Čtrnáctideník Kulturní noviny

10. číslo pondělí 10. 3. 2014

Téma

Moc kontra emoce: Případ Činoherního studia a jeho analýza

Obrázek nebo fotografie#10659

Nestandardní opatření vůči ústeckému divadlu uprostřed sezóny nepřišla ze dne na den. Jsou výsledkem delšího vývoje, v němž se od sebe vzdalovaly postoje a představy politiků a divadelníků. Výsledný stav není dobrý pro nikoho.

Činoherní divadlo města Ústí nad Labem, o.p.s., známější pod dřívějším názvem Činoherní studio, se dostalo do popředí zájmu médií. Nikoli kvůli některé z provokativních a inovativních inscenací, které tento soubor uvádí (a že by to nebylo na škod ... více »

Společnost a politika

Velký návrat malého prezidenta

Obrázek nebo fotografie#10650

Zdá se, že Nicolas Sarkozy se chce opět stát prezidentem. Francie prožívá v současnosti složité období plné politických skandálů. K nim je třeba připočíst ekonomické problémy země. Má bývalý prezident šanci?

Nicolas Sarkozy navštívil 28. února německou kancléřku Angelu Merkelovou. Za zavřenými dveřmi jedné z konferenčních místností jejího berlínského úřadu spolu strávili několik desítek minut. Jejich rozhovor byl soukromý a důvěrný, jeho obsah zůstal ... více »

Kultura a umění

Nejlepší kniha roku 2013

Světlana Alexijevičová. Foto archiv spisovatelky

Prestižní francouzskou cenu získala autorka literatury faktu Světlana Alexijevičová za knihu rozhovorů s obyvateli současného Ruska.

Jako každoročně vyhlásil i vloni v prosinci francouzský časopis Lire výsledky soutěže o nejlepší knihy za uplynulý rok. Na francouzských soutěžích je přitom zvláštní to, že v nich často vyhrávají tituly odlišné od těch, které jsou ceněny v angloamer ... více »

Kultura a umění

V jediné dějiny člověka na zemi spojují se dějiny všech národů

Otokar Březina. Foto archiv

Bulletin Společnosti Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou, vycházející třikrát ročně, je svým obsahem stále nevšedním literárním zpravodajem.

Oč je tradičně skromnější jeho grafická úprava, o to zajímavější jsou články, jež přináší. Přibližují totiž nejen život a dílo Otokara Březiny (13. září 1868 Počátky - 25. března 1929 Jaroměřice nad Rokytnou), ale také život a tvorbu jeho přátel ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Enklávy

Spalovna v Detroitu.

Povídka rakouského autora sci-fi o jedné z možných cest dalšího vývoje lidstva.

Postávali v hloučcích před stěnami z umělého skla a dívali se skrz ně. Museli mhouřit oči, protože prostor uvnitř byl zaplněn oslnivým světlem - vycházelo z bílých zářivek, vytvářejících na stropě pravidelnou síť. Nepříjemný jas ležel jako prach ... více »

Fejeton

Křest

Obrázek nebo fotografie#10656

O tom, co znamená žít s pokorou vítězů.

Minulý čtvrtek jsem se po nějaké době vydal do Prahy. Díky křtu. Vlastně díky dvěma křtům: tomu svému (jehož datum jsme během schůzky s knězem stanovili na letnice) a křtu knihy svého kamaráda Romana Smutného S pokorou vítězů. Křest knihy s ... více »