Čtrnáctideník Kulturní noviny

36. číslo pondělí 8. 9. 2014

Téma Média

Neumírejte zbytečně aneb pár slov o zdravotnictví (2. část)

Co mohu nabídnout? Repro Universitätsbibliothek Braunschweig

Pokračování úvah o zdravotnictví z minulého čísla. Současný systém zdravotnictví je výsledkem bezohledného tahu za ekonomickými zisky, v němž se ztrácejí původní medicínské priority, které se vztahovaly k člověku a jeho zdraví. Je nereformovatelný. Lze vůbec nějak přemýšlet o změně?

Minule jsem se zmínil o tom, že tu vzniká virtuální farmakosvět, který s sebou nese závažné problémy. V jejich centru už není zájem pacienta, ale především zájmy jednotlivých aktérů zdravotnického byznysu. V této souvislosti jsem psal, že mne zar ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Psychologie nejen jako profese, ale i jako osud

Karel Plocek. Foto Jiří Plocek

Významný psycholog a překladatel Karel Plocek se 4. září dožil osmdesáti let. Jeho osobní život i profesní cesta zrcadlí vývoj oboru, jenž se mu stal osudem. Role a pojetí psychologie, této vědy o lidské psychice, vyvolává stále řadu důležitých otázek, které mají celospolečenské dopady.

Životní jubileum významného moravského psychologa a překladatele si dovolím připomenout jako jeho posluchač na fakultě, učeň v diagnostice a psychologické pomoci dětem a dospívajícím a přítel při společném prožívání svých osudů a reflexi světovéh ... více »

Společnost a politika

Inspirativní osmdesátník

Obrázek nebo fotografie#12050

Analytická psychologie Carla Gustava Junga jako jeden ze základních proudů moderní psychologie se u nás mohla rozvinout až po roce 1989. Přínos jubilujícího Karla Plocka připomíná v osobní vzpomínce jeho kolega a žák.

S Karlem Plockem se dnes - v jeho osmdesáti - můžete nejsnadněji setkat v jeho překladatelském díle. Já sám ho znám i jako psychologa, učitele, zahrádkáře a vážím si jeho přátelství. Pokud s ním budete mluvit osobně a dovolí-li to okolnosti, velm ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Cestovatelovo neobyčejné století

Petr Horký a Miroslav Zikmund - foto Jindřich Böhm

Film Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda nepřipomíná jen velkolepé cestovatelské výkony letošního pětadevadesátníka, ale především jeho cestu lidskou, která vedla nejen po vrcholech slávy, ale i údolími stinnými a deprimujícími. O to silněji vyznívá Zikmundovo osobní poselství, které je trvale nadějeplné. ­−Velký dokument o velkém člověku.

Bude to nejspíše jedna z mých letošních událostí roku. Tisícovka lidí ukončila dlouhotrvajícím potleskem ve stoje půldruhé hodiny silného zážitku z filmového setkání s Miroslavem Zikmundem. Ve zlínském Velkém kině se totiž 1. září konala první př ... více »

Kultura a umění Domov

Nová Říše – po stopách genia loci

Křížová cesta v Nové Říši. Foto Magda Pojerová

NOvoříšský KUlturní Spolek (NOKUS) je neobyčejnou iniciativou, která oživuje mimořádné tradice horáckého městečka Nová Říše poblíž Telče. Přinášíme malého průvodce těmito tradicemi a informace o novoříšských aktivitách ve dnech 13. a 14. září.

Nová Říše oživuje staré. Staré, ale působivé, povznášející. Povznášející k Bohu, k setkáním duchovním a kulturním. Více než 800 let (středověké) tradice řeholního života nedaleko (renesanční) Telče pozvedá nejenom tamních více než 800 obyvatel (k ... více »

Kultura a umění

Eh, bien mon prince…

Z Bondarčukova zfilmování Vojny a míru (1967): Ljudmila Saveljevová jako Nataša a Vjačeslav Tichonov jako Andrej. Foto archiv Mosfilmu

Odkud, že znáte ta francouzská slova? Ano, ovšem, těmi přece začíná Vojna a mír Lva Nikolajeviče Tolstého. V roce 2010 vyšel tento velký román po padesáti letech v novém českém překladu, jehož autorem je Libor Dvořák, vynikající a neúnavně pracovitý překladatel ruských próz. Literární ceny za překlad jsou udělovány spíše textům "aktuálním", tento velký překladatelský počin neprávem zapadl. A stojí za to ho připomenout. Stejně tak jako Lva Nikolajeviče Tolstého, od jehož narození uplyne 9. září 186 let.

Nový překlad Vojny a míru není žádná knižní novinka, vyšel před čtyřmi lety ke stému výročí úmrtí Lva Nikolajeviče Tolstého. Myslím, že ale nebudu jediný, kdo se k četbě nového překladu dostal až po několika letech. Jednak jsem ji pořád nějak odk ... více »

Poezie

François Coppée

Jacob Philipp Hackert: Vinobraní v Sorrentu, 1784, olej na plátně, 97x66 cm. Repro The Yorck Project

Pět dlouhých měsíců již bez ní trávím sám. Mé srdce věrné jest, když se ho na ni ptám. Byl vonný, krásný máj, mladého jara květ, já trpěl jsem a snil, že šestnáct je jí let. Když v červnu plála zem ve růží poupatech, já trpěl jsem a snil, jak sladký ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: O zlomyslné opici

Foto www.tartanmonkey.co.uk

Bajka Jaroslava Bočka z akademického prostředí.

Jedna zlomyslná opice žila v zahradě univerzity a tam zaslechla otevřeným oknem kus přednášky profesora filozofie o tom, že člověk vznikl z opice. "To jsou mi hlouposti," řekla si, "jestli něco z něčeho vzniklo, pak jsme my opice vznikly z li ... více »