Čtrnáctideník Kulturní noviny

2. číslo pondělí 13. 1. 2014

Téma Domov

Plody země, která neexistuje

Moravská orlice jako domovní znamení (Olomouc, Riegrova ulice). Foto Wikimedia Commons

Výročí příchodu slovanských apoštolů Cyrila a Metoděje na Moravu v roce 2013 bylo příležitostí se ohlédnout za úctyhodnou knižní produkcí o Moravě, této zemi, která − řečeno slovy Jana Skácela − současně "je a není".

V době, kdy v brněnském Paláci šlechtičen, sídle Etnografického ústavu Moravského zemského muzea, probíhala obsažná výstava Cyril a Metoděj - doba, život, dílo , přišla mi od Muzejní a vlastivědné společnosti v Brně ohláška dlouho očekávaného čtvrt ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Emancipace a radikální demokracie

Ernesto Laclau. Foto historiacomprometida.blogspot.cz

Kolekce esejů politického filosofa Ernesta Laclaua je výbornou pobídkou k přemýšlení a třeba i přehodnocení toho, co je demokracie a svoboda. Nejedná se však o pouhou analýzu, ale o vcelku jedinečně optimistický pohled na naše možnosti tyto principy posílit.

Kniha Emancipace a radikální demokracie je souborem devíti esejů politického teoretika Ernesta Laclaua. Kolekce textů se podobá vrstvení, které postupně zpodrobňuje mapu Laclauovy intelektuální cesty. Eseje, tedy vrstvy, se občas překrývají, a to ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Ukrajina už zase na rozcestí

Demonstrace na kyjevském Náměstí nezávislosti. Foto Nessa Gnatoush

Je pochopitelné, že evropští politici i veřejně aktivní intelektuálové podporují ty Ukrajince, kteří odmítají hospodářskou závislost země na Rusku. Nedělejme si však iluze, že být protiruský znamená automaticky být prozápadní.

Nepokoje v Kyjevě pomalu utichají a problémy země se začínají řešit u jednacího stolu. To je jistě dobrá zpráva. Horší ovšem je, že země je rozdělena natolik fatálně, že jen těžko bude hledat shodu na čemkoli. Nezávislá Ukrajina vznikla na základě i ... více »

Komentář Domov

Čechy jsou v Česku, Morava a Slezsko taky

Čechy, Morava a Slezsko

Terminologická úvaha na okraj jedné často se vyskytující chyby: Čechy nejsou totéž co Česko.

Holandsko je název středozápadní části historického území Nizozemska, který se často (ale nesprávně) používá pro označení celého státu. V napoleonských dobách skutečně krátce (1806-1810) existovalo Holandské království, pod které spadala velká část ... více »

Společnost a politika Politika

Debata o poměrném volebním systému v roce 1990

Plakáty před volbami 1990. Foto František Vrbecký

Úvahy o změně volebního systému, které se objevily nedávno, jsou důvodem pro rekapitulaci argumentů pro přijetí toho současného.

Poslední dobou se ze zpráv dozvídáme, že rodící se vládní koalice má v plánu změnit volební systém na většinový, aby se snadněji vládlo tomu, kdo ve volbách zvítězí. Já jsem spíše zastáncem systému poměrného, ve kterém strany dostanou tolik mandátů, ... více »

Kultura a umění Domov

České století: zmařená příležitost

Ze seriálu České století. Foto www.totalfilm.cz

Televizní seriál s velkými ambicemi a značnou mediální rezonancí odhalil slabé stránky současné české kinematografie.

Ambiciózní projekt České televize České století , velmi pravděpodobně cílený nebo alespoň inspirovaný blížícím se stým výročím vzniku Československé republiky, stačil ve svém případném "startovacím" roce dosáhnout zhruba na první třetinu daného čas ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Jak vyzrát na domorodce z Ohňové země

Lovci z Ohňové země. Foto www.fund-edlb.org

Když se vydáte na cestu kolem světa, musíte se připravit na řešení nejrůznějších situací. Ukázka z knihy.

Sandy Point (Punta Arenas) je chilská zauhlovací stanice, velice hrdá na to, že má asi dva tisíce obyvatel všemožných národností, mezi nimiž převažují Chilané. Usedlíci na tomto neveselém koutku země na tom zřejmě nejsou tak špatně; mohou se zabý ... více »