Čtrnáctideník Kulturní noviny

24. číslo pondělí 16. 6. 2014

Téma Domov

Tak trochu jiné ohlédnutí za Ghettofestem 2014

Vybudovat místo pro setkávání. Foto www.romea.cz

Brněnský Ghettofest není jen pouliční festival, ale událost, kterou můžeme chápat jako hlubší sondu do historie jednoho místa a společnosti.

Území mezi ulicemi Cejl a Francouzskou s pupeční šňůrou jménem Bratislavská je v Brně často lidově nazýváno jako Bronx, ghetto nebo moderně "no go area". Byrokraticky bývá onálepkováno jako problémová či vyloučená lokalita. Všechny tyto přívlastk ... více »

Kultura a umění Kultura

Gotika z kraje pod Šumavou na pražských Hradčanech

Obrázek nebo fotografie#11457

Ještě do 6. července je možné navštívit v pražské Národní galerii výstavu Gotika v jihozápadních Čechách, připravenou Západočeskou galerií a o něco dříve už prezentovanou v Plzni. Nese název, který ji výstižně charakterizuje: Obrazy krásy a spásy.

Výstava ve Šternberském paláci je pozoruhodná už jen tím, že tu na jednom místě je možné vidět obrazy a sochy zapůjčené z celé řady státních institucí, jako je Národní galerie, Alšova jihočeská galerie nebo Státní památkový ústav, a také ze sbíre ... více »

Poezie

Charles Bukowski

Obrázek nebo fotografie#11454

Literární vyznání nekonvenčního amerického básníka a prozaika (1920–1994).

v čem je to kouzlo dobrá báseň je jak studené pivo, když se potřebuješ napít, dobrá báseň je vypečené kuřecí stehýnko, když máš hlad, dobrá báseň je bouchačka, když tě gauneři tlačí ke zdi, dobrá báseň je něco, s čím se dají projít ulice s ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Jiný život

Z alba rodiny Enquistových, padesátá léta. Repro www.hjoggbole.nu

Per Olov Enquist ve svém autobiografickém románu sebeironicky popisuje, jak severošvédská vesnice, v níž vyrůstal, byla tak odříznutá od světa, že se v ní všichni ženili a vdávali mezi sebou - není divu, že z takového genetického materiálu vyrostlo hned pět členů Svazu švédských spisovatelů.

Jejich vesnice vlastně sestává z několika vesnic. Tyto vesnice lemují jezero, které se jmenuje Hjoggböleträsket. Tím proudí řeka Bureälven, jež přitéká z jezera Mjödvattsträsket, pak se stáčí na sever a na východ - přes jezera Fahlmarksträske ... více »

Fejeton

Brambory

Obrázek nebo fotografie#11455

Jak jsem (ne)našel (ne)jen brambory.

Dnešní vyprávění začíná od titulní fotografie. Byla pořízena v Nové Vsi nad Popelkou, v jednom ze dvou sídel naší sociální školy. Stále se střídající tým studentů školy tam vede statek s polnostmi, na nichž pěstuje zeleninu, se sadem ovocných str ... více »