Čtrnáctideník Kulturní noviny

4. číslo neděle 26. 1. 2014

Téma Domov

Kurz občanské politiky aneb Škola Zemanem (1. část)

Brána prezidentského sídla. Foto www.vyletnik.cz

Miloš Zeman vstoupil vloni razantně na českou politickou scénu a jeho působení na ní je hodnoceno různě. Jedno mu však upřít nelze: Naboural celou řadu zatuhlých stereotypů a vystavil parlamentní demokracii několika zkouškám, jejichž zdolání vede k tříbení a upevňování demokratických mechanismů. Nikoli naopak, jak tvrdili někteří jeho odpůrci.

Od volby prezidenta jsem na adresu Miloše Zemana zaznamenal v nejrůznějších situacích nebývalé množství označení - většina byla nelichotivých, to musím přiznat. Mám za to, že se pohybuju v kruzích vcelku inteligentních a kultivovaných lidí. Míra nec ... více »

Komentář

Dilema kritického fanouška

Bankovka s tematikou olympiády. Foto RIA Novosti

Už antičtí mocní věděli, že k uspokojení a usměrnění lidu jsou vedle chlebu potřeba i hry.

Oním kritickým fanouškem z názvu je v následujícím textu míněn fanoušek sportovní, a to kriticky myslící. Připusťme na chvíli, že tedy takový živočišný druh skutečně existuje - sám se ostatně považuji za jeho příslušníka. A jako intelektuála fand ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Podivná hra

Dřevoryt hazardních hráčů z knihy Sebastiana Branta Loď bláznů. Repro University of Houston Library

V diskusi o hazardu v Brně už není největším problémem samotný hazard, ale neschopnost vysvětlit a obhájit politická rozhodnutí.

Zastupitelstvo města Brna na svém zasedání 21. ledna 2014 přijalo novou vyhlášku o regulaci hazardu. Tímto rozhodnutím uznalo a uvedlo v platnost již dříve přijatá usnesení zastupitelstev jednotlivých městských částí. Dvacet tři z nich zcela zakázal ... více »

Společnost a politika Média

Ohlédnutí za jedním mediálním kongresem

Účastníci kongresu. Foto www.taz.de

V roce 2011 se v Berlíně mluvilo o otázkách, jejichž aktuálnost trvá dosud, i když u nás se o nich ani nezačalo pořádně debatovat. Tento starší text zveřejňujeme v návaznosti na článek o nezávislé regionální žurnalistice publikovaný v Kulturních novinách 3/2014.

Družstvo taz (vydavatel deníku taz.die tageszeitung) ve spolupráci s týdeníkem Freitag a s podporou časopisu Le Monde Diplomatique, deníku The Guardian a on-line časopisu Perlentaucher uspořádalo v dubnu 2011 rozsáhlou konferenci, na níž se probíral ... více »

Kultura a umění Kultura

Nenafukuj bubliny zoufalství

Lawrence Ferlinghetti napodobuje jeden ze svých vzorů, Charlieho Chaplina. Foto www.ferlinghettifilm.com

Nakladatelství Maťa vydává ve své edici Nevstoupíš jednou obsáhlý výbor z díla žijícího klasika americké literatury Lawrence Ferlinghettiho.

Lawrence Ferlinghetti (narozen 24. března 1919) je autor českému čtenáři jistě dostatečně známý. Měl u nás také štěstí (nijak samozřejmé) na překladatele v osobě Jana Zábrany i jeho následníka Luboše Snížka. Kniha Ve snu ve snu snil jsem sen přiná ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Dálnice

Žáby na silnici. Foto The Guardian

Povídka Jordana Radičkova.

Objevily se vždycky před setměním a lezly nebo hopkaly všechny stejným směrem - k dálnici. Tráva na pozemcích vedle ní byla spasená dobytkem, což jim usnadňovalo pohyb. První se seřadily podél krajnice a zůstaly nehybně stát; připadaly mi jako ďu ... více »

Poezie Kultura

Zita Malaníková

Obrázek nebo fotografie#10270

je autorkou sbírek Hledání modrého květu a Putování za oázou.

Somnambul Pokud nasněží do večera Přijedeš… Pokud nasněží do rána Přijedeš Budí mě kapky deště dopadající na parapet Zmoklý skřivan nevrže i když je únor A stejně přijedeš! Na křídlech snu Pozdrav slunci posílám po bílém jeřábu K oranžové kouli na ... více »

Fejeton Kultura

Alexandrovci aneb Patnáct zastavení adventu

Obrázek nebo fotografie#10307

Autor byl druhé adventní pondělí pozván do svého rodného města, aby zhlédl koncert známého ruského souboru.

V jejich znaku je hvězda, jejíž používání se u nás v některých případech trestá jako propagace totalitního režimu, a v jejich názvu armáda, která už 68 let neexistuje. Byla přejmenována rok poté, co nás v roce 1945 zachránila v lepším případě před p ... více »

Fejeton Kultura

Nemám i mám rád cestování

Podle statistik potřebuje většina pasažérů na odbavení víc času než na samotný let. Foto Daily Mail

  .

Jsem zcela vytržen ze stavu poklidného soustředění. Nervozita stoupá, asi jako kdybych neměl absolvovat let, ale podstoupit schůzku s dívkou. Nejhorší je myslet na to, co se stane, když schůzka dopadne špatně: zpravidla si sami sebe představujeme v ... více »