Čtrnáctideník Kulturní noviny

9. číslo pondělí 3. 3. 2014

Téma Osobnosti

Ani Marx, ani Havel, ale Šabata

Obrázek nebo fotografie#10588

Kniha vybraných textů Jaroslava Šabaty přináší první ucelený pohled na základní témata, jimiž se tento politik a politický filosof zabýval a jež také žil.

Před koncem minulého roku spatřila světlo světa kniha Jaroslav Šabata: I Marx, i Havel (Doplněk, Brno 2013). Necítím se plně kompetentní a v rámci časové tísně ani schopen podat její důkladnější rozbor. Je to nejednoduchá kniha, neobyčejně hutn ... více »

Komentář

Co mají společného Mao a trh?

Pomník Mao Ce-tunga v čínském městě Čchang-ša.

Zamyšlení nad dvěma zdánlivě neslučitelnými fenomény.

Snad se na mne nebude Olga Tokarczuková ani její český vydavatel Host zlobit, když ocituju větší část její miniatury Řeka Mao z nově vydané knížky Okamžik medvěda: Jeho tvář je všude (…) na zdech budov, na láhvi s minerálkou, na peněženkách, ... více »

Kultura a umění

Brněnské hoře z rozumu

Obrázek nebo fotografie#10593

Básnická edice Srdeční výdej vydává už svůj dvanáctý svazek. Je jím sbírka Vladimíra Šrámka, poněkud jiná než ty předešlé.

Brněnský lékař Vladimír Šrámek (narozen 12. prosince 1958 v Plzni) je autor plodný a všestranný, píše básně, fejetony i cestopisy. Zároveň je pořadatelem edice poezie Srdeční výdej při Masarykově univerzitě, která se už stala značkou, na niž se d ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Radost i smutek nad soudruhem Stalinem

Z filmu Zítra se bude tančit všude.

Osobnost Josifa Vissarionoviče Džugašviliho vyvolává dodnes různé emoce. Naštěstí je ale již můžeme projevovat svobodně. Román Zdeny Salivarové s autobiografickými prvky Honzlová nás zavádí do doby mnohem temnější a vedle osudů mladé hrdinky dává nahlédnout i do fungování fiktivního souboru písní a tanců Sedmikrása, výstavní skříně reálného socialismu.

Le-pší-je-ta-ma-lá-hol-ka," moc jsem se s tím nemazala. Basy: "Bzum-bzum-ne-žli-ve-li-ká." Basy píšu nejraději. Většinou nota na celý takt, někdy přes tři, text zkrácený. Nejhorší jsou soprány. Každý komponista jim udělí úlohu štěbetalek, nažva ... více »

Fejeton

Životopis

Foto archiv autora

Labyrint světa a ráj strukturovaného životopisu.

Strukturovaný životopis je můj vynucený koníček. Zpočátku jsem se mu bránil. Žil jsem totiž v bludu, že tak jako má každý pěšák ve své vojínské tornistře maršálskou hůl, každý psaný text, včetně profesního životopisu, by měl aspirovat na to, co u ... více »

Dokument

Prosba o podporu

Kulturní noviny působí již šestým rokem, z toho od roku 2011 jako pravidelné periodikum. Bez podpory vás, čtenářů a sympatizantů, by to nebylo možné. Nejsme dotované médium. Přispějte nám, prosím.

Vstoupili jsme do dalšího roku své činnosti, pracujeme stále v ekonomicky i funkčně velmi efektivním režimu, který je současně i značně náročný pro naši malou redakci. Rádi bychom oslovili více autorů a zaměřili se na širší spektrum témat. Ještě ... více »