Čtrnáctideník Kulturní noviny

23. číslo pondělí 9. 6. 2014

Téma

S Marvanovou nebo bez ní, pořád jde o jediné: o zdravou justici

Hana Marvanová. Foto www.czechfolks.com

Odchod Hany Marvanové z pozice první náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti a mediální humbuk kolem něj by neměl zakrýt podstatné věci, o nichž se ví už dlouho. Pro osvěžení paměti přinášíme výtah z výročních zpráv BIS.

Na odchod Hany Marvanové z ministerstva spravedlnosti zareagovala Otevřeným dopisem předsedům koaličních stran její mateřská iniciativa Vraťte nám stát ( zde ). K němu se již také vyjádřila ministryně Válková ( zde ). Kolem konfliktu mezi oběma ž ... více »

Kultura a umění

Seškrábávat dotyky dne jako slupky z brambor

Věroslav Mertl

Vychází třetí pokračování deníků Věroslava Mertla (1929−2013), křesťanského spisovatele a přemýšlivého svědka nekřesťanské doby.

Úvodem bych rád podotkl, že do psaní o nové knize Věroslava Mertla se mi dvakrát nechtělo. Mertla jsem dosud znal jako autora kultivovaného a vzdělaného, jehož texty však nepřekvapí a nevzruší, jsou ukotveny v katolickém názoru na svět natolik pe ... více »

Kultura a umění

Tvorba v umění začíná vizí

Obrázek nebo fotografie#11401

Hned tři výstavy měl (či ještě má) na jaře a začátkem léta Vladimír Hanuš (nar. 1961), malíř osamělec tvořící ve vsi Debřece u městečka Skuhrov nad Bělou ve východních Čechách.

„Tvorba v umění začíná vizí“ František Kupka  Oblast východních Čech pod Orlickými horami, kde Vladimír Hanuš žije, je země zaslíbená pro mystiky a vizionáře, odtud pocházeli "blouznivci našich hor", zdejšími rodáky jsou František Kupka a ... více »

Kultura a umění

Jiří Jirmus mezi subjektivním porozuměním a lyrickou abstrakcí

Jiří Jirmus: Studie, kombinovaná technika, 42 x 30 cm, 1993.  Foto: Jan Dočekal

Muzeum dr. Aleše Hrdličky v Humpolci na Vysočině otevřelo 1. června výstavu s titulem Retrospektiva v obrazech, Jiří Jirmus 1934-2012. Je připsána umělcovým nedožitým 80. narozeninám.

Ing. arch. Jiří Jirmus (22. 1. 1934 v Humpolci - 4. 2. 2012 tamtéž) byl urbanista a výrazná osobnost výtvarné scény na Vysočině. V roce 1959 absolvoval Fakultu architektury a pozemního stavitelství Českého vysokého učení technického v Praze. Kres ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Indičtí vrabci

Vrabec domácí. Foto Wikimedia Commons

Cestovatelé Hanzelka a Zikmund píší o vlivu hinduismu na chování ptactva.

Kdyby chtěl někdo tvrdit, že náboženství nemá vliv na zvířata, budu se s ním přít do krve. A dokážu mu, že je vedle. Ale abyste mi rozuměl, nedám se zmást takovou průhlednou naivitou zoologů, kteří kudlance říkají nábožná. Ani nechci tvrdit, že z ... více »

Fejeton

Trojka z chování a jiné známky odboje

Z filmu Bota jménem Melichar (1983). Foto www.zdenektroska.cz

Trojka z chování, pětka z ruštiny či neúčast při školním sběru kaštanů… I to se dnes dá s úspěchem použít jako důkaz odbojové činnosti v temných dobách sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Ono se to dá asi použít i na dobu dřívě ... více »