Společnost a politika Domov

Pět dobrých zpráv

V Bánově se snaží, aby škola byla hrou. Foto www.zsbanov.cz

Volební výsledky komunálních a senátních voleb

Ještě sice neznáme výsledky druhého kola voleb do Senátu, stejně jako nevíme, jak dopadnou jednání o povolebních koalicích. Ale už teď můžeme konstatovat, že tyto volby jsou možná blýskáním na lepší časy. Ne proto, že víceméně vyhrálo hnutí ANO („skokan roku“), ale protože subjekty, které se dlouhodobě chovají buď asociálně, nebo pokrytecky, se procentuálně dostaly až na okraj politického vlivu. Miroslav Kalousek (TOP 09) to na Novinkách.cz komentoval takto: „voliči, kteří chtějí dnes řízek, bez ohledu na to, co bude zítra, dají přednost panu Babišovi. Ti, co cítí odpovědnost za sebe a své děti, dají důvěru nám.“ – Tato ohraná rétorika snad už nikoho napříště neoblafne, to by se toho pomyslného řízku – neboli sociálně spravedlivějšího systému – nedočkala ani naše vnoučata. Jinak ovšem se Babišovo ekonomické myšlení od toho Kalouskova zas tolik neliší (kromě toho, že je Babiš podnikatelský praktik, a to tvrdý praktik). Ale o to tu nakonec nejde. Na to, aby se k nám voličům strany chovaly slušně a nedělaly z nás nesvéprávné figurky, dobré tak akorát k legitimizaci jejich existence, není zapotřebí čekat. Strany založené na aroganci a egoismu vypadly, to není jen otázka vyprázdněných volebních programů. ČSSD dostala prostřednictvím ANO (jehož další osud je zatím velkou neznámou) velké varování a má ještě čas na sobě zapracovat. Doufejme, že jí to nakopne. – A v Brně snad už překročíme zkamenělost podivné koalice ČSSD a ODS.

 

Jaromír Bláha z Hnutí Duha převzal významnou cenu

Cenu za přínos k ochraně přírodního dědictví v mezinárodním měřítku od evropské nadace EuroNatur obdržel v zámku na ostrově Mainau poblíž německé Kostnice první středoevropský laureát. Mezi předchozími držiteli jsou např. Nelson Mandela, princ Charles či Michail Gorbačov. Ve zdůvodnění tohoto ocenění prezidentka nadace Christel Schroederová výslovně zmínila dlouholeté úsilí Hnutí Duha při ochraně Národního parku Šumava. – Pro nás je tato dobrá zpráva spojena ještě s další: Důsledně a přitom nenásilně projevená občanská neposlušnost přináší výsledky.

 

Piráti žalují OSA

Z tiskové zprávy Pirátů z 9. října vybíráme: „Česká pirátská strana podává žalobu na Ochranný svaz autorský (OSA). V žalobě požaduje vrácení poplatků za prázdná paměťová média, který OSA neoprávněně vybírala za právnické osoby. (…) Celý příběh začal v říjnu 2010, kdy Soudní dvůr EU rozhodl, že paušální výběr výpalného za paměťová média je nelegální. Právnické osoby totiž nesmí autorská díla kopírovat pro osobní potřebu, a tedy není spravedlivé od nich vybírat poplatek. (…) OSA na poplatcích z prázdných médií ročně vybírá přes sto milionů korun; poplatky, které jsou podle Pirátů vybírané neoprávněně, činí desítky procent této částky. (…) ‚(…) Naším dlouhodobým cílem je poplatky za prázdná paměťová média zrušit,‘ říká Jakub Michálek, expert Pirátů na autorské právo.“ – Ještě že máme politický subjekt, který má v hledáčku tuto ziskuchtivou organizaci, která deformuje vnímání lidské tvořivosti na pouhý akt privatizace, a je schopen jejímu počínání odborně oponovat.

 

Jan Němec získal Cenu Evropské unie za literaturu

Nakladatelství Host 6. října oznámilo, že Jan Němec obdržel Cenu Evropské unie za literaturu za svůj román Dějiny světla, který je věnován českému fotografovi Františkovi Drtikolovi. K tomu není co dodat. Gratulujeme!

 

Filmový kroužek z Bánova ve světovém finále

Mladí tvůrci z filmového kroužku při Základní škole v Bánově na Uherskobrodsku se svým učitelem Vlastimilem Ondrou v den vydání tohoto článku (13. října) odlétají do New Yorku na finále celosvětové soutěže Kid Witness News Global Contest 2014 pořádané společností Panasonic. Další účastníci finále jsou z Německa, Japonska, Tchai-wanu, Nového Zélandu, Panamy a Spojených států. Jedná se už o 25. ročník této soutěže, do které bylo letos zapojeno kolem deseti tisíc žáků a učitelů z dvaceti tří zemí z celého světa. (Tiskovou zprávu o soutěži lze najít zde) Soutěžní film mladých bánovských filmařů se jmenuje Kamil a já a spolu s jejich dalšími díly jej můžete zhlédnout zde.

Vlastimil Ondra, zástupce ředitele Základní školy v Bánově a vedoucí několika folklorních souborů, podniká s dětmi ledacos. Vrací je k folklorním tradicím jejich kraje, probouzí v nich spontánní tvořivost. Je to jeden z těch učitelů, na nichž stojí v tom nejlepším slova smyslu naše školství i naše kulturní svébytnost. Kdo viděl „jeho“ děti (například ze souboru Nivnička) na folklorních festivalech, ví, o čem píšu.