Čtrnáctideník Kulturní noviny

42. číslo pondělí 20. 10. 2014

Téma Domov

Střídání elit, nebo jen kosmetická změna?

Happening členů Žít Brno na nádvoří brněnské radnice, únor 2014. Foto Marek Blahuš

Další volby jsou za námi. Důvěru získala hlavně nová jména: v některých případech je však otázkou, zda jde o projev občanského probuzení, nebo spíše naivity.

Novinářské analýzy výsledků komunálních a senátních voleb je lepší brát s rezervou. Stále klesající volební účast navozuje otázku, zda jsou rozdíly oproti jarním volbám do Evropského parlamentu signálem společenské změny, nebo jen statistickou chybo ... více »

Komentář

Francie a její Nobelovy ceny

Jean Tirole. Foto Instituto Ludwig von Mises

Země, která se potýká s problémem, jak účinně restrukturalizovat ekonomiku, získala Nobelovu cenu za ekonomii a vedle ní i tutéž cenu za literaturu. Obě ceny jsou důkazem toho, jak rozmanitá a reflexeschopná je francouzská kultura. Francie však také ukazuje, že od reflexe k reálnému životu vede dlouhá cesta.

Až to zdálky zavání černým humorem: V srpnu tohoto roku francouzský prezident Hollande odvolal ministra hospodářství, kritika dominance finančního sektoru v ekonomice a zastánce přísnější regulace Arnauda Montebourga a vyměnil ho za absolventa el ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Avantgarda jako budoucí komerce?

Jiří Kolař: Usmívající se krajina. Repro www.moayad.com

U příležitosti stého výročí narození Jiřího Kolářezačaly v září v Praze hned dvě rozsáhlé výstavy jeho výtvarných prací. V Muzeu Kampa a v Galerii Smečky.

Dílo Jiřího Koláře (24. září 1914 – 11. srpna 2002) mne v mládí fascinovalo. A jeho poezie ovlivnila moji vlastní básnickou tvorbu, Jiří Kolář na mne dosáhl „prodlouženou rukou“, aniž bych ho osobně znal. Že ovlivňoval uměleckou tvorbu lidí, které o ... více »

Kultura a umění Kultura

Továrna na Absolutno aneb svět skrze pohled filmových dokumentů

Foto www.dokument-festival.cz

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava rozhrne oponu iluzí od 23. do 28. října 2014. Do středoevropského prostoru na pomezí Čech a Moravy vplují po osmnácté desítky snímků z celého světa. Ústředním motivem letošní dílny lidskosti se stal sice výrazný černobílý znak, její program však bude navýsost mnohabarevný, ba vícerozměrný. Jednou z jeho dominant je továrna, nejen fyzicky, ale i jako symbol.

„Továrna je pro nás mnohovrstevnatou metaforou dnešního světa i znakem, který ukazuje, jak se naše společnost za posledních 120 let proměnila,“ rozvíjí záměr letošní koncepce ředitel festivalu Marek Hovorka. „V důsledku ekonomické krize i globaliz ... více »

Kultura a umění Kultura

Jsme tu poněkud zastrčeni, ani k nám nejezdí autobus, natož vlak

Zdeněk Macháček: z cyklu Duše stromů, polychromované dřevo, 2013. Foto: Jan Dočekal

Sochař Zdeněk Macháček, doyen současné tvůrčí výtvarné kultury na Vysočině, vkročil letos v srpnu do devadesátého roku života. Stále pracuje. Četnosti jeho dřevěných skulptur, a v posledních letech rovněž komorních bronzových plastik se dostává téhož pohybu jako jejich umělecké hodnotě: obé roste.

             Dívám se na vašich osm děl z poslední doby. Čtyři velké, čtyři o půlku menší, všechny s jednoticím charakterem. Jejich fundament je ve válci, v ohraničeném segmentu dílu kmene stromu. Na vnitřní straně je ztvarovaná křehká, plasticky a ... více »

Poezie

Vlhká vůně

Walter Moras: Podzimní les. Foto www.arcadja.com

Karel Červinka (1872-1949) byl spisovatel a právník, člen Kola moravských spisovatelů. Báseň pochází ze sbírky Krajiny a nálady (1892).  

Karel Červinka   Ve stínu doubravin, kde černaly se tůně a listí na zemi kde opadalé tlelo, mě náhle ovála tak zvláštní, vlhká vůně, van větru ochladil mi rozpálené čelo. Mně nohy zemdlené se zabořily v bláto, jež bylo pod travou, a mouchy snad už s ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Aktuality z 19. století – nemocenské pojištění a ponorka

Ponorka Wilhelma Bauera na kresbě neznámého autora. Repro Wikimedia Commons

Moravské noviny přinesly 16. května 1848 článek Myšlenka nemocenského pojištění. V té době to, co dnes považujeme téměř za samozřejmost, těžko se probíjelo na svět. – Přitom o první ponorce poreferoval časopis Světozor už roku 1834…

Myšlenka nemocenského pojištění / Starost o dělnictvo ve fabrikách Ve fabrikách všech druhů nalézá se mnoho tisíc a tisíc pracovníků všeho pohlaví a stáří, samo Brno jich má přes 15 000, tedy třetinu svého obyvatelstva. (…) Mzda pracovníka fabričníh ... více »