Kultura a umění Osobnosti

Odešel Václav Burian

Václav Burian. Foto Mariusz Kubik

Čítával jsem rád jeho texty v Literárních novinách v době, kdy byl jejich redaktorem. Měly srdce, byly angažované, ale od jiných aktivisticky laděných autorů se lišily nadhledem a jakousi vnitřní rozvážností. Bylo zřejmé, že vycházejí nejen ze širokého vzdělanostního fundamentu, ale i z životní zkušenosti. Václav Burian (28. srpna 1959 Přerov – 8. října 2014 Vídeň), publicista, polonista, překladatel, literární kritik, básník, spoluvydavatel časopisu Listy a celé řady knih, patřil k olomouckým intelektuálním pilířům.

Pamatuju si, jak jsme se sešli v Olomouci krátce po založení našeho družstva Kulturní noviny a rozebírali různé perspektivy spolupráce. Václav chtěl původně do našeho podniku vstoupit jako člen, ale pak se rozhodl jinak a bylo to zcela pochopitelné. Byl tak vytížený, že si spočítal, že by byl členem pouze formálním – vložím vklad a zbytek nechám na výkonných orgánech družstva. To on nechtěl. Pro něj vstoupit do družstva znamenalo aktivně se angažovat, což už vedle vydávání Listů, knih a dalších aktivit dost dobře nešlo. Takže nás podporoval čas od času finančně a věděli jsme o sobě.

Díky moc za to, Václave. Chybíš nám, nikoli však jen jako podporovatel, ale především jako jeden z nejsolidnějších hlasů naší kultury. 

Podrobný životopisný profil Václava Buriana lze nalézt v Divadelních novinách: http://www.divadelni-noviny.cz/zemrel-vaclav-burian