Čtrnáctideník Kulturní noviny

47. číslo pondělí 24. 11. 2014

Téma Domov

Šestý a sedmý díl Českého století: Dějiny jako dumasovský hřebík

Josef Zíma po 38 letech před svým koncertem pro starobní a invalidní důchodce. Foto Tomáš Koloc

Recenze dvou posledních dílů seriálu České století Musíme se dohodnout (1968) a Je to jen rock´n´roll (1976).

26. listopadu to bude přesně rok, kdy jsem v deníku Britské listy ukončil poslední recenzí svou sérii reflexí jednotlivých dílů Kosatíkova a Sedláčkova televizního seriálu  České století , z něhož byly tehdy natočeny a odvysílány pouhé dvě třetiny ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Globalizace je vrcholnou fází kapitalismu dlouhodobě neslučitelnou s demokracií

Ilona Švihlíková. Foto Martina Dobrovolná

Globalizace je proces narůstajících nerovností a asymetrie s nebývale destruktivním charakterem a její současná podoba je neslučitelná s demokracií. Tak zahájila svůj výklad v rámci přednáškových večerů Generace Z docentka ekonomie Ilona Švihlíková. I když v některých médiích proběhly zprávy o tom, že krize ustupuje, podle Ilony Švihlíkové, která v současné době dokončuje přípravy své nové knihy Přelom, krize stále trvá a ještě ani zdaleka není za námi.

Na začátek přednášky, která se konala 19. listopadu v brněnském Pražákově paláci, Ilona Švihlíková uvedla přítomné posluchače do historie poválečného kapitalismu. Zatímco 50. a 60. léta dvacátého století můžeme vnímat jako léta poválečné obnovy, sil ... více »

Společnost a politika Politika

Masakry podle plánu

Obrázek nebo fotografie#12754

Kniha amerického historika Timothyho Snydera zabývající se nejotřesnějšími událostmi dvacátého století v prostoru středovýchodní Evropy vzbudila právem velký ohlas. Klade totiž nadčasové otázky o tom, kam až je ochotná zajít společnost, uvažující pouze v kategoriích „my versus oni“.

Profesor historie na Yaleově univerzitě Timothy D. Snyder (narozen 1969) definuje dějiště své knihy Krvavé země, Evropa mezi Hitlerem a Stalinem jako oblast zahrnující Polsko, Ukrajinu, Bělorusko, pobaltské země a nejzápadnější část Ruska s městy ... více »

Kultura a umění Kultura

Benediktini jako zhotovitelé galerijních exponátů

Obrázek nebo fotografie#12734

Výstava v pražské Valdštejnské jízdárně představuje mnoho krásných předmětů. Ale nic víc.

Název „Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 900–1300“ je velice přitažlivý, obsahu výstavy ve Valdštejnské jízdárně ale neodpovídá. Návštěvník tu najde soubor velmi zajímavých, historicky cenných a umělecky vynikajícím způsobem zpracov ... více »

Poezie Kultura

Guy de Maupassant

Obrázek nebo fotografie#12766

  Vše němé. Ani neozve se pták, pláň bílá jest a šedý nad ní mrak; jen černí havrani, již slídí po lupu, zobákem ryjí, poskvrňují sníh. V tom na obzoru velký křik se zdvih’, jde blíž! To divé husy v zástupu jak vystřelený šíp s napjatou šíjí ... více »

Literární ukázka Osobnosti

Počteníčko: Adolf Loos – privátní portrét

Loosův dům ve Vídni. Foto Alexandr Mayrhofer

Claire Beck-Loos (1904–1942) byla fotografka, spisovatelka a poslední žena Adolfa Loose (1870–1933), světoznámého architekta s českými kořeny. Své vzpomínky napsala po Loosově smrti s úmyslem získat finanční prostředky na stavbu hrobky, kterou si navrhl sám architekt. Podařilo se jí však vytvořit neobyčejně svěží literární dílo, díky němuž můžeme nahlédnout do myšlenkového světa Loosovy složité a fascinující osobnosti.

  

  Je mi patnáct. Jdu do velkého obývacího pokoje, abych si vzala nějakou knihu. Jsou tam dva muži. Jedním z nich je profesor L., druhého neznám. Cizí muž poklekne na lavici a snímá ze stěny jeden obraz. Má na sobě hnědý oblek a košili krémové barvy ... více »