Čtrnáctideník Kulturní noviny

41. číslo pondělí 13. 10. 2014

Téma Ekonomika

Moje exekuce; jedna z milionu

Obrázek nebo fotografie#12360

Reportáž o tom, jak se loupí "pod zákonem".

…Přes statisíce či dnes již spíše miliony provedených exekucí je však dodnes na exekutory často pohlíženo 'skrz prsty'." JUDr. Tomáš Lichovník, soudce Ústavního soudu a bývalý prezident Soudcovské unie ČR v editorialu časopisu Exekutorské komory ČR ... více »

Společnost a politika Domov

Pět dobrých zpráv

V Bánově se snaží, aby škola byla hrou. Foto www.zsbanov.cz

Nejsme zpravodajský server, ale tentokrát mi to nedalo. V redakční poště a z veřejného dění se nám v uplynulém týdnu sešlo pět dobrých zpráv. Myslím, že to není náhodou, ale děje se tak v celkové společenské konstelaci. Cosi se proměňuje. 

Ještě sice neznáme výsledky druhého kola voleb do Senátu, stejně jako nevíme, jak dopadnou jednání o povolebních koalicích. Ale už teď můžeme konstatovat, že tyto volby jsou možná blýskáním na lepší časy. Ne proto, že víceméně vyhrálo hnutí ANO („sk ... více »

Společnost a politika Věda

To, co víme, je v rozporu s tím, jak na to reagujeme

Martin Škabraha. Foto Martina Dobrovolná

V úterý 7. října proběhla v Brně první z cyklu levicových přednášek Generace Z. Jejím tématem se stala „Současná kritická teorie“ a jako hlavní řečník vystoupil olomoucký filosof Martin Škabraha, který program večera označil spíše za jakési zamyšlení než za komplexní výklad. Během svého výstupu zmínil tři předpoklady, bez nichž by projekt kritické teorie nebyl myslitelný, a dále tři hlavní brzdy, které stojí v cestě k jeho realizaci.  

Na úvod další přednáškové sezóny Generace Z krátce promluvil jeden ze zakladatelů této „vysoké školy levice“ Jan Chmelíček, aby připomenul smysl celé iniciativy: studovat levicové myšlení a uvažovat kriticky a v souvislostech. Patrně i z tohoto důvo ... více »

Společnost a politika Domov

Architektura jako veřejná služba

Vizitka města bez architekta: bývalý stadion Za Lužánkami. Foto www.fotbalovestadiony.cz

Česká komora architektů (ČKA) vydala 8. října tiskovou zprávu s názvem Proč se městům a obcím vyplatí mít svého architekta? Tato tisková zpráva je pokračováním dlouhodobého úsilí ČKA zaměřeného na definování koncepčního přístupu ke stavební kultuře nejen v souvislosti s realizací staveb, ale i v kontextu s fungováním státní správy a rozvoje měst a obcí.  

Architektura či stavební kultura v nejširším slova smyslu - tedy ve spojení s územním plánováním a urbanistikou - je jedním z klíčových polí, které ovlivňují život každého občana, každého z nás. A řekněme si rovnou, že současný stav není vůbec ideál ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Za Milanem Kozelkou

Milan Kozelka. Foto Petr Motýl

V neděli 5. října zemřel po více než ročním pobytu v léčebnách dlouhodobě nemocných Milan Kozelka.  

Milan Kozelka – performer, vězeň v kriminálech doby normalizace, autor básní a próz, pábitel a živel, redaktor, editor antologií, teoretik a znalec moderního výtvarného umění. Osobně jsem se s ním seznámil v roce 2000, jako s redaktorem olomoucké Vo ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Odešel Václav Burian

Václav Burian. Foto Mariusz Kubik

Překvapivě, v pouhých pětapadesáti letech, zemřel náhle ve Vídni redaktor časopisu Listy a významný olomoucký intelektuál.  

Čítával jsem rád jeho texty v Literárních novinách v době, kdy byl jejich redaktorem. Měly srdce, byly angažované, ale od jiných aktivisticky laděných autorů se lišily nadhledem a jakousi vnitřní rozvážností. Bylo zřejmé, že vycházejí nejen ze širok ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Karel Malich devadesátiletý

Karel Malich: Cesta na holický hřbitov, 2009. Repro www.karelmalich.cz.

Jubileum hypersenzitivního umělce připomíná série výstav i nový televizní dokument. 

Před dvěma týdny jsme se věnovali nedožitým stým narozeninám Jiřího Koláře (24. září 2014 – 11. srpna 2002), jemuž na počest Kulturní noviny uspořádaly v Brně kulturní večer – koláž rozmanitých uměleckých oborů, přístupů i forem (více o této akci z ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Simion Výtažník

Vesnice na východě Rumunska.

Petru Cimpoeşu popisuje paradoxy postkomunistického Rumunska na osudech obyvatel jednoho paneláku ve městě Bacău. Je mezi nimi i pan Ilie, barový muzikant, který se rozhodl využít svobodných poměrů k tomu, aby naplnil svůj sen o venkovském životě. 

Ještě před několika měsíci bydlel pan Ilie ve skromném bytě o dvou místnostech se samostatným vchodem v prvním poschodí činžáku městské čtvrti zvané Tik-tak, poblíž krajské nemocnice. Poloha to byla poměrně dobrá, dalo by se říci uspokojivá. Je tam ... více »

Poezie Kultura

Petr Král k recenzi Petra Motýla

Ohlas na KN 40/2014

... více »

Fejeton Vzdělávání

Další týden v české škole

Obrázek nebo fotografie#12340

Zkušenosti amerických školaček v Evropě. 

Zatímco běžný český školák, navyklý na učení se faktům z předmětů, neoceňuje to kvantum vědomostí, jež musí vstřebávat, mé dcery, které se narodily ve Spojených státech a tamtéž začaly školní docházku, jsou nadšené, protože zažívají něco, co v USA n ... více »