Téma

Letní kulturní průvodce Kulturních novin

Léto, čas festivalů. Foto Wikimedia Commons

V době prázdnin, dovolených a cestování se lze v rámci České republiky potěšit i zajímavou a pestrou kulturní nabídkou. Přinášíme vám výběr z různých oblastí.

Hudba

Festival Slunce

Strážnice, 10.−12. 7. 2014

http://www.festival-slunce.cz/

Široká nabídka country, folku, rocku, world music. Na náměstí i v amfiteátru v zámeckém parku.

Boskovice 2014

22. ročník festivalu pro židovskou čtvrť

10.-13. 7. 2014

http://www.boskovice-festival.cz/

Hudební alternativa, world music, folk, výstavy, filmy, divadla. Krásné prostředí historického centra a zámku.

Colours of Ostrava

17.−20. 7. 2014

www.colours.cz

Největší a nejpestřejší festival world music a dalších žánrů v republice. Světové celebrity vedle méně známých, ale zato neméně kvalitních interpretů.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

18. 7. − 16. 8. 2014

http://www.festivalkrumlov.cz/

Mezinárodní hudební festival, který se letos koná po třiadvacáté, se již po mnoho let drží principu multižánrovosti, tedy soustavně prezentuje nejen špičkovou klasickou hudbu, ale také umělce a projekty překračující žánrové hranice. Letos zahrnuje inspirace etnickou hudbou a jeden program je věnován muzikálu.

Prázdniny v Telči

25. 7. − 10. 8. 2014

http://www.prazdninyvtelci.cz/

Tradiční festival, přehlídka stálic české (nejen) folkové scény, ale i zajímavé objevy. Krásné prostředí pro delší pobyt.

Folkové prázdniny

Náměšť nad Oslavou, 26. 7. - 2. 8. 2014

http://www.folkoveprazdniny.cz/

Půvabné prostředí zámku a parku v Náměšti, kvalitní dramaturgie, hudební objevování tuzemské i zahraniční world music a folku, tvůrčí díly pro děti i dospělé. Možnost delšího pobytu.

Ibérica 2014

Boskovice, 12.-16. 8. 2014

http://www.iberica.cz/

Ojedinělý festival španělské kultury s koncerty a kurzy (flamencový tanec, salsa, tango, seberozvojový flamencový kurz, perkuse, kytara, španělština, španělská gastronomie, malba na vějíře a další), některé koncerty se konají ještě v Brně a v Praze. Letošními hvězdami jsou špičkoví flamencoví tanečníci Lucía Campillo a Jesús Carmona.

Festival Otevřeno

Jimramov, 22.−24. 8. 2014

jimramov.klubslunicko.cz

Nevelký, ale zato inspirativní festival nezávislé hudby se specifickou tradicí se koná na soutoku Svratky a Fryšávky už 25 let.

Folklor

Mezinárodní folklorní festival Strážnice

26.-29. 6. 2014

http://www.straznice-mesto.cz/mff-straznice/d-1148

Největší folklorní festival v republice, 69. ročník, nádherná atmosféra, různorodé pořady. Večer na pódiích v amfiteátrech, v noci zážitky při muzicírování v parku. Sobotní noční pořad Květy nejen do herbáře je věnován letošnímu Roku české hudby a 160. výročí narození Leoše Janáčka. Přes den se konají tematické pořady, mezi něž bude letos patřit také Folklorní klub s podtitulem Slovácká čítanka aneb Vybráno ze zlatého fondu národopisné literatury Slovácka (v sobotu 28. 6., 11.00−12.00 hod.).

Horňácké slavnosti

Velká nad Veličkou, 18.−20. 7. 2014

www.obecvelka.cz

Prestižní regionální slavnosti, oáza zemité energie a nepřerušených tradic maličkého, zato výrazného regionu Horňácko u slovenské hranice. Vrcholem letošního programu bude sobotní noční pořad věnovaný přátelství a spolupráci významného sběratele lidových písní Martina Zemana z Velké nad Veličkou a světoznámého skladatele Leoše Janáčka

Gorolski Święto

Jablunkov, 1.−3. 8. 2014

http://www.gorolskiswieto.cz/

Věhlas folklorních slavností "Gorolski Święto" za více než 60 let od počátku konání slavností překročil daleko za hranice regionu. Unikátní obraz karpatské kultury na pomezí Slezska, Slovenska a Polska.

Dudácký festival Strakonice

21.−24. 8. 2014

http://www.dudackyfestival.cz/

Mezinárodní festival s jedinečnou historií, atmosférou i prestiží.

Film

Letní filmová škola

Uherské Hradiště, 25. 7. − 2. 8. 2014

http://www.lfs.cz/

Jedinečná přehlídka filmové tvorby, řada doprovodných kulturních i odborných programů, nezaměnitelná atmosféra ve slováckém městě Uherské Hradiště.

Literatura

Měsíc autorského čtení

Brno, Ostrava, Košice, Wrocław, 1. 7. −3. 8. 2014

www.autorskecteni.cz/2014/cz/program

Literární festival, který nemá v tuzemsku ani v zahraničí obdoby. Jedinečná možnost, jak se potkat intenzívně se světem literatury a jeho tvůrci - domácími i zahraničními. Letošní hostující zemí je Skotsko. Série autorských čtení a dalších programů probíhá současně ve čtyřech městech - v Brně, Ostravě, Košicích a ve Wrocławi.

Výstavy

Reynek − Genius, na kterého jsme měli zapomenout

Praha, Valdštejnská jízdárna, do 31. 7. 2014

www.reynek.cz, www.ngprague.cz/exposition-detail/reynek-genius-na-ktereho-jsme-meli-zapomenout/

Připomínka velkého a neokázalého umělce z Vysočiny, básníka a výtvarníka.

Svět Tima Burtona

Galerie hlavního města Prahy, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, do 3. 8. 2014

www.timburton.cz

Tim Burton je všeobecně ceněn jako jeden z nejimaginativnějších a výtvarně nejvýraznějších filmových tvůrců. Tato výstava, čerpající materiál z jeho soukromého archivu a představující souhrn umělcovy tvorby od dětských let do dneška, přináší 500 kreseb, maleb, fotografií, skicářů, animovaných děl a sochařských instalací se zaměřením na výtvarná témata a motivy opakovaně rezonující v rozmanitých postavách a světech známých z Burtonovy výtvarné i filmové tvorby.

Nečekané dědictví

Praha, Národní galerie, Konírna Paláce Kinských, do 24. 8. 2014

http://www.ngprague.cz/exposition-detail/necekane-dedictvi-sima-styrsky-toyen-zrzavy/

Obrazy ze soukromé sbírky Aleny Žižkové-Lind (1926-2009), jež majitelka odkázala NG. Zastoupeni jsou Toyen, Jindřich Štyrský, Josef Šíma, Jan Matulka, Jan Zrzavý a další významní malíři.

Ota Janeček

Východočeská galerie v Pardubicích, Dům u Jonáše, 25. 6. − 21. 9. 2014

http://pater.cz/vcg/ota-janecek/

Profil jednoho z nejvýznamnějších umělců nejen Pardubického kraje, malíře a ilustrátora.

První linie (100. výročí první světové války)

Praha, Centrum DOX, do 22. 9. 2014
www.dox.cz/cs/vystavy/prvni-linie

Výstava připomíná 100 let od výročí začátku 1. světové války. V hlavním výstavním prostoru se střetávají dvě bojové linie: zákopový val evokující "verdunský" obranný systém z první světové války a linie tvořená fragmenty autentických protileteckých bunkrů (tzv. "kugelbunkrů") z druhé světové války, přímého důsledku války první. Pomyslné opuštěné a ztichlé bojiště, v němž se tyto dvě "první linie" dvou největších válečných konfliktů v dějinách lidstva setkávají, je jakýmsi mementem uplynulého století válek a jejich absurdity. Osudy, osobní příběhy, vzpomínky a intimní zpovědi přímých účastníků 1. světové války představuje druhá část výstavy.

Ustrňme se nad osudem válečných vdov a sirotků

Brno, Palác Šlechtičen, Kobližná 1, 25. 6. − 31. 12. 2014

http://www.mzm.cz/palac-slechticen/velka-valka-palac-slechticen/

První světová válka z pohledu zázemí. Komorní výstava představuje jinou stranu války, tj. svět zázemí, z něhož se vojáci rekrutovali, a útrapy každodenního života těch, kteří na ně čekali.


Různosti

Poláčkovo léto

Rychnov nad Kněžnou, 25. 6. − 5. 7. 2014

http://www.rychnov-city.cz/polackovo-leto-2014/a-1206

Hudebně-divadelní přehlídka. Na programu je například dramatizace románu Bylo nás pět v podání Divadla ABC a v režii Arnošta Goldflama nebo scénické čtení Poláčkových povídek herců Divadla Šumperk. Dále vystoupí např. klezmerová skupina Simcha, Guitar Arte Trio nebo Městské divadlo Most s představením Osudy dobrého vojáka Švejka.

Letní filosofická škola

Dub nad Moravou, 29. 6. - 5. 7. 2014

https://cs-cz.facebook.com/events/307186032778655/?ref=22&source=1

Již čtyřiadvacátý ročník, tentokrát na téma Idea řádu v minulosti a současnosti. Na akci, která umožňuje po antickém vzoru spojit promýšlení filosofických otázek s pohybem na zdravém vzduchu, vystoupí se svými přednáškami Karel Floss, Ivan Havel, Ilona Švihlíková, Jiří Grygar a další.

Slavonice Fest

27.−31. 7. 2014

http://slavonicefest.cz/

Nesoutěžní filmový a hudební festival s pestrou dramaturgií v půvabném městečku u rakouských hranic. Na programu je například Oscarem oceněná nostalgická komedie Umělec, hraný dokument ze zákulisí turné Nicka Cavea Dvacet tisíc let na zemi nebo jeden z prvních filmů Aki Kaurismäkiho Hamlet podniká, přenášející klasického hrdinu do postindustriální doby. Koncertovat budou David Koller s doprovodným bandem, průkopníci českého reggae Babalet, křehce rabiátský harmonikář Vašek Koubek nebo jazzová pianistka a šansoniérka Beata Hlavenková.

Workshopy a semináře o ekologickém stavitelství a elektromobilitě

www.slamak.info


Škola svépomocného stavění z přírodních materiálů
Rožnov pod Radhoštěm, 29.−31. 8. 2014

Sláma, hlína, vápno a těžká akumulační kamna s Daliborem Halátkem, Honzou Křivonožkou a Danem Grmelou na stavbě rodinného domu.

Hliněno-slaměný víkend v rytmu královny míchaček z Dánského království
Olešná u Blanska, 27.−29. 6. 2014

Sláma, hlína a hydrofobizovaná hlína s Danem Grmelou a Viktorem Karlíkem na stavbě domku v zahradě.

Workshop Elektromobilita a Zelená energie − možnosti investic a podnikatelské příležitosti

Brno 25. 6. 2014, Praha 26. 6. 2014

Kurz stavění z nosné slámy s Jakubem Wihanem
Český Šumburk u Tanvaldu, 29. 6. − 5. 7. 2014

Slavnosti chleba

Slup, 6. 9. 2014

http://www.slup.cz/slavnostichleba/index.php?ID=2

Jihomoravská obec Slup pořádá přehlídku historických řemesel včetně pekařského spojenou s vystoupením folklorních muzik a koštu burčáku.