Čtrnáctideník Kulturní noviny

26. číslo pondělí 30. 6. 2014

Téma Domov

A zase Strážnice

Veronika Malatincová s kvartetem Jiřího Pospíchala. Foto Jiří Plocek

Největší moravský a celostátní folklorní festival opět nezklamal. Malá meditace nad jeho jistotami.

Strážnické slavnosti, jak zní jihomoravský opis Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici, se konaly už po devětašedesáté. Co o tom pořád psát, když je to už po tolikáté? A navíc, ve své podstatě pořád stejné. Lidová muzika, tance, kroje, ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Znovuobjevený Pavel Juráček: Extremista krásy a hořkosti hledané a nacházené ve slovech

Pavel Juráček. Foto Knihovna Jana Drdy, Příbram

Osobitý filmový tvůrce byl i bytostným literátem, jak dokazují jeho rané texty.

Pavel Juráček je znám především jako jeden z představitelů československé nové vlny, méně už pak jako scenárista a autor povídek. Jeho snad zatím nejznámějším literárním dílem je Deník , který v roce 2004 získal Magnesii Literu za vydavatelský p ... více »

Kultura a umění

Překlad připomíná řeku, která se hrne korytem vyhloubeným autorem

Viktor Janiš. Foto Stanislav Soukup

Rozhovor s překladatelem Viktorem Janišem.

Viktor Janiš patří k našim nejpřednějším překladatelům. Českému čtenáři zprostředkoval díla žánrových klasiků jako Asimov, Gaiman nebo Moore. Sáhne však i po Bulgakovovi či Kafkovi. K dalším autorům, které často a rád překládá, patří Louis de Berniè ... více »

Kultura a umění

Tři prózy z Bratislavy

Metropole nebo maloměsto? Foto Martin Proehl

Čeští čtenáři většinou pohlížejí na slovenskou literaturu svrchu. Jednak jako na výrazně mladšího a méně vzdělaného sourozence, což má své historické kořeny. Jednak jako na cizince z barbarského Východu - což je přeci vidět už na mapě. Takto a ještě přezíravěji se ovšem často dívají zase na českou literaturu čtenáři ze zemí "západních".

V pozdním jaře jsem četl tři prózy odehrávající se v Bratislavě. Jedna knížka si přitáhla druhou. A ta zase třetí. Knižní novinkou na českém trhu, i když ne už novinkou žhavou, je knížka, od které se mé literární putování po Bratislavě začalo odv ... více »

Kultura a umění

Čeřeny řeči

Obálka knihy. Repro Nakladatelství Host

Úvaha nad novou básnickou sbírkou Návrší od Víta Slívy.

Jiří Trávníček si do anotace knihy neodpustil napsat, že Vít Slíva je "básník holanovské inklinace". Spojení Holana a Slívy se už stalo jakousi povinnou poznámkou, asi ji nelze nikomu vyčítat, obzvláště když takovou zmínku sám básník rád vidí. Sa ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Rodrigues Vás vítá

Krajina na Rodriguesu. Foto Wikimedia Commons

Gerald Durrell na svých cestách za vzácnými zvířaty navštívil řadu exotických koutů světa. Takto popisuje přílet na ostrov Rodrigues v Indickém oceánu.

Z ptačí perspektivy měl ostrov barvu vypečené sušenky a vypadal poměrně holý, i když údolí byla zalesněná a i jinde se tu a tam vyskytovaly kousky uprášené zelené vegetace. V okamžiku, kdy jsme vystoupili z letadla, nás omámilo ono čarovné kouzlo ... více »

Fejeton

Jinak

Foto autor

Fejeton o potopě.

Toho dne jsem se ráno probudil a všechno bylo jinak. Z kuchyňského kohoutku podivně vyprskávala voda, a pračka nechtěla prát, i přestože jsem si ověřil, že přívod vody do ní je otevřený. První vysvětlení, které mě napadlo, bylo, že domácí, kt ... více »