9. 2014

Kultura a umění Média

Nová příloha

Dne 13. září 2014 v 00:11:07 se rozšířilo internetové vydání Kulturních novin o novou přílohu: kurátorský dvouměsíčník o výtvarných aktualitách, vydávaný ve spolupráci s brněnskou Galerií OFF/FORMAT.

Dne 13. září 2014 v 00:11:07 se rozšířilo internetové vydání Kulturních novin o novou přílohu: kurátorský dvouměsíčník o výtvarných aktualitách, vydávaný ve spolupráci s brněnskou Galerií OFF/FORMAT. http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavate ... více »

Téma Zahraničí

Skotské referendum o nezávislosti

Robert Duncanson: Pohled na jezero Loch Katrine ve Skotsku, 1870, olej na plátně. repro Detroit Institute of Arts

Přehled základních fakt o vývoji postavení Skotska ve Spojeném království a nástin sporných otázek, které jsou s nastávajícím referendem spojeny.

Blíží se 18. září, kdy Skotsko - s 5,3 miliony obyvatel a rozlohou 79 000 kilometrů čtverečních (podobnou jako Česká republika) - bude hlasovat o nezávislosti na Spojeném království. I o tomto referendu, o tom, co znamená pro další rozvoj demokra ... více »

Společnost a politika Domov

"Exekutoři jsou jen koncovým článkem patologického systému"

Foto Martina Dobrovolná

V neděli 7. září proběhla v pražské kavárně Podnik panelová diskuse tematicky vymezená zastřešujícím názvem: Legislativní změny ve světě exekucí, co se změní a pro koho? Diskutujícími, kteří přijali pozvání Divadla Feste, jež debatou navázalo na své divadelní představení Dluhobaroni 3.0, byli právníci a novináři Pavel Uhl a Tomáš Němeček a právník a současný ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. K jakému závěru došli a co z diskuse vyplynulo, se pokusíme nastínit v této reportáži.

Ačkoliv se publikum sešlo spíše v komorním počtu a v prostředí pro divadlo nebo větší diskuse spíše netypickém, v jeho řadách zasedli zástupci nejrůznějších iniciativ a lidé mající s exekucemi přímou životní zkušenost. To se projevilo záhy jejich ... více »

Společnost a politika

"Proč být normální, když můžete být..."

Zleva - Dan Wright, Sheila Wright-Koloc a Tomáš Koloc u kříže na hřbitově v Bakově nad Jizerou.

Příběh dvou polokoulí a jedné krve.

Strojník Augustin Koloc z Nové Vsi u Bakova nad Jizerou, syn samostatného rolníka Jana Petra Koloce a vnuk nevolníka Václava Koloce, se ze všech svých bratrů vzmohl nejvíc. Na přelomu 19. a 20. století se přestěhoval do blízkého městečka Bakova a se ... více »

Kultura a umění

Kanadský indián to nemá lehké

Edward S. Curtis: Indiáni z tichomořského pobřeží ve slavnostním oděvu, okolo roku 1900.

Prózu kanadské indiánky Eden Robinsonové Pobřeží seskvečů vydalo v letošním roce nakladatelství Havran. Zda to byl záslužný nakladatelský počin, nad tím váhám.

Prózu kanadské indiánky Eden Robinsonové Pobřeží seskvečů vydalo v letošním roce nakladatelství Havran. Zda to byl záslužný nakladatelský počin, nad tím váhám. Čas strávený nad touto knížkou sice nepovažuji za ztracený, ale možná je to způsobeno ... více »

Kultura a umění Kultura

Lodě naděje: Nad sochařským dílem Miloše Vlčka

Miloš Vlček - portrét Jana Skácela. Foto Jiří Plocek

Výstava brněnského sochaře Miloše Vlčka představuje typická díla z jeho tvorby a současně připomíná významnou osobnost české i brněnské kultury druhé poloviny dvacátého století. Kromě vlastní tvorby se Vlček podílel i na restaurování špičkových děl slovenské gotiky a vytvořil portréty řady umělců, mezi nimi i Jana Skácela a Jakuba Demla.

Naproti hlavnímu vchodu do nemocnice u sv. Anny v Brně se nachází na první pohled vcelku nenápadná Galerie na Pekařské. Projdeme-li úzkým průchodem dovnitř, ocitneme se v prostoru sice nevelkém, ale zato půvabném, který se hodí pro komorní výstav ... více »

Poezie

Konstantinos Kavafis

Raffael Santi: Setkání Lva Velikého s Attilou.

Konstantinos Kavafis (1863-1933) byl řecký básník, žijící v egyptské Alexandrii, pracoval jako úředník na ministerstvu veřejných prací. Jeho poezie, navazující na antické vzory, ovlivnila T. S. Eliotta, Gregoryho Corsa a další autory. Ukázky z Kavafisovy tvorby vyšly v časopise Světová literatura 4/1967.

Nač vyčkáváme shromážděni na náměstí? * Mají k nám dnes dorazit barbaři. * Proč senát ovládla bezvládná strnulost? Proč senátoři zde posedávají, aniž by vydali zákon? * Mají k nám dnes dorazit barbaři. A k čemupak pak senátoři se svými zákony? Až ba ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Z deníku ubohého Richarda Crusoea

Pobřeží Tobaga. Foto Wikimedia Commons

Americký cestovatel a reportér Richard Halliburton si vyzkoušel úděl trosečníka na karibském ostrově Tobago, kam William Defoe zasadil děj svého románu Robinson Crusoe. V roce 1929 už to ovšem nebyla žádná nehostinná džungle osídlená pouze kanibaly nebo piráty a Halliburtonovo dobrodružství mělo spíše recesistický ráz, jak dosvědčují ukázky z jeho deníku.

30. května Já, ubohý, nešťastný Richard Crusoe, hnán mořskou bouří, nalezl jsem útočiště na tomto ostrově, zvaném Tobago. Všichni moji druhové se vzdálili, takže jsem tu zůstal sám samojediný. 31. května Dvě hodiny jsem si rovnal věci ... více »

Fejeton

V řetězech

Záběr z filmu 12 let v řetězech. Foto www.flicksandbits.com

Říkám, že žádnej člověk se svědomím nemůže den co den bičovat jinou lidskou bytost, aniž by přitom bičoval sám sebe. Zavede ho to na místo, kde si buď namlouvá, že je mu to jedno, nebo najde způsob, jak svoje pocity viny otupit. Já je otupoval, ... více »